Els polítics saben que l’España Vaciada és l’Espanya sobre-representada

L’EspañaVaciada es va manifestar diumenge passat a Madrid per exigir una solució urgent contra la despoblació. Delegació del Govern ha xifrat en 50.000 els assistents. Els convocants, Teruel Existe i Soria ¡Ya!, han elevat el nombre a 100.000. Deixant de banda la habitual guerra de xifres d’assistents, hi han unes altres xifres que sí fan feredat.

  • A l’Estat el 30% del territori concentra el 90% de la població.
  • El 48% dels municipis tenen una densitat de població inferior a 12,5 hab/km².
  • De 2011 a 2017, gairebé el 62% de les localitats van perdre veïns.
  • El 63% de les ciutats de 20.000 a 50.000 residents han minvat en l’última dècada.

Rèdit electoral

Sense dubte, la culpa d’aquestes xifres les té la classe política i les seues decisions centralistes. I tot i que els convocants van demanar que cap partit s’apropiés de la manifestació si que en vam poder veure alguns. No encapçalaven la manifestació però si es van poder veure entre els assistents quatre ministres socialistes; el líder de Ciudadanos, Albert Rivera; l’exministra d’Agricultura del PP Isabel García Tejerina i membres de Unidas Podemos com Pablo Echenique.

De sobte un parell de tuits ens fa pensar i raonar el que fa realment la plana major de la classe política a la manifestació. Campanya electoral.

Campanya preelectroal

La campanya preelectoral es va traslladar de ple a la manifestació. A prometre i prometre el que siga. Els escons a aquestes zones com podeu veure als tuits són molt “barats”. Ja portem unes setmanes veient als candidats rodejats de vaques, tractors i granges. A partir de la manifestació això es veurà irremeiablement incrementat.

De nou, els valencians li la trufem als polítics a nivell estatal. Ja no interessa vindre ací a fer campanya? Necessiten molts més vots per traure diputats i senadors. I si a això li sumem que la població de les Castelles és votant conservadora tradicionalment la centre-dreta té la campanya pràcticament encaminada.

Mentre, l’interior del País Valencià també continua despoblant-se, però clar, els escons són molt més cars. Ergo, no interessa vindre ací a fer campanya?

Font: El País
Imatge de la portada extreta del Flickr del Partit Popular.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €