Els 5 documentals esportius que no et pots perdre

Si el passat mes d’abril, pel que respecta al món audiovisual, vam viure el fenonem dUnorthodox; aquest mes de maig hem assistit a un altre fenomen, la retransmissió de la sèrie documental ‘The Last Dance’. Una impressionant producció de la cadena ESPN i Netflix, dividida en 10 capítols, narrant la història de Michael Jordan i els seus Chicago Bulls, fins a arribar al seu últim títol de la NBA del 1998, l’últim ball. Una sèrie que ha batut tots els rècords, enganxant a milions d’espectadors a tot el món, esperant impacients l’estrena dels dos capítols setmanals cada dilluns. Un públic que ha sigut partícip d’una mena de visionat comunitari, semblant a l’experiència que aporten els esdeveniments esportius (ara absents), amb les consegüents cròniques i rèpliques entre setmana als mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Un excel·lent treball d’investigació i documentació ple d’imatges inèdites, revelacions, entrevistes a Jordan, als seus rivals, a companys d’equip, a personalitats. Amb la finalitat de redescobrir el mite, des del seu vessant més humà però també des de la seva tirania, i entendre millor com va arribar a ser un dels millors esportistes de tots els temps. De fet, va ser un autèntic ídol de masses, icona de la cultura urbana dels 80 i 90 i va marcar a tota una generació. Amb unes línies narratives dignes de les millors sèries, una banda sonora a l’alçada i milers de detalls més que han fet gaudir als fanàtics de l’esport però també als que no ho són. Ara, amb el final de la sèrie el passat dilluns 18 i per omplir el buit, us recomanem cinc documentals esportius imprescindibles, i que aprofundeixen més enllà de l’esport, com a reflex dels moviments socials, culturals i polítics de la seva època.

red-army

1. Red Army (Movistar+/ Filmin)
Aquesta pel·lícula-documental esportiva que defineix la Guerra Freda, narra la història del millor equip d’hoquei sobre gel de tots els temps, la selecció nacional de la Unió Soviètica de principis dels 80, coneguda com ‘l’Exèrcit Roig’. Utilitza aquests recursos com a metàfora per parlar de l’auge i caiguda del règim comunista. Un equip imbatible, entrenat pel visionari Anatoli Tarásov que utilitzava els principis del ballet, els escacs i la literatura en els entrenaments. El documental se centra sobretot en el capità de l’equip, Viacheslav Fetisov, un autèntic heroi del règim comunista, que més endavant amb la Perestroika es va veure obligat a marxar als Estats Units per seguir jugant, passant d’ídol a enemic del seu país. Un autèntic thriller, amb contínues sorpreses, suspens, diversió i un destí final sorprenent per Fetisov, quan torna a Rússia el 2002 reclamat per Vladimir Putin.
> Veure’l aquí (Movistar+)
> Veure’l aquí (Filmin)

once-brothers

2. Once Brothers (Movistar+)
Un emotiu documental que rememora el conflicte bèl·lic dels Balcans que va dividir una de les millors generacions de bàsquet de la història i enemistant per sempre dos dels seus líders, amics íntims i quasi germans, Vlade Divac i Drazen Petrovic. El 1990, quan la dissolució de Iugoslàvia estava a punt d’arribar, i durant la celebració del Campionat del Món conquerit pels iugoslaus, el serbi Divac arrabassa de les mans d’un aficionat que havia saltat a la pista, una bandera croata. El croat Petrovic no passa per alt aquell gest i només en uns segons, passen d’estar fosos en una abraçada a trencar-se la seva amistat íntima per sempre. A través de la veu narradora del mateix Divac i d’altres testimonis, es va reconstruint una de les històries més emotives del món del bàsquet. Una enemistat que mai van poder reconciliar perquè Petrovic va morir en un accident de cotxe el 1993, quan els dos jugadors estaven triomfant a l’NBA.
> Veure’l aquí

icarus

3. Ícarus (Netflix)
El que havia de ser un documental en el qual el ciclista nord-americà Bryan Fogel volia explicar la seva experiència en una competició d’alt nivell i les debilitats del sistema antidopatge actual de l’esport professional, acaba destapant el cas més gran de dopatge esportiu de la història. Ho fa en el moment en què entra en contacte amb el científic rus Grigory Rodchenkov, director del laboratori olímpic de Moscou. El documental s’acaba convertint quasi en un thriller d’espies amb tots els seus ingredients: la fugida de Rodchenkov als Estats Units, desaparicions de coneguts seus, la KGB, la mà del mateix Putin sobre l’entramat… Guanyador de l’Òscar el 2018, és possiblement el documental esportiu més influent de la història, ja que va provocar la prohibició per part del COI que Rússia participés com a país als Jocs Olímpics d’Hivern de Corea de Sud el 2018.
> Veure’l aquí

muhammad-ali

4. When We Were Kings
Aquest multipremiat documental (entre altres premis, va guanyar l’Òscar el 1996) ens mostra la prèvia i el que va passar en un esdeveniment esportiu i cultural històric, el mític combat de boxa pel campionat mundial de pes pesant de 1974 al Zaire, ‘The Rumble in the Jungle’, un torneig entre el campió George Foreman i Muhammad Ali. El documental ens ajuda a entendre la dimensió de l’esdeveniment, situant-lo en el context polític (en ple escàndol del Watergate a la Casa Blanca i el país nordamericà sencer commocionat); i les repercussions socials que tenien una baralla de boxa al continent africà. Però sobretot, ens mostra la figura d’Ali, la manera com s’havia convertit en un referent i un símbol per a la raça negra, el seu activisme polític negant-se a anar a la Guerra de Vietnam i prenent-li el títol de campió que ara volia recuperar. Un homenatge a la fanfarroneria i a una personalitat aclaparadora que va transformar l’esport per sempre.

maradona

5. Diego Maradona (Filmin)
Quan semblava que ja s’havia vist tot de Diego Armando Maradona, Asif Karadia (director de ‘Amy’ o ‘Senna’) va dirigir aquest documental el 2019 basant-se amb més de 500 hores de material inèdit. Se centra en la carrera de l’argentí en la seva època a Itàlia (segona meitat dels 80), on va revolucionar tot un país fent campió el Nàpols, del pobre sud italià, tantes vegades humiliat pel totpoderós nord. Allà va passar de ser considerat un Déu del futbol a ser repudiat pel país que li va donar la glòria, amb el moment culminant quan amb la selecció argentina va eliminar Itàlia al Mundial del 1990. Aprofundeix en la seva complexa personalitat, en els factors que van forjar el seu caràcter i en la seva relació amb les drogues i amb la Camorra napolitana. Un recorregut impecable per totes les cares de l’astre argentí, tant genial dins el camp com perdut i sense rumb fora d’ell.
> Veure’l aquí

michael-jordan

+ The Last Dance (Netflix)
La sèrie documental de 10 capítols de la cadena ESPN i Netflix repassa la trajectòria de Michael Jordan i els seus Chicago Bulls, una de les dinasties més grans de l’NBA. Durant la seva última temporada 97-98 (anomenada per l’entrenador Phil Jackson ‘The Last Dance’) i conscients que seria l’última perquè la franquícia havia decidit desmuntar aquest equip guanyador; un equip audiovisual va tenir accés a gravar tota la temporada dels Bulls, tant dins com fora del vestuari. Aquest metratge forma una de les dues línies temporals de la sèrie que s’entrecreuen al final. L’altra, repassa la vida personal i professional de Michael Jordan i la creació d’aquesta dinastia guanyadora (6 títols en 8 anys). A través d’imatges inèdites, revelacions, entrevistes a Jordan, als seus rivals, a companys d’equip i a personalitats, redescobrim el mite, des del seu vessant més humà però també des de la seva tirania, dirigint amb mà de ferro el vestuari. Però per sobre de tot, descobrim un competidor insaciable i per què arriba a ser considerat el millor jugador de bàsquet de la història i un dels millors esportistes de tots els temps.
> Veure’l aquí

 

Text: Surtdecasa

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €