10 raons per a no perdre’t el Rototom Sunsplash de Benicàssim

El Rototom Sunsplash és un dels festivals més destacats en el món de la música reggae i se celebra a Benicàssim, Castelló. L’edició “United for Peace” es durà a terme durant set dies, del 16 al 22 d’agost, i promet una experiència completa que va més enllà de la música. Ací tens 10 raons per a no perdre’t el Rototom Sunsplash de Benicàssim.

1. Pau, convivència i interculturalitat

S’esperen més de 200,000 assistents procedents de fins a 70 països, la qual cosa crea un ambient de diversitat i convivència única. El festival Rototom Sunsplash es presenta com un camí col·lectiu cap a la pau, amb el lema “United for peace” (Units per la pau). Més enllà de la música i la diversió, el festival té un objectiu més profund: promoure la pau en un context internacional i intercultural.

2. Música en sis escenaris

El festival ofereix més de deu hores diàries de música en sis escenaris diferents, la qual cosa garanteix una àmplia varietat d’artistes i gèneres dins de l’espectre de la música jamaicana. Després de l’arrancada dels concerts cada vesprada en el Main Stage, el públic podrà descobrir el talent emergent que acosta Lion Stage, ballar al ritme de la música d’arrels negres sobre l’escenari Jumping i amb l’univers afrobeats en el nou Jamkunda Stage, així com vibrar amb les matinades en la Dub Academy i la Dancehall, escenogràficament renovades.

3. 142 concerts en un espai privilegiat

Més de 140 concerts en una setmana, amb artistes nacionals i internacionals, és un paradís per als amants de la música reggae i els gèneres afins situat entre la mar Mediterrània i el parc natural del Desert de les Palmes. El seu recinte és ampli i accessible, proporcionant un ambient sense aglomeracions. En aquest espai, hi ha zones verdes i llocs per a relaxar-se, a més d’un mercat ambulant, restaurants i un museu a l’aire lliure. L’acampada és atractiva, amb una capacitat per a 9,000 persones en una àrea de 194,000 metres quadrats. Ofereix ombra gràcies a més de 600 arbres plantats recentment. Les instal·lacions inclouen parcel·les per a famílies i grups, àrees per a campers, opcions de glamping i diversos serveis com a banys, dutxes, cuines, fonts, un mercat i atenció mèdica.

4. Experiència més enllà de la música

El Rototom Sunsplash ofereix una agenda diürna plena d’activitats que inclouen debats, àrees per a públic de totes les edats, sostenibilitat, compromís social i interculturalitat. A més, ofereix una àmplia gamma d’opcions gastronòmiques. Entre les novetats es troben plats com carn fumada amb cilindres del Perú, hot dogs artesans, kebabs i falàfel preparats amb cura. També pots gaudir de plats fets exclusivament de dacsa, cuina d’Eivissa, cuina senegalesa sense gluten, cardes creatius, galetes bretones i una variada oferta de gastronomia jamaicana. En total, més de 40 opcions de restauració per a satisfer tots els gustos.

5. Enfocament familiar

El festival compta amb àrees dedicades a públic infantil i juvenil, la qual cosa ho converteix en un esdeveniment ideal per a gaudir en família. Els espais més orientats a les famílies presenten noves incorporacions. Al costat del skate park, la Teen Yard introdueix una zona de parkour amb destacats convidats. A més, Magicomundo estrena el seu rocòdrom i es connecta amb l’escena musical de Zoo, la banda del moment. Entre una activitat i una altra, pots explorar un variat mercat ambulant amb diverses propostes. El temps per a la reflexió col·lectiva es troba en les xarrades del Fòrum Social, la Reggae University i Jamkunda.

6. Cartell

Del llegendari exponent de roots reggae jamaicà Burning Spear i altres bandes mítiques del reggae com UB40 directa des de Birmingham o The Pioneers, a la generació més jove de la música jamaicana, amb Kabaka Pyramid, Protoje & The Indiggnation i Lila Iké. El cartell del Rototom Sunsplash suma a: Barrington Levy; Capleton; Don Carlos, Anthony B o Júnior Marvin, guitarrista dels Wailers de Bob Marley; Steel Prema (RU); L’Entourloop i Biga Ranx des de França; el raper argentí Trueno; l’ivorià Tiken Jah Fakoly o la reina del afrobeats: la cantant nigeriana Yemi Alade al Main Stage.

El LionStage acollirà l’estrena de l’australià Dub FX amb Woodnote, al costat de Pongo i el seu kuduro d’arrels angoleses; la banda reggae tunisiana Gultrah Sound System; el britànic Vandal i el seu jungle, la jamaicana Jaz Elise; Nonpalidece, Hollie Cook, The Cimarons o Miss Bolívia.

La Dancehall rebrà a Chi Ching Ching i Lady Lykez, al costat de grans sonits internacionals com Bass Odyssey; King Addies, que celebra el seu 40 aniversari; Code Xarxa Sound, i el sursudanés Dynamq.

La Dub Academy estarà sonorizada pels sound system de Sinai i el de Greenlight i per ella passaran, entre altres, Channel One o Raggattack.

El nou Jamkunda Stage tindrà l’univers afrobeats com a teló de fons, de la mà dels col·lectius Afrobrunch al costat de Dj’s de fama internacional com dj Karaba o Dj Shoopsydo i The Voodoo Club directament de Barcelona, i Follow The Party des de Bilbao.

7. Fusió i reclam sonor

La música reggae és l’eix principal, la qual cosa garanteix una atmosfera plena de vibracions positives i bon rotllo, però la fusió musical del Rototom Sunsplash va un pas més enllà i, a l’habitual barreja de ritmes d’arrels negres i el destacable pes de l’afrobeats que acompanya el reggae com a eix temàtic principal, explora en aquesta edició la simbiosi de la música jamaicana amb l’univers sonor del cante jondo. Ho farà amb un espectacle únic i inèdit en la història de la trobada reggae referent a Europa: ‘El món flamenc saluda a Bob Marley’, que s’estrenarà a nivell mundial al Main Stage el 22 d’agost, en la jornada de clausura del festival, i unirà a figures del món flamenc com Josemi i Juan Carmona, o Kiki Morente com a convidat especial.

8. Escena musical valenciana

El cartell del festival està fortament connectat amb l’escena musical valenciana. El 21 d’agost, el Main Stage rebrà a Zoo, coneguts pel seu rap irreverent en valencià, mentre que el Lion Stage serà animat per la Fricativa Sonora, un grup de ska que inclou al baixista de Zoo. El 22 d’agost, el Main Stage vibrarà amb La Fúmiga i la seua transformació festiva de la música, mentre que Nativa, amb el seu talent eclèctic, conquistarà el Lion Stage. Maluks, amb la seua diversa trajectòria sonora que abasta des del dancehall fins al reggae, la cúmbia o el drum and bass, també formarà part de l’esdeveniment.

L’escena musical estatal també deixarà una petjada sòlida en el festival. Els navarresos Juantxo Skalari & La Rude Band, així com les raperes Lia Kali i Les Ninyas del Corro de Catalunya, seran protagonistes. A més, bandes com Adala, Boom Boom Fighters i Drop Collective, totes elles originàries de Catalunya, oferiran el seu talent en l’escenari. El productor càntabre Roberto Sánchez, sota el nom artístic Lone Ark, acompanyarà els xous d’artistes com Willi Williams i Linval Thompson. Aquest cartell reflecteix la diversitat i la riquesa de la música en diferents gèneres i estils, tant a nivell local com estatal.

9. Impacte social

Una vegada més, 3l festival es preocupa per temes de sostenibilitat i compromís social, la qual cosa afig un valor extra a l’experiència. El seu compromís ‘plastic free’ a través del sistema de gots reutilitzables amb un impacte social derivat de les seues accions mediambientals. En aquesta ocasió, tota la recaptació generada per la venda de gots es dirigirà cap a l’organització sense fins de lucre L’Aurora-Grup de Suport. Aquesta entitat, amb seu en el port de Borriana (Castelló), brinda el seu suport als vaixells d’ONG dedicats al rescat de persones migrants al Mediterrani. Amb aquesta iniciativa, el festival no sols promou la reducció de l’ús de plàstics, sinó que també contribueix a una causa humanitària i solidària.

10. Streaming global

El festival es projecta al món mitjançant transmissions en viu a través del seu canal de Youtube, la qual cosa permet que persones de tot el planeta puguen gaudir de les actuacions i activitats, convertint-lo en un esdeveniment global i conscient de la importància de les xarxes.

En resum, el Rototom Sunsplash ofereix una setmana de música, cultura, convivència i compromís que atrau a amants de la música reggae i a persones interessades en viure una experiència única. És una cita ineludible per als apassionats de la música i la diversió!

Pots aconseguir les entrades ací.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €