Els 3 aliments que cal evitar a l’estiu

Durant l’estiu, hi ha una sèrie d’aliments que és millor evitar, ja que impliquen alguns riscos microbiològics.

L’augment de les temperatures fa que s’hagen d’extremar les precaucions en l’àmbit higiènic perquè que hi ha més probabilitats de proliferació de bacteris patògens.

A l’estiu cada any acudeixen a urgències un nombre considerable de persones per problemes relacionats amb les intoxicacions alimentàries. En la major part dels casos no succeeix gens greu, però es poden experimentar complicacions com la deshidratació.

Per les seues característiques, alguns aliments suposen més perill que uns altres. El primer de tots és un d’aquests aliments que o t’encanta o no t’agrada gens

Maionesa casolana

La maionesa és una de les salses més populars. No obstant això, i tenint en compte que la que es fa a casa té una qualitat superior a la industrial, el fet que està elaborada a partir d’ou cru pot generar complicacions. Si no es conserva de manera adequada, pot créixer la Salmonel·la en el seu interior i aquest fet deriva en dificultats de tipus gastrointestinal.

Si de totes maneres es vol preparar aquesta salsa, s’ha de tindre en compte que s’ha de guardar ràpidament en el frigorífic. És important mantenir-la tapada, i a més s’ha de consumir en un termini inferior a 48 hores. En el cas de detectar-se mala olor o un canvi de color, ha de ser tirada automàticament.

Parlem en concret de la maionesa casolana, ja que aquesta qüestió d’higiene alimentària no existeix amb les maioneses industrials o preparades en locals de restauració. Perquè en aquests casos s’empra l’ou pasteuritzat com a element principal i aquest tractament tèrmic provoca que s’eliminen els bacteris patògens que puguen habitar en l’ingredient.

El següent no és un aliment com a tal, però sí que és una cosa que la majoria de la població sol consumir molt més durant l’estiu encara que açò és un error.

Alcohol i begudes ensucrades

Partim de la base del fet que l’alcohol és una substància tòxica independentment de la quantitat consumida. Perquè afecta la microbiota intestinal i a una bona part dels òrgans que conformen el cos humà.

Però el problema és encara pitjor quan s’acompanya de refrescos i de begudes energètiques, ja que la quantitat de sucre present a aquests els converteix en productes nocius per a la salut metabòlica.

La realitat és que tant l’alcohol com les begudes ensucrades tenen efectes nocius per a la salut en qualsevol estació de l’any, però en estiu són especialment perillosos perquè el clima càlid sol sobrecalfar el cos fent que es perden fluids i s’espessisca la sang.

I l’últim aliment és un aliment que de segur es consumeix a totes les cases i més d’una vegada per setmana perquè és molt socorregut.

Pasta

La pasta es pot consumir de mil maneres. Es tendeix a pensar que és bona idea ajuntar-la amb l’amanida, que és un dels plats més consumits durant l’estiu. Però la realitat és que no és una bona idea.

Aquests aliments estan constituïts a partir de farines de blat refinades, la qual cosa provoca un increment significatiu de la glucèmia sanguínia. I açò provoca un estrés a escala hepàtica gens recomanable per a la salut.

Si es busca afegir carbohidrats als plats de vegetals, és millor optar pels llegums o per l’arròs integral. Fins i tot la quinoa pot servir. Perquè tots aquests tenen una concentració significativa de fibra en el seu interior. I la fibra contribueix a estimular la sensació de sacietat.

Així per a fer una mica de resum:

  • S’ha d’evitar consumir alcohol i refrescos i com a alternativa preparar begudes verdes de fruites o té d’herbes.
  • Res de maionesa casolana, millor comprar-la ja feta que lleva menys temps i a més evita possibles complicacions.
  • I es deixa la pasta millor per a l’hivern i millor s’introdueixen llegums i aliments amb alt contingut en fibres.

Suportable? Podrem passar l’estiu amb menys ingesta d’aquests aliments?

Imatge via FreePik

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €