Són efectius els punts violeta?

El 2018 podria ser l’any violeta. S’han viscut jornades històriques en les quals la dona ha sigut l’agent protagonista i reivindicadora. La lluita feminista s’ha etiquetat a les xarxes amb els seus respectius coixinets. #metoo, #esmachismocuando, #cuéntalo o el #Asísemanipula, engegat per les treballadores de RTVE. Però, de quina manera veiem aquesta mobilització als festivals valencians? La paraula clau: punts violeta.

Alguns festivals valencians ja han comptat amb espais per atendre víctimes d’agressions masclistes

Segons el col·lectiu Resistència Feminista València, els punts violeta «són espais on es preparen tot un seguit de protocols per actuar davant d’una agressió masclista en esdeveniments massificats. Diverses persones formades en l’assumpte hi estan per torns i pots acudir per tal d’aconseguir una resposta efectiva». Al País Valencià, ja s’han instal·lat a festivals com l’Arenal Sound, el Marea Rock, el Festivern o el Feslloch.

Per què ara?

Però, per què els punts violeta arriben ara i no pas abans? «Els col·lectius feministes estem millor preparats i cohesionats. Hem de tindre en compte que, per a muntar un punt violeta, cal la participació de nombroses agrupacions i, així, poder fer torns», assenyalen des de Resistència Feminista. Delia Celada, del col·lectiu ontinyentí Joves Meruts, troba, en canvi, que «la idiosincràsia d’una cultura marca el ritme i al nostre territori el meninfotisme se’ns surt de les entranyes; potser no ens hem comprés abans i ara ja no tenim por». Per això, assenyala Celada, «és important implicar a totes les persones assistents a l’esdeveniment, però, en la realitat no es viu així, encara som les dones qui ens en fem responsables».

Les agressions a les dones encara ocorren, fins i tot, en esdeveniments aliats amb el feminisme

Si tirem d’hemeroteca per entendre la necessitat d’estos punts, recordem el cas que el grup saforenc, Bacora, va portar als jutjats. Un assistent del Festivern 17-18 va fotografiar a les animadores de la banda mentre es canviaven els moments previs de pujar a l’escenari. Finalment, s’hi ha arribat a un acord previ entre les parts. Per casos com este, calen més festivals amb punts violeta, perquè les agressions a les dones encara ocorren, fins i tot, en esdeveniments aliats amb el feminisme.

*Foto extreta del Facebook del Festival de les Arts

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €