Vicent Martí i el coratge del llaurador que va emocionar als valencians

Vicent Martí, el llaurador rebelEl llaurador Vicent Martí ha emocionat els valencians esta setmana amb la seua intervenció al Forum Europa. Però porta tota la vida defensant l’Horta. Mira el vídeo i llegeix l’article: http://goo.gl/7vAXfo.

Posted by Revista Tresdeu on dimecres, 30 / setembre / 2015

 

Vicent Martí és un llaurador especial. És un treballador d’Alboraia que denuncia constantment l’especulació i el maltractament de les terres al País Valencià. De fet, en 2006 va rebre el Premi Nacional d’Agricultura Ecològica. Ahir Martí va ser l’encarregat de presentar a Mònica Oltra, la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives al Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània i ho va fer d’una forma poc convencional: carregant contra el poder polític i empresarial davant dels seus nassos.«Vinc del món del camp. Del món de l’horta, maltractat pels polítics. L’ Horta de València és el baluard, la salut d’un poble i eixe poble és el valencià».

Aquesta contundent intervenció de Vicent Martí al Forum Nova Economia ja s’ha convertit en un fenomen viral i ha emocionat al País Valencià. Tot i això, l’agricultor no és cap nouvingut en el camp de la defensa del territori. Aquest llaurador sempre ha participat de les lluites contra la pressió immobiliària i la defensa de l’Horta. Un exemple és que Martí va ser un dels personatges que va encapçalar les manifestacions en defensa del barri de La Punta i també apareix al documental A tornallom, un reportatge que narra la lluita d’aquesta històrica pedania valenciana (vegeu el vídeo). «Això és una realitat, jo ho he viscut. Han tirat a la gent de les seues cases. Han desfet a les famílies. Quina responsabilitat política tenen vostés?», deia dirigint-se als presents al Forum i fent referència al vergonyós conflicte social de La Punta.

Captura de pantalla 2015-09-30 a la(s) 16.08.48«El País Valencià depén de la salut de l’Horta, dels seus professionals i de la política que facen vostés», aclareix el llaurador davant d’empresaris i dirigents polítics com el president de la Generalitat, Ximo Puig o l’actual alcalde de València, Joan Ribó. «Tenia moltes ganes de parlar perquè vosaltres ho teniu tot vetat», explicava entre la ràbia i l’emoció el llaurador. Entre altres aspectes, l’agricultor també va fer un clam a l’humanisme: «la política ha de tenir ètica i ser humanista» i «cuidar la terra és cuidar la salut». D’aquesta forma, Martí ens convida a reflexionar i incita als polítics a què facen «una política com cal», criticant també els mitjans de comunicació «al servei del poder». «Un poder corrupte».

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €