L’obra La Sección explica el masclisme a Espanya

No fa ni un segle que les dones a Espanya encara havien de reivindicar el seu dret a votar i accedir a l’espai públic. L’advocada i diputada, Clara Campoamor, fou un clar exemple de dona empoderada i defensora dels drets femenins. Accedí a Las Cortes de la II República Espanyola i, en un famós discurs, defensà els motius pels quals les dones havien d’incloure’s en el sufragi universal. Tot després d’una dictadura militarista encapçalada per Jose Antonio Primo de Rivera. L’obra de teatre “La Sección” busseja els orígens de la desigualtat home-dona a Espanya en els anys ’30 del segle XX. Es representarà en el Teatre El Musical, al Cabanyal, el proper divendres 24 de març.

Darrere de La Sección està el puny i lletra de Jessica Belda i Ruth Sánchez i la batuta de Carla Chillida. La intenció de l’obra és situar a l’espectador en el passat per a viatjar constantment al present. Per a aconseguir una catarsi en els espectadors i espectadores, l’’obra se centra en la figura de Pilar Primo de Rivera i en l’evolució de la institució feixista  de principis de segle, Secció Femenina.

Quina és l’herència rebuda que encara ara roman a la societat? Les creadores Jessica Belda i Ruth Sánchez expliquen que a partir de la figura de Pilar Primo de Rivera es representen “els aspectes que van tenir una importància cabdal en l’esdevenir de les vides de tantes dones, marcades per unes imposicions educatives-polítiques-religioses i de gènere”.

La directora, Chillida, explica que “des de l’any 1939 les fronteres espanyoles es van tancar de colp i es va aniquilar la connexió amb la resta del món; ara es tracta de fer veure al públic com haguérem sigut, què haguérem aconseguit com a país i quin seria el rol vertader de la dona en els nostres moments actuals. Els canvis sobre aquesta situació han sigut notables i l’atractiu aquesta obra és visitar teatralment l’origen d’una situació destructiva i manipuladora”.

Amb “La Sección” es viatja a través de la història: “el discurs inaugural de la Falange espanyola, la integració de la Sección Femenina com un òrgan burocràtic dins del règim”. El dia a dia de les mares i àvies que ho visqueren i la memòria que marca el seu present.

La Sección”, compta amb un repartiment íntegrament femení: Natalie Pinot, Jessica Belda Peiró i Manuela Rodríguez Herrera. Aquells i aquelles qui vulguen assistir a l’obra històrico-política només tindran una única oportunitat el divendres 24 de març a les 20.30h.

Un moment de l’obra ‘La Sección’. Foto: David Ruiz.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €