La marxa mora que se subhastà per eBay

Joan Mont és un jove compositor d’Oliva que un bon dia va decidir posar a la venda la seua marxa mora al portal de subhastes eBay. Però què porta a un músic a fer aquesta “intervenció artística“? Mont portava una temporada composant música festera i presentant les seues obres a concursos de composició. Un fet que li omplia d’il·lusió ja que guanyar un certamen d’aquest tipus et pot dotar de certa rellevància.

Però al cap d’un temps i de no tindre sort en aquests concursos va descobrir que moltes obres es queden desemparades pel simple fet de no guanyar. A un concurs conflueixen moltes obres de qualitat, i després de l’esforç i la faena que suposa composar una d’aquestes peces, moltes queden a un calaix. Per exemple, de quatre finalistes a una d’aquestes competicions, solament una té premi, i les altres tres es queden inutilitzades. Açò es deu a que en la majoria de bases dels concurs s’exigeixen obres inèdites, no estrenades en públic ni presentades a altres concursos.

Així que, el compositor va pensar en fer visible aquesta problemàtica. Està clar que sempre està el recurs de regalar-la o vendre-la (que és més difícil) però a ell se li va acudir una campanya d’abast mediàtic. La finalitat era forçar en certa manera als concursos, a que inclogueren a les bases la participació de cançons no inèdites amb la condició de que no hagen estat guanyadores de cap concurs.

La subhasta per eBay

Tot va succeir durant les festes nadalenques de l’any passat. Mentre Mont li donava voltes al cap, se li va acudir posar a subhasta per eBay una marxa mora que havia presentat a un concurs i que no va resultar guanyadora. Va entrar al portal web i va conèixer les condicions de la subhasta per esperar el moment propici. Va escollir la subhasta més llarga en dies i la va iniciar perquè acabara just el dia de Reis, un dia significatiu.

Al principi ho va contar als amics de la xaranga, que van licitar a partir de quantitats properes a 1 euro, com Mont diu «només per la conya». Però després va decidir passar nota de premsa als mitjans, que de seguida van prendre interès, al caliu del caràcter curiós i reivindicatiu de la iniciativa. En certa mesura, era una bona notícia que es fera pública la iniciativa. Tant per alertar als creadors, com als concursos de música morocristiana, i influenciar en les properes redaccions de les bases.

La marxa de Mont va tindre diversos licitadors, no se sabia molt bé qui era el comprador final. Però al final es va descobrir que el Capità Cristià d’Ontinyent la va regalar a la resta de càrrecs per memorar les festes. La peça al final es titulà “Càrrecs d’Ontinyent” i va ser adjudicada per 280 euros. Un preu pràcticament regalat, ja que una marxa mora composada expressament pot anar dels 1.500 euros fins els 3.000 que pot costar una obra d’un compositor de primera línia.

Però Mont pensa que el preu era el de menys, la quantitat és simbòlica. El fet era donar llum a la situació, ja que no és l’únic que s’ha vist afectat per aquesta problemàtica.

Joan Mont

La finalitat d’haver fet aquesta “intervenció artística” és sobretot, animar a tots aquells creadors que tenen obres parades (ja siguen escrites per a concursos o per qualsevol altre motiu) a que li donen una eixida imaginativa, que les presenten al món d’una manera creativa. Que busquen la manera de que aquestes obres cobren vida, que és lo primordial. I hui en dia la tecnologia ens pot ajudar molt en este aspecte.

marxa mora

Estudia composició i bombardí al CSM de Castelló, i amplia la seua formació a la MDW (Viena) amb Leonhard Paul, de Mnozil Brass. Actualment es dedica a la composició i la interpretació de manera freelance. També va ser membre de Desgavell fins la seua dissolució. El darrer any ha estat col·laborant amb la Trocamba Matanuska, de la que ja és membre. De manera paral·lela està arrancant els projectes propis Ufonix (rock amb electrònica) i Marjal Groove (jazz fusió amb músiques tradicionals, i temes originals).

L’11 de Març estrenarà amb la banda de l’AAM Oliva, una marxa de processó escrita per a concurs, i que tenia parada al caixó. La dedicarà a la memòria del meu avi, baix el títol “El iaio Salvador”.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €