De Canal 9 a Àpunt: Del passat al futur de les sèries valencianes

les sèries del passat i del futur

A pocs mesos dels quatre anys de l’apagada de Canal 9, ja es coneixen algunes de les primeres sèries que s’emetran a Àpunt. La nova societat ja ha signat contractes amb productores per valor de dotze milions d’euros. Un impuls necessari per a un sector que havia quedat en ‘standby’. És bon moment per a rememorar aquelles sèries que l’antiga Televisió Valenciana va deixar per al record.

I esque pocs valencians es resisteixen a enyorar una sèrie com l’Alqueria Blanca. Aquell poble de l’Alcoià i aquells personatges rurals que començaren a eixir per la televisió l’any 2007 eren, si fa no fa, un mirall per al conjunt de la societat valenciana. Probablement el gran mèrit d’aquesta sèrie va ser el de tindre èxit entre persones de totes les edats. El 15% d’audiència que solia tindre —en una pèssima època per a Canal 9 pel que fa a espectadors i prestigi— dóna una idea del fenomen de masses que va ser.

Durant els seus anys d’existència, Canal 9 va apostar de manera irregular per les sèries de producció pròpia —aspecte que ara es canviarà per una majoritària producció externa—. Predominaven les històries ambientades al món rural del País Valencià. De fet, Benifotrem (1995), va ser la primera sèrie de producció pròpia del canal. Basada en les aventures d’un equip de periodistes que cobria les festes dels pobles, mostrava el contrast entre gent sofisticada (els
periodistes) i gent vulgar (els habitants dels pobles). Altre exemple de la importància que la València rural va tindre en Canal 9 és Senyor retor, adaptació de la gallega Padre Casares.

Ara bé, no tot era ruralisme en les sèries valencianes. Negocis de família o Les Moreres són dues mostres de sèries que narraven els problemes d’uns protagonistes més neutres, amb una ambientació urbana i unes ambicions econòmiques i socials més pròpies de la ciutat. Això sí, Les Moreres va ser un clar exemple d’un bilingüisme escorat cap al castellà que campava en bastants produccions pròpies de Canal 9.

Les sèries del futur

La Tramuntana, La forastera i Desenterrats són els títols de les primeres sèries que s’emetran a Àpunt, de les quals, poca cosa més es pot avançar. El que està clar és que el format de les minisèries —més econòmic i amb menys riscs— entrarà amb força: Rodolf Sirera, vell conegut d’RTVV, tornarà a la televisió valenciana amb la primera d’elles. El que va ser guionista d’Herència de Sang (1995)—altra sèrie com Negocis de Família o Les Moreres, de personatges que fracturen famílies amb ambicions desmesurades— presentarà Parany.

L’aire fresc entrarà a les cases per les pantalles de televisió de la mà de Joan Alamar i els seus companys de Cabanyal Z. La webserie d’apocalipsis zombi valenciana ha sigut un èxit en YouTube els últims anys i els seus autors reben ara el suport de la televisió per a fer Acció, com a premi a la resistència en la ‘clandestinitat’ d’internet i del Cabanyal.

Per últim trobem Jaume I, una minisèrie històrica que podria comparar-se amb algunes ja emeses amb èxit a altres cadenes. És el cas, per exemple, d’Isabel de TVE. Basada en el regnat d’Isabel I va aconseguir una mitja del 20% de quota de pantalla entre 2012 i 2014.

Segurament es coneixeran més detalls després del pròxim 12 de setembre. Serà el dia en què es presentarà oficialment Àpunt. Bon moment per començar a enfocar el punt de mira sobre el que vindrà, que pel que pareix, serà molt i variat.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €