La plaça, segura i plena de llibres

La Plaça del llibre torna a València amb la 8a edició i l’objectiu d’omplir la ciutat de paraules i demostrar que la cultura és segura. Aquest gran aparador literari tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València i comptarà amb vora 70 activitats, entre les quals destaquen més de 40 presentacions de novetats editorials. De fet, els grans protagonistes d’aquesta edició de la Plaça seran els més de 50 projectes editorials valencians, catalans i balears, que oferiran més de 3.000 títols.

Foto: Associació d’Escriptor en Llengua Catalana

 

Entre les presentacions que integren la Plaça del llibre de València trobem títols com els poemaris Cel de fang, del premi Lletres de la Generalitat, Marc Granell (Bromera) i Sempre és tard, a càrrec de Maria Josep Escrivà (Proa); la novel·la Sense connexió, de Jaume Monzó (Sembra), o l’estudi Mestres valencianes republicanes, realitzat per Mª Carmen Agulló i editat per Publicacions de la Universitat de València. A més, durant cinc dies la Plaça serà l’escenari de taules rodones com «Nosaltres editem», un cicle de converses entre dones editores de diferents generacions i especialitats, moderades per Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV).

Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, ha apel·lat a la participació dels lectors a la Plaça del llibre i en la literatura, en general. En aquest sentit, Amoraga ha recordat que la Plaça del llibre s’ha consolidat al llarg dels anys «gràcies a l’assistència del públic que va a Castelló, València, Alacant i en 2021, per primera vegada, a Gandia». En aquesta ocasió han ampliat les activitats per a tots els públics i han preparat una trentena d’activitats infantils adreçades als diferents nivells educatius amb una especial presència dels contacontes que, gràcies a la col·laboració amb les biblioteques municipals de València, oferiran al voltant de 18 actuacions.

L’organització treballa enguany per dur endavant una edició marcada per les restriccions sanitàries, per tal de demostrar que la cultura és segura i es pot continuar participant en aquests esdeveniments. Mostra d’això és que l’edició de Castelló, que va acabar el 18 d’octubre, ha estat un èxit de vendes, participació i seguretat. És per això que s’ha estrenat una plataforma 2.0 que ofereix versions virtuals de les activitats programades a la Plaça en format presencial. Aquesta plataforma incorpora també una llibreria digital que continuarà oberta més enllà d’aquesta edició de la Plaça i disposarà d’uns 14.000 títols a la venda. A més, els lectors que utilitzen aquest servei podran assignar el benefici de la compra a la llibreria que vulguen de les adherides a la iniciativa.

A més, ja coneixem els guanyadors dels Premis Plaça del llibre 2020. Enguany, el dramaturg Manuel Molins recollirà el premi a la trajectòria literària, mentre que el Servei de Publicacions de la Universitat de València, que celebra el centenari, rebrà el premi a la trajectòria editorial. Quant al premi a la difusió, serà per a la cantant Eva Dénia. A més, la Plaça realitzarà també un reconeixement a la tasca dels sanitaris valencians. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 28 d’octubre durant la inauguració d’aquesta edició. En aquest sentit, el president de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), Jesús Figuerola ha destacat que entre les propostes de la programació trobem la conversa «Una vida de teatre», durant la qual Manuel Molins parlarà amb Rosana Pastor i l’actuació musical d’Eva Dénia, que tancarà la edició el diumenge 1 de novembre.

D’altra banda, amb motiu de la celebració de la Plaça del llibre, la Fundació FULL i EMT València han convocat la tercera edició del concurs de microrelats, amb EMT a la Plaça. Per a participar, els interessats han de publicar en Twitter, amb el hashtag #EMTalaPlaça20, una narració original i en valencià que continue la següent acotació de l’obra de Manuel Molins De Déus, dies i treballs (Bromera, 2015): «(–Interior. La petita botiga familiar de NEUS. El seu nét, JORDI, fa caixa. Entra la dona. Encara que tracta de dissimular-ho, se la veu inquieta—)».

 

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €