El pop art polític d’Equipo Crónica arriba a València

pop-art-equipo-cronica

Pop art i política arriben de la mà d’Equipo Crónica i fan parada a València. La Fundació Bancaixa de València en col·laboració amb Obra Social “la Caixa” organitzen des del 23 de setembre fins el 8 de gener de 2017 una exposició de l’art de la segona meitat del segle XX. El pop art d’Equipo Crónica el fundaren als anys 60 un grup de pintors i artistes valencians: Rafael Solbes (1940‐1981), Manolo Valdés (1942) i Juan Antonio Toledo (1940-1995).

Es tracta d’una exposició antològica amb més de 165 obres.  Les peces d’art representen des dels orígens d’Equipo Crónica junt amb l’altre moviment artístic Estampa Popular de València, cap els 60’s, fins el canvi de dècada dels anys setanta a huitanta. El lloc de l’exposició és el Centre Cultural Bancaixa de València, a la Plaça de Tetuàn.

El pop art d’Equipo Crónica té inspiració en treballs com el Guernica, de Picasso, o Las Meninas, de Velázquez. Són obres d’art, però traspassen política i referències històriques per tots els vèrtex. Sobretot a la realitat sociopolítica espanyola del moment: franquisme i transició. Un poc de realisme, una mica de crítica, estil pop i les mescles històriques són els ingredients de pop art dels tres pintors valencians.

Exposición antológica de Equipo Crónica

L’historiador Boye Llorens Peters és qui ha desenvolupat la idea de fer una exposició testimoni de la feina d’Equipo Crónica. Les obres vénen tant de fonts públiques com privades, entre d’elles el Museo de Bellas Artes de Bilbao, el Institut Valencià d’Art Modern, Colección Azvona, el Museu de Belles Arts de València o la Diputació de València entre d’altres.

L’exposició tindrà, a més, un catàleg de textos de Michèle Dalmace, Valeriano Bozal i Tomàs Llorens. Els dos últims compartiren els 60’s, 70’s i 80’s amb els membres d’Equipo Crónica, un viu relat del context que compartiren tots cinc.

 

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €