Torna el podcast de viatges musicals de Carlos Ripollés

Carlos Ripollés torna a la carretera per reprendre Els Viatges de Carlos Carlos. El projecte que portava en standby des de gener de 2018, torna a portar-nos un punt de vista viatger de la música. En aquestos podcasts, Carlos Ripollés conversa amb els creadors i creadores de la música que més li agrada i que tindrien difícil cobertura en un altre format. Ja ha publicat un primer episodi de la nova temporada i demà lliurarà el segon. Te’n vens de viatge?

Els Viatges de Carlos Carlos

Hem parlat amb Carlos Ripollés, qui ha format part de l’equip de Territori Sonor, durant any i mig aproximadament. Ara, recent entrat l’estiu i els canvis que s’han produït al programa dels quals parlàvem a aquest article, Carlos ha deixat de formar-ne part. I ja ha publicat el seu primer capítol d’aquesta nova etapa on deixa palesa la seua “obsessió” pel món lusità. Cada dijous hi haurà nou capítol i tindrà una durada de 120 minuts, el doble que en l’anterior etapa. Es podrà escoltar a la plataforma de podcasts Ivoox, iTunes, i en les emissores UPV Ràdio i Llosa FM.

Encara que ha parat per any i mig, aquest projecte sempre l’has tingut present?

Sí, ja feia algunes setmanes que es valorava la possibilitat de no continuar a Territori Sonor. Així que vaig preparar el terreny per als Viatges. De totes maneres tenia molt de material que no cabia al format de Territori, aleshores no m’ha costat molt reprendre la marxa i decidir-me en eixe sentit.

Els Viatges de Carlos Carlos | Carlos Ripollés

Continuarà l’estructura d’entrevistes, reportatges, viatges… o hi hauran novetats?

De moment, no estic fent moltes entrevistes, la idea sí que és incloure’n dins del programa, però canviar un poc el format. Porte any i escaig fent el mateix format d’entrevistes, i tinc previst fer altra cosa, agafar diversos plantejaments, gèneres, i seleccionar músiques. El primer capítol anava al voltant de Lusofonia, els diferents països que tenen com a llengua oficial el portuguès. De fet vaig estar vivint a Moçambic, i he aprofitat bé l’experiència.

Per al programa d’esta setmana viatjarem per la Mediterrània i la Península Ibèrica. Farem una aproximació a la música àrab i tradicional, el flamenc sense abandonar el mediterrani, també la cobla. Per a mi aquest és l’ambient en el qual em moc, les músiques tradicionals i populars.

Aquest viatge a Moçambic et va servir per realitzar el primer capítol sobre Lusofonia?

D’aquell viatge tinc molt de material i entrevistes i tinc previst fer diversos programes. Ja 4 anys abans, estava obsessionat amb el portugués, i totes les seues variants musicals, la morna de Cap Verd, la marrabenta del sud de Maputo, la samba i el tropicalisme brasilers, el fado portugués… jo quan vaig a anar a Moçambic no tenia ni idea, i arran d’estar allí, m’he adonat que hi ha molta música però no té tanta projecció. Allà vaig comprar molta música, discos sense conèixer, ara em toca fer la tria. M’agradaria que la gent considerara el programa com una porta oberta a aquestes músiques.

Algun spoiler que pugues o vulgues avançar perquè la gent s’enganxe als següents programes

M’estic centrant en l’agenda, propose plans de concerts i temàtica musical. Realment entre un programa i altre pots trobar incoherències, no és professional. Jo propose la música que a mi m’agrada, segons el meu criteri. Puc anunciar també que a finals de setembre en el meu poble, Vilafranca, farem una ruta senderista. Al final de la ruta gravarem un programa de ràdio sense llum, amb música en directe i diferents entrevistes. Encara estem perfilant i properament donarem més detalls. M’agradaria fer-ne més com este esdeveniment, però anirem veient sobre la marxa.

Els Viatges de Carlos Carlos | Carlos Ripollés

Personalment quan viatges ja planifiques per fer un viatge musical segons el destí? És a dir, la música porta a viatjar o viatjar porta a la música…

Sí que és veritat que amb l’excusa dels viatges anava a molts festivals. Aprofitant podia parlar amb músics i sobre música. També és veritat que és una qüestió personal, la música és una manera d’apropar-te a diferents cultures, de conéixer la situació geopolítica de diferents països… No és una informació molt detallada la que puc oferir al programa, però personalment m’agrada. Per exemple, als pròxims episodis parlaré de l’afrobeat de Nigèria, de com sorgeix als anys 70, o la música de Mali… Estudiant la música entens tots els problemes polítics, et permet acostar-te a la societat. De la mateixa manera que investigant la música tradicional valenciana, pots fer-te una idea de la context .

Ja per acabar, si vols fer unes paraules d’acomiadament a Territori Sonor

Només que el més bonic ha sigut compartir l’escena de la musica valenciana des de qualsevol gènere, encara que resultara algun capítol estrany, mesclant gèneres poc relacionats. L’estima rebuda dels músics, eixa manera d’entendre la música, ha sigut el més bonic.

*Fotos de Sebastián Rodríguez

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €