Carquinyol: humor de Youtube amb sabor a la terreta

carquinyol youtubeEntre les desenes i desenes de canals de la xarxa youtubera valenciana hi trobem lloc per a l’humor. Carquinyol és una pasta seca típica dels territoris de parla catalana, però és també el nom del canal de Youtube del qual parlem hui. Es tracta d’un dels pocs usuaris que fa servir el valencià com a llengua d’expressió i és, a més, un dels més irrisoris i divertits de la xarxa. El canal compta ja amb 1.300 subscriptors i 29 vídeos en la llista d’uploads.

CARQUINYOL: DOBLATGE DES DEL COMTAT

Darrere de Carquinyol està la mà i la veu d’un jove de 24 anys natural de Setla de Nunyes (Comtat), és tècnic informàtic, però també ha estudiat fotografia. En l’entrevista que li ha fet la Tresdeu, el jove del Comtat assegura que, fins fa un temps, va estar com a co-presentador i guionista d’un programa anomenat Una volta al mes, a Ràdio Cocentaina.

El jove de Carquinyol reconeix que sempre ha tingut el cap ple de ximpleries i que, si a això li sumes que són valencianoparlants, el resultat és un canal de Youtube com Carquinyol: «dedicat a les pardalades que em venien al cap en valencià, el qual va agradar tant que em vaig centrar només en fer-ho tot amb la llengua pròpia».

HARRY POTTER: EL XIQUET ALDEANO

Ja coneixiem els doblatges de vídeos virals del youtuber valencià Korah i esta volta, a més, en tenim en valencià. L’audiovisual més vist, de fet, juga amb la mescla entre allò més local i allò més internacional: un curiós doblatge de Harry Potter en valencià. El mag britànic ja és un xiquet d’aldeano, però, com sonarà el malèvol Voldemort en la llengua d’Ausiàs March? Quin rol valencià farà l’slytherinià Draco Malfoy?

«Jo sóc el que es coneix com un xiquet Rowling, una d’eixes persones que es va enganxar de menut al món dels llibres llegint Harry Potter». I això ho evidencia l’anterior vídeo paròdia. El món del doblatge és un camp que li agrada molt al jove del Comtat: «sóc d’eixes persones que es fixa en les veus de sèries i pel·lícules per veure quin actor està darrere, pèro, no ha sigut fins que vaig obrir el canal, que em vaig decidir a portar la meua bajaneria al doblatge».

Pel que fa als gustos culturals, el gestor del canal Carquinyol confessa ser «un friki genèric». És força fan dels llibres de J.R.R. Tolkien, tema del qual ja té un vídeo i en prepara un altre. «Alguns autors de còmic que també m’agraden són Alan Moore, Mike Mignola o Mark Millar i, pel que fa al cinema, m’agrada des de Tarantino fins a les pel·lícules d’animació de Ghibli i Pixar». Però l’imaginari de l’audiovisual anglosaxó no es limita amb estes referències i Harry Potter, Pirates del Carib també ha estat motiu de doblatge. I ho fan amb el so d’un vídeo viral en valencià.

La veu en off característica de Carquinyol no es desaprofita gens i s’ha atrevit, fins i tot, amb un Sing-Star de Pep Gimeno Botifarra. La música autòctona i en valencià no és l’única cosa que està a la seua diana: «m’agraden molt les cançons instrumentals i bandes sonores, encara que li tinc un apreci especial a El niño de la Hipoteca».

Al canal també s’hi troben vídeos breus originals amb gags, muntatges amb personatges valencians basats amb els dibuixos d’Els Simpsons, doblatge de virals i més edicions breus que et trauran unes rialles, com aquest vídeo que simula una apocalipsi zombi:

El jove darrere de Carquinyol assegura ser fan incondicional dels youtubers en valencià Miss Tagless i El Renao: «m’agraden perquè als vídeos són ells mateixos, es nota que no fan el paperot. Quan veig un vídeo de Youtube, això ho agraïsc moltíssim».

El retorn del canal de Carquinyol prové també de la comunitat de Twitter en valencià: Habitue a comentar coses amb usuaris com Finor Valenciana, Curats d’Espanto i més gent. A Youtube tinc pendent una brega amb El Renao el 2032, però tot de bon rollo (riu)».

Amb tot, es dedicarà el gestor de Carquinyol al doblatge professional? «No m’acabe de vore amb una veu per al doblatge (riu). Sí que m’ha vingut al cap, més d’una vegada, estudiar-ne. Pel que fa al món audiovisual, m’agraden absolutament tots els seus rols, però, ara per ara, em veig més adequat amb el de guionista».

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
25%
11
DIES
112,00 €
aconseguit de 450,00 €