Detalls del ‘hacker’ de Burjassot investigat per la web del referèndum

Morales està sent investigat per reproduïr la pàgina del referèndum

Eren les 12 del migdia del passat divendres quan la Policia Nacional es va plantar a casa de Daniel Morales (@GrenderG a Twitter) amb una ordre judicial. Segons el jove —té 21 anys i viu a Burjassot amb els seus pares—, la policia “va estar tocant” el seu ordinador, i va requisar-li tres discs durs i el mòbil. Abans d’anar-se’n, els agents també el van citar a declarar en comissaria. Morales destaca que res va ser formal en aquest procediment. “No em deixaren cap justificant del que m’havien requisat, ni de la citació per a declarar”. La Tresdeu ha parlat amb Morales per conéixer més detalls al voltant del seu cas. La justícia espanyola l’acusa d’haver replicat la pàgina web censurada del referèndum de Catalunya.

“Em van telefonar de Madrid perquè col·laborara amb ells”

El jutjat (Primera Instància i Instrucció número 4 de Paterna) acusa Morales de desobediència, però ell ho té clar. “Tant el nostre advocat com després la mateixa policia va reconéixer que no tenia sentit, ja que no sóc cap funcionari públic o autoritat”, assegura. Existeix la possibilitat que la justícia espanyola tirara endavant aquest escorcoll amb l’objectiu d’aconseguir informació. Ho podria demostrar el fet que destaca Morales. “Em van telefonar de Madrid perquè col·laborara un poc amb ells i els explicara el funcionament intern de la nova web del referèndum“. S’ha de destacar que Morales ha sigut l’única persona investigada de fora de Catalunya i l’únic que ha patit l’escorcoll per part de la policia.

Daniel Morales: activisme informàtic

No és ni molt menys la primera actuació d’aquest tipus que du a terme Daniel Morales. “Sempre estic fent algun tipus d’activisme, m’agrada lluitar per la llibertat d’expressió i manifestar el meu rebuig a comportaments totalitaris de l’Estat. En 2012, en la Primevera Valenciana vaig estar detingut”. A més, afegeix, “açò no ho vaig fer simplement pel referèndum, ho vaig fer per pura democràcia. No és normal que tanquen pàgines web en ple 2017 per motius ideològics”.

Neutralitat de la xarxa contra la censura

Morales té un article a la seua pàgina web en què dóna la seua opinió respecte al tancament de pàgines web. “L’ús d’Internet hauria de ser lliure i neutral. Cap tipus de contingut hauria de ser retirat als usuaris finals debut simplement a ideologies o indagacions governamentals. No es poden posar tanques al camp; per molt que es vulguen censurar determinades coses sempre existiran alternatives per accedir a eixa informació”.

Unió de la comunitat ‘hacker’ per la web del referèndum

Morales no ha estat sol en tot açò, tot i que ha sigut l’únic que ha patit el registre de la policia espanyola a casa seua. Al voltant d’una quinzena de persones han sigut citades a declarar pel mateix jutjat de Paterna. Fet que, ni molt menys, ha evitat que la pàgina del referèndum seguisca reproduïnt-se. A la comunitat Gihub (una pàgina web de desenvolupadors informàtics) s’han unit les persones que estan contribuïnt a mantenir viva aquesta pàgina. En els últims dies han acordat accions conjuntes per tal d’aconseguir-ho.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €