«Pensàrem que hi hauria una allau de gent al Tomorrowland»

tomorrowland incendi

Foto via: Andrea (Vinalesa)

La nit dissabte 29 de juliol, un incendi en un dels escenaris del Unite with Tomorrowland de Barcelona va sorprendre els milers d’assistens al festival. De seguida, es va evacuar el recinte i unes 22.000 persones van haver de marxar per motius obvis de seguretat. És la primera vegada que un dels festivals més importants d’electrònica, d’origen belga, aterra a les nostres fronteres: en el parc de Can Zam de Santa Coloa de Gramanet. El detonant de l’incendi, segons indiquen els mitjans estatals, ha estat a una de les pantalles amb decorat de circ situades en un gran escenari, per un problema tècnic.

La ignició es va originar ben prompte, a les 22h, just quan la festa començava i minuts abans que un DJ iniciara un concert. La Tresdeu ha contactat amb quatre assistents del Tomorrowland que visqueren en primera mà l’incident. Andrea (Vinalesa), Silvia (Madird), Belén (Barcelona) i Raquel (València) són quatre amigues que van decidir anar al festival d’origen belga perquè «per a dos de nosaltres era la primera volta que anàvem a un esdeveniment d’este tipus». Totes quatre es coneixen d’estiuejar tota la vida en Alcossebre (Baix Maestrat). «Volíem anar a un que ens agradara, fóra assequible i original, com el Tomorrowland», asseguren a la Tresdeu.

INCENDI AL TOMORROWLAND

«Quan ens vam adonar de l’incendi, nosaltres estàvem repartides: Belén i Andrea estàvem per la zona propera a l’escenari i les altres dues una mica més darrere, pel centre de la pista». Moments abans de la deflagració, totes quatre tractaven de posar-se en contacte perquè no es trobaven. Belén i Andrea: «de sobte vàrem vore unes espelmes i vam comentar que feia certa olor de cremat, llavors ens vam fixar en l’incendi de l’escenari, però pensàrem que, de seguida, l’apagarien».

Cada cop el foc es feia més i més gran i, mentrestant, Belén i Andrea comentaven per telèfon amb Silvia i Raquel tot el que passava: «al principi totes i tots ens quedàrem embobats mirant les flames, però, poc després, vam començar a apartar-nos. Ja sabíem què havia passat en altres festivals per culpa dels incendis i els allaus de gent».

Raquel i Silvia també anaven juntes en el moment que començà l’incendi, però per la gentada, totes dues es van perdre la pista. Raquel: «quan estava sola vaig veure xiques histèriques que empentaven i cridaven, alguns xics del costat nostre tractaven de tranquilitzar-les. En eixe moment hi havia de tot: gent que entrà en pànic i d’altres que tractaven de demanar calma. Jo també vaig pensar eixim-nos corrents perquè hi haurà una allau».

En el moment que totes quatre fugien per separat del focus de l’incendi, s’hi van retrobar: «Just quan ens trobàrem ens giràrem per veure l’escenari i ja estava completament en flames. En qüestió de cinc minuts es va avivar molt». Les testimonis asseguren que, malgrat les seues dimensions, el foc no va tardar gaire en cremar-lo.

Quan les flames prenguéren l’escenari quasi per complet, la gent començà a fer cridòria i a posar-se histèrica, tal i com afirmen les quatre joves. Els guàrdies del Tomorrowland tractaven de controlar el fluxe desordenat de gent mentre cridaven a la calma. «Nosaltres aconseguírem eixir força ràpides, de les primeres, perquè ens adonàrem a temps».

Les quatre joves coincideixen amb què, més enllà de la gravetat de l’incendi, la reacció d’alguns dels assistents venia influenciada per la por, pels incidents passats similars. Seria el cas del Madrid Arena, el qual va ocórrer el Halloween del 2012 i es va saldar amb víctimes mortals. «Cert és que hi havia dues eixides de seguretat pels laterals dels escenaris i això propicià que no hi haguera tanta gent amuntegada. Els guàrdies de seguretat també van aportar la tranquilitat necessària».

Un cop fora, Andrea, Belén, Silvia i Raquel van veure que el Metro estava ple de gom a gom: «vam haver d’anar caminant cap a un altra parada». En eixos instants van veure que les ambulàncies i camions de bombers ja acudien a lloc de l’incident. «Un bon ensurt», reconeixen totes quatre.

QUÈ ELS VINGUÉ A LA MENT?

Silvia: «desitjava que fóra una tonteria, que apaivagaren les flames i que la música seguira sonant. En agreujar-se l’incendi ja vaig témer per una allau de gent».

Raquel i Andrea:  «el primer que ens vingué al cap fou que hi hauria un allau. Després de viure l’impacte del moment, pensàrem en com de pitjor ho haurien viscut aquelles persones que estaven en primera filera».

SUSPENEN EL FESTIVAL

«L’havien de suspendre sí o sí. Es va cremar tot: la pantalla, els aparells del DJ… no va quedar res i el fum que hi havia era irrespirable», asseguren les amigues. Totes quatre esperen de l’organització de Tomorrowland que els tornen part dels diners de l’entrada o que els compensen amb l’accés lliure a un altre festival o a l’edició de l’any vinent. «Tothom ens vam quedar amb ganes de vore els grans DJ’s. De fet, molta gent va entrar a les 21:30h, precisament per veure’ls, i l’incendi passà 45 minuts més tard».

Tal i com diu un retall de premsa d’El Periódico, l’empresa responsable del festival -Blanco y Negro Music- a través d’un comunicat, ha anunciat que diumenge es tornaran els diners per l’import de l’entrada «íntegrament». El problema tècnic que ha causat la crema d’un dels escenaris de Tomorrowland ha tacat de cendra la primera edició del festival. La grandària del recinte era suficient com per evacuar les milers de persones que hi assistiren. Elements de seguretat, com les eixides laterals de l’escenari, afavoriren la retirada fluïda de la gent.

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €