El Cuarto Milenio valencià de Youtube

Cuarto Milenio s’emet en una cadena privada estatal, però, no cal engegar el televisor els diumenges a la nit per gaudir del misteri i la investigació paranormal. Youtube és una bona plataforma per tindre una bona tongada de misteri a la carta. Arran esta posssibilitat, han sorgit diversos equips d’investigació amateurs que troben en Youtube un espai on compartir els seus treballs. Creients i no creients, què més té, si podríem estar davant d’un Cuarto Milenio a la valenciana. Parlem del canal a Youtube de Grupo Zero Investigación, tres joves valencians que s’han embarcat en l’aventura d’investigar allò desconegut, enigmàtic i incert: el món paranormal.

Grupo Zero Investigación són, actualment, Iván (30), Juanjo (33) i Zapico (33). Tots tres, de València, s’encarreguen de gestionar el canal a Youtube, el qual té més de 7.000 subscriptors. Molts d’ells vénen de fora del país: Argentina, Uruguay, Xile, Mèxic. Al canal de Youtube pugen els reportatges en profunditat de les seues expedicions a edificis i llocs diversos, dels quals Iván s’encarrega de posar la veu en off i conduir la investigació.

Entre la llista de llocs i edificis abandonats on han acudit hi ha des de psiquiàtrics (‘El psiquiátrico de las voces‘), fins a hospitals, convents, sanatoris i asils. Cada peça sol durar entre els 40 i els 60 minuts. A mesura que es registra alguna activitat paranormal, es detecen orbes o ocorre cap cosa a destacar, s’explica en detall a través de la veu en off.

La tecnologia que fan servir és bàsica: Ghostboxes (o caixa dels esperits: receptors de so per freqüències), càmeres amb visió nocturna, gravadores de so, micròfons, focus de llum, ordinadors, mòbils, detectors de moviment, termòmetres digitals, mesurador de camps electromagnètics (Mel Merter) i sensors de moviment. Amb este equipament, el Grupo Zero Investigación es prepara cada nit a la recerca d’activitat paranormal.

Durant els seus anys d’activitat han registrat diverses “evidències paranormals”: sorolls, veus, colps, psicofonies, respostes intel·ligents al detector de camps electromagnètics i a la Ghostbox, o alteracions inexplicables en la temperatura. Vet ací un vídeo resum de les experiències de Grupo Zero Investigació de 2014.

Iván, un dels membres de grup, explica en un dels vídeos que ja “des de ben jovenet entrava a cases abandonades per gravar psicofonies”. Juanjo, encarregat de l’electrònica i la videovigilància, també assegura que de xicotet ja tenia molta curiositat per allò paranormal i per explicar el misteri sobre què hi ha després de la mort.

Zapico, al cadavant de la fotografia i la filmació, diu “no he viscut cap experiència paranormal”, però és una curiositat que, també, ha tingut des de petit. “Podem dir que el misteri començà a cridar la nostra atenció des de ben jovenets, amb el pas dels anys hem perfeccionat les tècniques i ens ho hem pres com alguna cosa més que una afició”, afirmen.

Els tres investigadors asseguren tenir referent en el camp del misteri: “Admirem a grans investigadors com Germán de Argumosa o Sinesio Darnell, precursors de la investigació psicofònica a l’Estat espanyol, també a divulgadors del misteri com Fernando Jimenez del Oso. Seguim programes i publicacions del misteri, ens agrada estar al dia de nous casos i notícies”.

En preguntar-los pels seus gustos musicals, el rock és el seu denominador comú. Iván i Juanjo es declaren seguidors d’Héroes del silencio i Iván, a més, del gènere rockabilly. D’altra banda, Zapico és fan de la banda britànica Oasis. L’esport i la lectura són les grans aficions d’Iván, la gran afició de Juanjo és fer quilòmetres amb la moto i a Zapico li apassiona viatjar i conèixer altres països.

No tenen un plató de televisió, ni cap gran grup de comunicació al darrere per fer allò que els agrada: la investigació paranormal. Però amb un equipament senzill, llocs especials i amb una història darrere i una bona dosi d’atenció, han sorgit reportatges interessants pel que fa als enregistraments i el misteri. Cregues o no cregues amb allò paranormal, de ben segur que este tipus de canals enriqueix la diversitat de temàtiques en la xarxa youtubera valenciana.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €