Roller derby, apunta’t a l’esport empoderador del moment

Tal vegada has escoltat parlar del Roller derby, o tal vegada no. Sols has vist unes patinadores donant voltes a un oval a tota velocitat i pegant-se unes bones nyesples. Hui et parlem d’aquest divertit esport el qual compta amb amb equips a diferents localitats del País Valencià. Però a banda d’un esport trepidant i de contacte, és un esport on la sororitat rellueix sobre tot. Un esport també autogestionat, assembleari, horitzontal i empoderador.

El Roller derby

L’esport enfronta dos equips de cinc membres que patinen a la vegada en sentit contrari al rellotge sobre una pista. Cada equip consta d’una jammer i 4 bloquejadores entre les que es troba la pivot. Durant el partit hi han diversos enfrontaments anomenats jams on cada equip escull una jammer que anota punts per passar en voltes les membres de l’equip contrari. La resta de membres (bloquejadores) intenten ajudar la seua jammer obstaculitzant els rivals. No hi ha un límits de jams per partit i poden durar fins a dos minuts. Un partit dura 60 minuts dividits en dos períodes de 30 minuts.

Durant un jam, el jammer ha de passar voltes a l’equip contrari, mentre que les bloquejadores rivals ho intenten evitar mitjançant el contacte corporal, canvi de posicions i altres tàctiques. Depenent dels bloquejos, els àrbitres poden demanar sancions que impliquen passar temps en una Penalty Box. Aquesta és una zona neutral del camp on hi ha uns bancs per aquelles jugadores que hagen estat penalitzades. Al final guanya l’equip que més punts ha aconseguit.

Les jugadores porten patins de 4 rodes (en parells de dos, no en línia) i estan obligades a vestir amb equip de protecció on s’inclou un casc, genolleres, colzeres, canelleres i protecció bucal.

València Roller Derby

L’equip de València Roller Derby també conegut com Rayo Dockers porta des de 2012 donat que parlar. De fet han organitzat un campionat amb 6 equips des de distints punts de l’Estat i Europa que tindrà lloc els propers 20 i 21 d’abril al Pavelló de la Malva-rosa. 6 equips organitzats en dos triangulars, per un costat s’enfrontaran Rayo Dockers, Brussels Derby Pixies i Vienna Roller Derby. Per altre, Rayo B-lockers, Rock ‘n’ Roller Derby Murcia i La Güestia Roller Derby Asturias.

A més el dia abans, el divendres 19 hi haurà un scrimmage mixt obert al qual es pot apuntar qualsevol mitjançant aquest enllaç. Un scrimmage és un pla d’entrenament que permet a les patinadores treballar juntes a la pista i provar les seues aptituds. Els partits tindran lloc dissabte i diumenge des de les 11:00 del matí.

Si t’animes a provar o necessites més informació no dubtes en posar-te en contacte amb el club via valenciaderbygirls@gmail.com o per les seues xarxes socials.

*Foto de portada extreta del Facebook de València Roller Derby.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €