Podcasts en valencià que has de conéixer

Internet ho està revolucionant tot. I quan es diu tot, no només parlem de la imatge i el vídeo, sinó del so, de la ràdio. Fa pocs anys va nàixer el fenomen podcasting, una paraula anglesa composta per “iPod” i “Broadcasting”, que significa “emissions”, encunyada el 2004 per un periodista britànic, Ben Hammersley. La ràdio ja no és unidireccional, fugaç i limitadament participativa. Ara, amb les diferents plataformes podcast podem escoltar la ràdio a la carta, no només aquells continguts volcats de la ràdio analògica, sinó peces creades específicament per a la web. Les podem compartir, comentar, valorar i reescoltar.

Davant d’este fenomen que ja compta amb vora 60 milions d’escoltes totals mensuals a Espanya segons dades d’Ivoox, la Revista Tresdeu, junt amb la complicitat de 5 podcasters valencians, vam organitzar el proppassat 19 de novembre les primeres jornades de Podcasting: nous formats per una nova ràdio. Però quins exemples de podcasts en valencià podem seguir? Humor, política, sexe, cinema, ací tenim podcasts sobre tot tipus de tema i per a tothom. Alguns d’ells provénen de la ràdio municipal analògica, d’altres de ràdios universitàries i, fins i tot, d’ex treballadors de l’extinta RTVV. Pren nota:

1. Kalebarraka

Els de Kalebarraka són els reis de les xarxes socials, tots uns influencers que compten amb més de vint-i-cinc mil m’agrada a Facebook. Cada setmana, des de Ràdio Godella, el programa liderat per Pau Pikonenko ens porta l’humor més crític i sense filtres del País Valencià, amb entrevistes, música i col·laboradors fixes.

2. Colp a Colp

La pilota valenciana és l’esport autòcton per excel·lència. Tenim tot un star system de pilotaris: Genovés, Genovés II, Anabel, Amparo, Puchol II, Moltó i un seguit de jugadores més. En l’article “Com informar-se sobre pilota valenciana?” ja es van dir els mitjans que n’informen sobre el món pilotari. Un d’ells és el programa Colp a Colp, un format setmanal emés a Ràdio Godella, fruit de la col·laboració entre Pilotaveu i la mateixa ràdio local. La seua emissió va finalitzar al 2017, però els programes continuen disponibles -la màgia del podcast-.

3. Comprimits efervescents

Comprimits efervescents, “històries que es dissolen en 2 minuts”, és un projecte de l’ex-treballador de Canal 9, Joan Espinosa. El presentador de La Pobla de Vallbona (Camp de Túria) posa la batuta i veu a este podcast, que va estar publicant de manera diària entre el setembre de 2016 i el juny de 2017. El seu programa tracta de contar, de manera molt professional, microhistòries a manera d’efemèride. Espinosa rememora efemèrides com l’autèntic esdeveniment social que fóu la primera emissió radiofònica de l’Estat: un 14 de novembre de 1924, a Ràdio Barcelona i amb veu de dona.

4. La Represa

Debat i reflexió, La Represa és “un programa de trellat” de periodicitat setmanal, produït també a Ràdio Godella. Cada programa rep la visita d’una personalitat valenciana a la qual se li entrevista en profunditat. Pel programa han passat el Grup Carraixet, Josep Nadal, l’actor de doblatge Francesc Fenollosa o Pere Fuset entre molts altres.

5. Coctelera 3.0

Un magazine cultural i d’entreteniment emés a la Llosa FM, ràdio local de la Llosa de Ranes (La Costera) amb un bon grapat de joves al capdavant de la producció. “Cinema, sèries, social media, humor, reportatges, música, tradició…” és el contingut que sacsegen a la Coctelera 3.0, que va estar publicat cada dissabte des de febrer fins a desembre de 2016.

6. Massa pa la Carabassa

Els joves alacantins que fan possible Massa pa la Carabassa són ben coneguts en el món podcaster en valencià. Des de la ràdio de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, un grapat dels seus estudiants fan humor i entreteniment. Amb mitja hora de duració tenen temps de contar les notícies més surrealistes d’arreu del món, portar convidats i fer-los quizs o colar una cançó a petició dels seguidors. Massa pa la Carabassa va tenir una periodicitat setmanal de 2016 fins a finals de 2017.

7. Luxúria

Un programa nascut també entre els estudis de la ràdio universitària, Ràdio Universitat de València. Mireia Mollar, Senia Mulayali, Vicent Ferrer, Cèsar Porta són els quatre joves valencians i valencianes encarregades de fer el podcast sobre erotisme on pots trobar “des d’un poema amb què dir-li a eixa persona el que tant t’agradaria fer amb ella, fins a entrar en un debat sobre alguna cosa que ni coneixies”. Sexe sense tabús, Luxúria va posar en marxa també la campanya #ferunavalenciana. El programa va deixar de publicar-se al 2015 amb una última intervenció de la periodista Amalià Garrigós que animava a la ràdio pública valenciana al fet que comptara amb aquest podcast.

8. Els Viatges de Carlos Carlos

Els viatges de Carlos Carlos són l’espai per a la crònica cultural del presentador de la Llosa FM, Carlos Ripolles. Un podcast on les converses amb els protagonistes de l’actualitat, els festivals i la música tenen un lloc privilegiat. Aquest es va deixar d’emetre a a finals del 2019.

9. Cinestèsia

El cinema analitzat des del punt de vista, o d’oïda, de la ràdio. Els joves Pablo Plaza i Lluís s’encarreguen de parlar i contextualitzar sobre cinema i sèries durant una hora. Cinestèsia nasqué el 2009 i s’emet a les deferents ràdios de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

10. El Mural, d’Escola Valenciana

Un podcast fet amb la diligència i la cura de professionals de l’extinta Ràdio 9. Presentat i editat per Amàlia Garrigós, produït per Escola Valenciana i amb els comandaments tècnics de Pepe Moreno, El Mural s’ha fet durant dos anys, fins a 2016, amb una periodicitat mensual. Pilota valenciana, llibres, ràdio, música, escola, llengua, mitjans… res s’ha escapat de l’atenció periodística d’Amàlia i un bon grapat de col·laboradors: Pau Vendrell, Xelo Ribera, Esther Altabella, Jordi Cabezas o Cristina Mollà. Amb l’esperit d’Estellés, tot un mural de temes en un ecosistema comunicatiu orfe de mitjans públics.

11.Hi ha drag més enllà de RuPaul

Un podcast en valencià sobre les drags valencianes. En la seua biografia podem llegir “Busque les millors transformistes de la Comunitat Valencia. Vens amb mi a descobrir-les?“. Una de les primeres entrevistades és Choriza May, que molts la coneixereu per les seues aparicions en programes d’À Punt com La Qüestió o Podríem Fer-ho Millor.

12.Això no és veritat

Seguim amb “Això no és veritat” un podcast sobre política, mems i molt de Twitter, en la seua biografia ens ho confirmen: “El més granat de la comunitat tuitaire valenciana es reuneix periòdicament per desbarrar de tot i de res en aquest podcast“.

13.Ràdio Hadouken

I relacionat amb una de les protagonistes del podcast anterior tenim “Ràdio Hadouken” un podcast en valencià especialitzat en música de videojocs. Si eres un amant de les bandes sonores, la història i la música que apareix en els teus videojocs preferits aquest és el teu programa. Molta nostàlgia i molt de midi!

14.Sampleòpolis

Sense abandonar el gènere musical és el torn de “Sampleòpolis“, un podcast sobre música electrònica i la seua cultura. Cada primer diumenge de mes 90 minuts de la millor música dirigit i conduït per Aurora Mora.

15. Repel·lents

Ells mateixa es defineixen com “un programa de cultura i humor on un filòsof, una il·lustradora i un historiador ens transportaran a través de segles i segles de (des)coneixement. En el transcurs del programa els repel·lents intentaran aparentar que s’han passat la vida llegint a Marx, Sartre, Benjamin, Kant o Pierre Vidal quan el que realment han fet és consultar la Viquipèdia, el Muy Interesante, el National Geographic d’Història, el instagram del museu del Prado i compilant frases i frases de Paulo Coelho“. Els podreu trobar a iVoox i també en capsules més reduides al seu youtube.

16.Gent Ràndom

Presentat per Quim Ruiz i Empar Puerto, on la literatura i els temes vitals enfilen cada programa. I on també compten amb la col·laboració de la Repartidora. A la seua descripció podem llegir que amb l’excusa de l’actualitat literària, aprofiten “per parlar dels issues que travessen les nostres vides”. Un espai recentment creat al que encara no s’ha posat una periodicitat determinada, però que ja compta amb dos episodis de més d’una hora de contingut. “Gent Ràndom” ja està a Spotify.

17.No és pa tant

Una altra de les recomanacions és “No és pa tant” de Rubén Aparisi i Maria Emeralda, on estos dos joves parlen sobre els problemes que afecten la seua generació. “No és pa tant” és també un canal nou, que el podreu trobar a Spotify, i on la disputa pels accents diacrítics ja ha estat present al seu inici al món del podcast. Rubén i Maria tenen ganes de xarrar i des de les seues respectives habitacions et conten tot el que es preocupa.

18.Poliedres

Amb l’entrevista com a base es troba “Poliedres”, conduït per Lluïs Albert, qui mitjançant el directe d’Instagram xarra amb personalitats de la nostra cultura. Unes converses que s’han volgut materialitzar al format podcast, per poder gaudir d’elles en qualsevol moment. Són episodis d’al voltant una hora de duració, pel que passen veus com el músic Pau d’Smoking Souls o l’actriu Anaïs Domènech. “Poliedres” es pot escoltar a la plataforma d’Ivoox.

19.Safareig

Amb la reivindicació del paper de les dones al capdavant naix “Safareig”, de la mà de Irene, María Dolores i Estel. Amb molta il·lusió comencen estes tres “joves eixerides amb gust per la conversa”, que ja han llançat el seu primer episodi a Spotify.

20.El Piset

L’últim podcast en valencià d’aquesta entrega és un projecte que va nàixer en format vídeo a Youtube i que ara també compta amb la seua versió podcast. “El Piset”, presentat per Ame Soler, de Tres Voltes Rebel, i Àrtur, cantant de la Fúmiga ens porta un format fresc, que simula un pis compartit per Ame i Àrtur, qui busquen gent que visca amb ells. D’esta manera realitzen entrevistes a convidats com Fran de Cabra Fotuda o Mireia del grup Pupil·les. Episodis setmanals de 40 minuts aproximadament en les que les risses estan assegurades. “El Piset” està disponible tant a Ivoox com a Spotify.

21.Torn de paraula

Fa tan sols una setmana que vam celebrar la IV edició dels Premis Tresdeu i, este article, l’havíem e començar així, recomanant el guardonat a millor format per a ràdio, ‘Torn de paraula‘. Un espai que et permet viatjar a través de les paraules i de les realitats que et porten, a cada programa, Javier Fresquet, Sonia Climent i Jordi Albiol.

22.Coses (In)Útils

Un podcast de Laia Molero, Andrea i Àlex que quedaren finalistes als Premis Tresdeu. La seua especialitat? Bons ingredients d’entrevistes interessants i, com diuen elles, converses sense trellat.

 

23.Parlar per no callar

Des d’Ontinyent arriben Gonzalo i Tono amb ‘Parlar per no callar’. Un podcast que, cada dimecres, pots escoltar a iVoox, Spotify, Google Podcasts o veure’ls a YouTube.

24.De parkineo

Com elles diuen “la xapa que no falte”. Des que ha nascut ‘De parkineo’, necessitem escoltar-les cada setmana a Marta, Carmen i Maria. Tres periodistes que s’uneixen amb una missió, conversar amb les convidades i els convidats sobre temes del nostre dia a dia, i que preocupen.

Com han avançat, el pròxim programa serà el 22 de febrer i estaran acompanyades per Àrtur de La Fúmiga.

25.Solano&Tur

El podcast de l’actor i dramaturg, Ximo Solano, i el periodista i escriptor, Joan Tur. Parlen de tot, de llibres que s’han llegit, o no, de cinema, de filosofia popular, de la vida. També els visiten experts i cares ben conegudes.


26.La secció de l’excusat

No tens excusa per a conéixer este podcast que arriba des de La Pobla de Vallbona. Al capdavant, Emili Giordano, Héctor González i Sebas Martí, tres amics que es junten a una casa per a regalar-nos, durant una hora, rialles, bona dosi d’humor i l’actualitat valenciana acompanyats de convidades i convidats.


27.Lo PixTech

A banda de Twitch, la Simmer s’atreveix en el format podcast junt amb el Violinste. Amb ‘Lo PixTech’ parlen de videojocs i ací vos el deixem.

No volíem acabar l’article sense recomanar-vos dos projectes que han estat publicats en À Punt, un és “Operació Elefteria“, una ficció sonora de Gabriel Ochoa que conta com el 9 de setembre de 1983 a les tres de la matinada a la plaça de l’Ajuntament de València es va viure un dels esdeveniments més convulsos de la Transició del qual se n’ha parlat poc: l’Operació Elefteria. Posada en marxa a l’any 1979 per l’alcalde Ricard Pérez Casado, l’equip de govern signa la retirada de l’estàtua eqüestre del general Franco. Però fins a quatre anys després no es va poder llevar de la plaça. També en À Punt El Mur una col·laboració de la Universitat de València amb la ràdio televisió pública i Plaza Ràdio sobre memòria històrica. I per últim podeu revisitar o descobrir la història, si encara no la coneixieu, de Ca Cuesa, el museu etnogràfic de Pep Botifarra a Xàtiva.

 

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €