Notícies

Alcoi i Xàtiva al mig de dos percals nadalencs

Joan Fuset | 3 gener 2018

Queden pocs dies per acabar aquestes dates nadalenques, uns dies familiars de retrobaments i on sol imperar el civisme i la concòrdia. Però no sempre és or tot el que lluu i ja abans de posar-se amb els preparatius de Nadal, Alcoi i Xàtiva es van veure al mig de dos grans percals.

El Blackface de la Cavalcada d’Alcoi

La primera en veure’s afectada per la polèmica va ser la capital de l’Alcoià, amb motiu de la promoció de la històrica Cavalcada de Reis. A finals de novembre, l’Ajuntament alcoià va començar amb la promoció de la Cavalcada publicant el cartell. Una imatge a priori innocent però que ha despertat les sensibilitats a les xarxes. Sobre tot entre activistes contra el racisme, perquè entreveuen reminiscències colonials i racistes en el maquillatge dels patges.

El col·lectiu Afroféminas ha sigut el que més ha alçat la veu en contra d’aquesta imatge. Raonen que aquest maquillatge de la cavalcada d’Alcoi es tracta d’un Blackface, una pràctica que es feia servir als teatres dels Estats Units del segle XIX per a estereotipar i caricaturitzar amb connotacions negatives els negres. Sense perdre un segon, els alcoians -incloent-hi una moció a l’últim plenari de l’Ajuntament– s’han llançat a defendre la Cavalcada del seu poble, documentada com la més antiga del món. Neguen qualsevol reminiscència racista, justificant que la disfressa i el maquillatge correspon a una intenció de “camuflatge”. És a dir, una innocent embetumada per a que els més menuts no reconeguen als seus familiars disfressats de patges.

El percal de l’Àngel Anunciador de Xàtiva

L’altre percal l’hem vist a Xàtiva, on des de 1999 s’ha vingut instaurant un Betlem Monumental i que amb el pas dels anys s’ha convertit en el més gran de l’estat. Doncs enguany, la regidora responsable del Betlem hi ha retirat l’Àngel Anunciador, segons ella per conciliar sensibilitats i reduir la càrrega religiosa. Una decisió que òbviament no va caure gens bé entre els
estaments més conservadors, però amb difícil justificació, al ser el Betlem tot un símbol religiós en si. La polèmica l’ha tancada ràpidament l’alcalde Roger Cerdà i ha ordenat que s’instal·le l’àngel, reprovant l’actitud de la regidora.

Dos agres percals que almenys no han anat més enllà de la voracitat de les xarxes socials.

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Quin és el teu Rei Mag favorit? – Tresdeu.com - 5 gener 2018

    […] és l’esperada Cavalcada de Reis, i esperem que tot continue en ordre i tots els regals arriben al seu lloc. Per anar ja creant il·lusió, hem preparat aquest divertit […]

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.


Aquesta web utilitza galetes per a millorar l'experiència de l'usuari.