Les cançons en valencià de Camilo Sesto que segurament desconeixies

La matinada del passat dissabte 7 de setembre ens deixava el cantant alcoià Camilo Sesto. Un dels artistes valencians més conegut i seguit a les xarxes. Amb un breu comunicat, el seu perfil de Twitter ens anunciava la mort de Camilo Blanes. Acte seguit milions de mostres de condol i infinitat de recordatoris del seu art en forma d’articles i recopilatoris inundaven les xarxes. L’interpret d’èxits com “Vivir así es morir de amor” o “Algo de mi” ha aconseguit calar al subconscient de diferents generacions. I això solament ho poden fer els millors, deixant un poc de banda les excentricitats que li va comportar el canvi de segle (“Mola mazo“?). A nosaltres ens ha vingut de gana recordar la seua faceta alcoiana i valenciana amb els temes que ha interpretat en valencià al llarg de la seua carrera.  I tal vegada desconeixies, o no?

El meu cor és d’Alcoi

Sense dubte, la cançó en valencià més coneguda de Camilo Sesto dedicada al seu poble, Alcoi. Jo no sé vosaltres però sempre em quedaran al cor rimes com «El meu cor es d’Alcoi, i aunque tinga el aigua hasta el coll, a mi no em fa mai res por» o «Cadascú va a lo seu, que mos ampare Déu». El tema és de 1991 i es va incloure al disc A voluntad del cielo, ací el podeu escoltar a millor qualitat.

Som

A YouTube també podem trobar a Camilo Sesto, versionant “Som” cançó original de Raimon. El vídeo correspon al programa de TVE Superstar al 1984. Ací ja no escoltem espardenyades però sí una gran dicció de l’alcoià i profund respecte a l’esperit de la cançó original.

A aquest altre vídeo el podem escoltar fent una xicoteta introducció mig en valencià mig en castellà abans d’interpretar-la en directe: «Els sentiments no tenen fronteres i la música és el millor llaç per unir-les».

No la canteu més

Abans de destacar en solitari, Camilo Sesto tenia un grup amb uns amics anomenat Los Dayson que tocaven versions dels Beatles, i altres artistes. Segons el que es narra la mateixa descripció del vídeo, Los Dayson tocaven per locals de tot Alcoi i comarques veïnes. Però va arribar un moment en que les autoritats alcoianes els van dir que sense el carnet de músics professionals no podien actuar més. Llavors van anar a Alacant i en la sala Albany es van examinar amb la cançó de Ben E. KingDon’t play that song“, però cantada en valencià i titulada “No la canteu més” (enregistrada també pel grup valencià Els 4-Z amb el mateix títol). Degut a la molt bona actuació que van fer, eixe dia van aconseguir el carnet professional d’artistes.

*Foto de portada extreta del Facebook de Camilo Sesto

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €