Guerra audiovisual! Els espots electorals entren en campanya [Vol. 1]

Ja fa anys que els partits polítics inverteixen una bona suma de diners en elaborar els espots de campanya electoral. Des de que oficialment entrà el període de campanya de les Eleccions Generals i les Eleccions a les Corts Valencianes, hem anat vivint com van caient amb comptagotes els espots d’uns i altres partits.

Alguns apel·len a l’emotivitat, altres empren xiquets o aprofiten el tiró de l’estrena de l’última temporada de Game of thrones. A continuació analitzem els principals vídeos de campanya per a les Eleccions al Congrés de Diputats en ordre alfabètic. I recorda, encara estàs a temps de tramitar el teu vot per correu, el termini s’acaba el 18 d’abril, t’expliquem com!

Ciudadanos

Amb el lema Vamos a ganar el partit d’Albert Rivera s’ha decidit per emprar a xiquets i xiquetes. Les pobretes criatures es posen a despertar ala seus pares i mares perquè vagen a votar. Un anunci que pretén ser simpàtic però acaba resultant una miqueta pervers. Jo no sé vosaltres però jo recorde de menut preguntar-li als meus pares qui era i què feia cada partit, i no jo dient-los a quin havien de votar.

També hi ha un altre espot que posa en evidència l’estereotip “cunyat” que sempre a acompanyat el partit. Aquest espot retrata a dos amics que tenen dubtes sobre votar a Rivera o a Casado. I un li pregunta a l’altre, si hi haguera un penal a l’últim minut de la final del mundial, qui el xutaria? Sereu capaces d’endevinar la resposta?

Compromís

Passem dels xiquets i xiquetes de Ciudadanos a l’home major de Compromís que quasi es desmaia. Bromes a banda, el vídeo de campanya se centra en com tots els mitjans es van fer ressò de l’esvaniment que va patir Joan Baldoví allà pel 2015 durant el debat de l’estat de la nació, i no de tot el que ha denunciat abans i després. Es fa un joc de paraules entre el lema de campanya Imparables, i que aquesta va ser l’única volta que Baldoví va haver de parar. En aquest espot en clau valencianista, es fa èmfasi en el paper que juga Compromís al Congrés, per defendre els interessos dels valencians.

PACMA

El partit animalista PACMA ha fet tal vegada l’espot electoral més viral i que més visualitzacions té a YouTube. Amb una molt cuidada producció se centra en criticar el maltractament animal i el missatge de VOX i altres, el qual titllen d’involució. L’espot posa en evidència els principals mantres que repeteixen fins la sacietat els partits de dretes. Amb un missatge dur contra la involució, el PACMA no es conforma amb evolució, comencen la ReEvolució.

PP

El PP ha volgut aprofitar el tiró de Game of Thrones fent una paròdia de la capçalera de la famosa sèrie. «España no es Juego de Tronos» diuen, amb un missatge esbiaixat i interessat amb referències a tots els partits. Encara que la animació deixa un poc que desitjar hi ha que felicitar als creatius perquè m’han fet riure un parell de voltes. L’altre vídeo de campanya més clàssic amb el lema Valor seguro passarà també sense pena ni glòria.

PSOE

Sexy Sánchez tanca un espot en blanc i negre demanant el vot perquè Espanya continue avançant i emplenant les urnes “literalment” d’il·lusió. Haz que pase és el lema del PSOE per a un vídeo poc cridaner, que no passarà a la història. Al seu favor cal remarcar que han fet diferents versions entre les quals es troba la valenciana.

UNIDAS PODEMOS

Unidas Podemos ha optat per un vídeo més llarg que la mitjana. La historia la escribes tú és el lema d’un espot de campanya en clau didàctica, es remunta als inicis de la crisi, l’afonament de Grècia i la imposició de l’austeritat. Més o menys a meitat de vídeo canvia el discurs cap al positivisme a emocionar al votant de Podemos. Aquelles veus que acusen a Pablo Iglesias d’una gestió personalista del partit es fregaran les mans quan escolte el vídeo íntegrament narrat per ell.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €