Feslloc 2023: un crit en defensa de la cultura i música en valencià

Un any més el municipi de Benlloc s’ha convertit en un bastió de defensa de la cultura i la música en valencià en els últims dies. La 17a edició del Feslloc, organitzat per l’Associació Cultural Feslloc, l’Ajuntament de Benlloc i Escola Valenciana, ha reivindicat el festival com un espai de resistència i acció col·lectiva en un context de censura cultural i amenaces als projectes i entitats que preserven i promouen la llengua.

Durant la lectura del manifest, l’organització va expressar el seu compromís en la construcció d’un món més habitable per a tots, combatent el feixisme i condemnant qualsevol agressió cap al seu territori i llengua. Aquesta declaració va ser recolzada per nombrosos artistes en l’escenari, així com per col·lectius i activistes que van participar en activitats culturals paral·leles, enfocades en l’antifeixisme, la nova ruralitat i el feminisme.

El festival va comptar amb una assistència d’aproximadament 6.200 persones i va oferir una programació musical diversa amb 28 propostes en dos espais: l’auditori i l’escenari Ovidi on van actuar artistes com Esther, Jazzwoman i Pepet i Marieta el dijous; The Tyets, Roba Estesa i Smoking Souls el divendres; i La Maria, Auxili i Zetak el dissabte, generant una destacada presència femenina.

A més de la música, el programa cultural va incloure xarrades sobre antifeixisme en commemoració del 30è aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló, així com sobre sobirania alimentària. També es van dur a terme pòdcasts que van abordar temes relacionats amb la defensa territorial i les dissidències rurals. Un gran nombre de creadors i creadores de contingut en valencià hi participaren.

Entre les novetats d’enguany destaquen la fira feminista, on es volia promoure la complicitat i intercanvi entre activistes i projectes o els Pòdcasts del Feslloc, per a donar cabuda a nous espais culturals en valencià. A més, es van establir un Punt de Salut Sexual i Punt violeta, coordinats per la plataforma Calcsicova i gestionat conjuntament pel col·lectiu A peu de carrer i el voluntariat feminista d’Escola Valenciana. El festival també va albergar altres activitats com l’exposició “Literatura i cançons” de la Universitat d’Alacant, un taller d’estampació de samarretes i competicions esportives de bàsquet, futbol sala i frontó a mà.

Finalment i amb motiu de la nombrosa participació, l’Associació Cultural Feslloc va agrair el suport i la fidelitat del públic procedent de tot el País Valencià.

Ja coneguem les dates de la pròxima edició. Se celebrarà els dies 11, 12 i 13 de juliol de 2024.

Des de Tresdeu t’animem a descobrir el Feslloc l’any que ve i gaudir del festival de la cultura i la música en valencià per excel·lència.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €