Contra-Rider, el podcast de Macondo sobre la història dels grups valencians

Ahir 7 de juliol, es va estrenar el primer capítol de Contra-Rider, el podcast sobre la història dels grups de música valencians. Presentat per Macondo millor venedor de xapes de la zona Euro, per Mel (àlies Melderomer) i per ningú més, ens contaran les millors anècdotes de la història dels grups valencians. Cada capítol se centrarà en un mític grup i el de l’estrena no podria ser un altre que no fora Orxata. I per açò van comptar amb Jordi Palau, veu d’Orxata. Podeu escoltar el primer capítol a Ivoox i també veure’l a YouTube. Al capítol Macondo i Mel tractaran de que Jordi responga a la ja mítica pregunta: quan torna Orxata?

Hem aprofitat l’estrena mundial per parlar amb Carlos Macondo i que ens conte amb les seues paraules les interioritats del programa.

D’on ve aquesta inquietud pel podcast?

Jo ja vaig eixir un parell de voltes al podcast de Massa Carabassa, de fet sempre m’ha agradat fer el xorra, m’haveu pogut veure col·laborant en videoclips i altres històries. I com usuari sempre m’han agradat els podcasts. He fet molts viatges Alacant-València i les emissores es perden, de sobte estas sentint Ràdio Maria. Així que sempre he sentit molt de podcasts de cine, música, història… de tot. I també sempre m’havia molat molt la idea de fer-ne un. De la resta de temàtiques no sabria fer-ne, però de música en valencià es l’única cosa de la qual podria parlar hores.

Volem contar histories dins de la musica en valencià. Parlar d’històries, com per exemple la dificultat que van tindre Pupil·les per obrir-se camí, tenien moltes coses en contra. Tot això com una part seriosa, però amb totes les conyes possibles. Això sí que va en mi, no podria parlar seriosament mai més de 20 minuts.

Aleshores ja tenia l’interés de fer el podcast, però no tinc idea, ni tinc equip, ni taula de so, ni res. He anat movent-me i buscant i he trobat l’espai a Russafa Ràdio. I el programa el patrocina Pro21Cultural, que es fan càrrec del lloguer de l’estudi i del tècnic de so, així que estem molt més que agraïts.

Contra-RiderPer què has triat el nom Contra-Rider i eixe logo fet amb el Paint?

El nom ve del mundillo dels bolos i concerts. El rider és el document que envies als promotors del concert amb les especificacions tècniques que necessites i el contra-rider és el document que ells t’envien del que et poden oferir. És un nom que està relacionat amb la música, i li dona la volta a tot, tal i com volem fer al programa. No volia fer un programa usual, volem fer conyes de tot i si hi ha que “rajar”, se “raja”, sense censura. Sí que sé, que ja s’ha manifestat la gent de la qual he “rajat” com Fran Yera i està encantat. El logo, com bé dius, està fet amb el Paint. Tot i ser molt provisional la idea, el vam fer com de conya però mira sí, parlem de música i el simbolisme de la serp també ens defineix.

Quina periodicitat voleu tindre?

M’agradaria que fora mensual, però escolta si trobem un patrocinador podria setmanal inclús diari si fa falta. Encara que seria difícil fer més d’un al mes. Anem a parlar de grups que ja tenen una trajectòria, així que és difícil trobar grups valencians per elaborar programes de quasi 2 hores. Això podria ser impossible amb grups que acaben de nàixer com Cactus o La Fúmiga… Altres grups com Pupil·les, que tenen dos discos i mig, sí que es podria fer perquè tenen una gran història darrere.

Com ha estat la rebuda del primer capítol

La veritat és que tots els comentaris que arriben són positius. El primer programa devia ser Orxata sí o sí i a més, intentar respondre a la pregunta de quan torna Orxata. Conec a tots els seus membres, conec anècdotes narrables i inenarrables. Estava pensant que, per exemple, este dijous hi haurà gent al Feslloc, que no sap el que és un directe d’Orxata. Així que apareix el que volíem a este primer programa, Jordi Palau i la gran pregunta, «quan tornarà Orxata?».

El següent programa vull fer-lo de Sant Gatxo, un grup que molava i cantava en pop britànic en valencià quan ningú ho feia.

I com serà l’estructura dels capítols?

L’estructura del guió se’ns ha mort a mig programa, perquè el que volem sobretot és conversar. Agarrar un grup i parlar d’ells en ordre cronològic, de quan s’ajuntaren, els primers components, les primeres maquetes, el que van significar els discos. No vull fer una entrevista però sí comentar les coses amb ells, i anècdotes que conec. Com per exemple, cançons que ho han petat i que  fins a l’últim moment van dubtar de si entrarien o no al disc. Eixes informacions que no estan en cap entrevista i jo sí les sé, molaria contar-les. I tot tenint en compte que no anem a fer mal ni ofendre. Podrem “rajar” però sense mala llet ni insults gratuïts.

I res, confirmar que estarem jo Macondo i Mel, i ningú més. Ah bé i també estarà la gran Amàlia Garrigós present en ànima, com a referent radiofònic i musical. Sempre que ens desviem demanarem disculpes en el seu nom.

I on us podem escoltar i veure?

Ens podeu escoltar a Ivoox i veure a YouTube. També volem penjar el programa al YouPorn en homenatge al vers d’Orxata «ja no fem res del que penjàvem al YouPorn». S’imaginem a algú mirant el vídeo esperant a veurre quan comença la mandanga. De moment està «pendiente de califación». I també estem barallant-mos amb Spotify, a vore si el pugem. Ens beneficiaria molt clavar-mos, ja que com Orxata no està en Spotify, totes les cerques vindrien a nosaltres.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €