Notícies

L’ús del valencià es manté gràcies als joves

Mario Sancho | 26 juliol 2016

El conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, han presentat l’enquesta «Coneixement i ús social del valencià 2015». De l’enquesta s’extrau que el 85% de la població valenciana creu que l’ús del valencià hauria de ser igual o major que en l’actualitat, per la qual cosa el conseller Marzà ha comentat que «això demostra que les valencianes i els valencians tenim una actitud positiva respecte a la llengua pròpia. Les llengües no entenen de zones, entenen de persones, i la Generalitat té l’obligació de garantir el dret de totes les valencianes i valencians, visquen on visquen, de conéixer i usar les dues llengües oficials».

Tant el conseller com el director general han volgut agrair «la tasca que durant dècades han realitzat les entitats cíviques de promoció de la llengua i del professorat que des de les escoles i els instituts han contribuït enormement a normalitzar la llengua pròpia malgrat els entrebancs que sempre ha posat l’antiga administració amb atacs directes a la promoció lingüística com el tancament de RTVV».

us-del-valencia-xica-llengua

El perfil de les valencianes i valencians que dominen les dues llengües oficials s’adequa a gent amb estudis universitaris, de classe mitjana, que ha cursat ensenyament bilingüe en valencià a l’escola. Els joves entre 15 i 35 anys són els que tenen millors competències lingüístiques en les dues llengües oficials. En aquesta enquesta es detecta que la població que viu a l’anomenada zona valencianoparlant té un domini de les dues llengües que dóna avantatges per a tot: una formació en llengües més completa, un millor coneixement d’altres llengües com l’anglés i un millor posicionament amb vista al ventall d’expectatives laborals.

Rubén Trenzano ha destacat que «l’enquesta mostra un greuge comparatiu amb vista a la gent que viu a l’anomenada zona castellanoparlant, ja que fins ara no s’ha potenciat la igualtat d’oportunitats lingüístiques i resultat d’això, el 23,3% de les persones que viuen en aquestes regions, declaren no entendre gens el valencià; el 54,8% no el sap parlar gens; el 45,9% tampoc no el llig, i el 67,8% no és capaç d’escriure’l».

En termes generals, l’enquesta reflecteix que un 49% de la població valenciana no és capaç de parlar en valencià i un 27,6% que no l’entén gens o més aviat poc. Els percentatges encara són més alts en el cas d’escriure i llegir: el 65% de la població valenciana no és capaç d’escriure en valencià i el 47,1 tampoc no ho és de llegir. Amb tot, tres quartes parts de la població major de 15 anys declara entendre bastant bé o perfectament el valencià (72,4%).

L’ús del valencià a les xarxes socials

Pel que fa a les xarxes socials són, en bona part, patrimoni de la població jove i la població jove és la que major domini té del valencià. És per això també que la presència i ús de la nostra llengua a les xarxes socials té uns índex elevats. És també l’ús del valencià a les xarxes socials el que, en un percentatge considerable, ha mantingut la nostra llengua com a eina de comunicació mitjançant publicacions digitals i noves formes comunicatives socials. El 43,5% de la gent fa servir el valencià a les xarxes socials.

us-del-valencia-twitter

Línies d’actuació de la política lingüística de la Generalitat 2016

Destaquem dos de les línies que més ens interessen de les polítiques lingüístiques de la Generalitat Valenciana per a enguany, al voltant dels mitjans de comunicació i la música:

Ajudes a l’emissió en valencià en mitjans de comunicació social. L’eliminació de la RTVV de la vida dels valencians constitueix un cas flagrant de vulneració dels drets a uns mitjans públics de comunicació i a tindre’ls en valencià. S’acompanya els mitjans privats en l’empresa d’oferir els seus serveis en valencià (Eurocarta 2016). Dotació: 2.300.000 €

Foment del multilingüisme en l’àmbit musical. Mai com ara s’havia viscut un moment tan prolífic en la música feta ací. A la gran eclosió de grups en valencià se suma el fet que moltes bandes no opten només per una de les dues llengües, a més en fan servir d’altres. Dotació: 200.000 €

, , , , ,

2 Responses to L’ús del valencià es manté gràcies als joves

  1. Tomppa 26 juliol 2016 at 12:42 #

    Es patètic i fastigosa que els valencians han de parlar i fer servir la llengua de feixistes i imperialistes per res de res … esclaus. Doblatge = feixisme, no poder gaudir de les llengues del món i ser imposat a veure tot en castellà = homenatge a feixisme. Els valencians per cert, esclaus que consumeix més en llengua d’imperi que no pas en propi … mentalitat d’esclaus.

  2. tesun 4 maig 2017 at 17:16 #

    estás muy jodido, pero que muy muy jodido de la cabeza

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.