5 documentals valencians que has de vore (2ª part)

documentals-valencians

Elaborem la segona part de l’article Documentals valencians sense RTVV, on reunírem una trentena d’enllaços a documentals valencians o sobre temes valencians que s’havien produït sense la mà de l’extinta Radiotelevisió Valenciana -principal empresa contractadora de productes audiovisuals del País Valencià. Tot i això, s’adjuntaren unes quantes produccions de Canal 9, però com bé es sap, poques si s’entén que l’ens funcionà durant 24 anys. Esta vegada, però, s’adjunta una mini dosi de 5 documentals valencians altament recomanables. Unes peces audiovisuals que, en estos dies de pont, tindràs temps de visionar.

1. ‘El crit d’un barri’ (Aixopluc films, 2014)

El barri és el marítim d’el Cabanyal. Una zona sotmesa a la deixadesa institucional de l’alcaldia de la desapareguda Rita Barberà. Les veus relacionades amb la problemàtica veïnal aporten el seu granet de sorra a este documental produït  i editat per Aixopluc Films i dirigit per Fidel López Gisbert.

2. ‘Sanitat balensiana’ (Anmorsigol, 2012)

Este documental (film complet) tracta de respondre a les preguntes de si la sanitat pública és insostenible o si la privada, en canvi, és més viable i barata. En un context de retallades en sanitat, s’entrevisten diversos treballadors d’este sector per a tractar d’esclarir què està passant amb el servei públic valencià de salut. Les declaracions de Camps a l’inici del documental són del tot esclaridores sobre el que alguns polítics i sectors entenen que ha de ser la sanitat, sobretot amb l’aparició i expansió del model Alzira. Tot això amb una hora i trenta minuts, amb el guió, càmera i muntatge d’Anmorsigol.

 3. ‘Mengem S.A’ (Melderomer Col·lectiu Audiovisual, 2012)

“Si volem tenim tomaques a l’hivern i carxofes a l’estiu… però ens hem preguntat mai què hi ha darrere de tot açò?”, es diu en començar el documental. Mengem SA (documental complet) és el treball del col·lectiu audiovisual Melderomer. Sota la direcció del poblà Enric Capoll, tracten d’explicar, en dues parts, els problemes de l’actual sistema agroalimentari i les seues diverses alternatives. Com a rerefons es mostra el treball dels veïns i les veïnes del barri de Benimaclet per tractar de recuperar els horts urbans. El documental compta també amb la producció de Jordi Martí i la postproducció de Vicent Ibáñez. En el projecte també han estat implicades Arantxa Merí, com a càmera, Ingrid Lafita i Miriam Bouiali a la documentació i Mari Carmen Redondo i Alberto Sancho a la locució.

 

4. ‘Las tres heridas de Miguel Hernández’ (Asociación Cultural Orihuela)
Un documental per saber qui fou el poeta d’Oriola, Miguel Hernández. Un jove valencià que visqué en la Guerra Civil espanyola del segle XX, un jove que volia ser poeta, un poeta que passà del bàndol conservador al republicà i d’esquerres. Obra i biografia, el documental l’ha fet l’Asociación Cultural Orihuela 2010 amb el guió, direcció i muntatge de Patricia López Pomares. El treball tracta de desvetllar les incògnites al voltant de la figura de Miguel Hernández: “biografía repleta de pasión, de sufrimiento, de anhelos, de inagotable optimismo y lucha permanente por unos ideales, que animará a todos a acercarse a la extraordinaria vida y obra del insigne poeta”. Un mateix documental en format reduït fou emès per RTVE l’any 2010.

 

5. ‘El arquitecto de Nueva York’ (Endora Producciones i RTVE, 2016)

Un documental emès a l’espai Imprescindibles de TVE i dirigit per Eva Vizcarra conta la història d’un arquitecte valencià, Rafael Guastavino, que va triomfar a Nova York. Guastavino exportà les idees arquitectòniques mil·lenàries de l’àrea mediterrània cap al continent americà. L’arquitectura de Guastavino suposà un abans i un després en la forma d’entendre la construcció als Estats Units, de fet, el mateix arquitecte patentà la volta Guastavino, que es pot vore a llocs com l’Estació Central de Nova York. El documental ha estat seleccionat com a finalista en els Cannes Corporate Media & TV Awards (categoria d’Història i Civilització).

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €