10 rutes de senderisme per les cales del País Valencià

Durant l’estiu, amb l’arribada de la calor, moltes persones opten per deixar de costat el senderisme i la muntanya per a triar opcions com a rius, piscines i platges, amb l’objectiu de gaudir d’un bon capbussó i combatre les altes temperatures. Des de Tresdeu volem unir les dues, i per això et proposem 10 rutes de senderisme per les cales del País Valencià.

Aquells entusiastes del senderisme compten amb la possibilitat d’emprendre trajectes que transiten al costat de rius o a través de cales, com és el cas, per a gaudir d’itineraris en els quals puguen donar-se un refrescant bany mentre aprecien la naturalesa del nostre territori.

1. La Ruta roja del Parc Natural de la Serra d’Irta

El Parc Natural de la Serra d’Irta, situat a la província de Castelló, compta amb una sèrie de rutes que com la Ruta roja, un itinerari senzill que segueix part de la costa, dissenyat per a ser agradable i adequat per a famílies amb xiquets, i que es caracteritza per la seua profusió de cales.

El punt de partida és Cala Blanca, en Alcossebre, passant pel Faro d’Irta i les seues cales adjacents, la platja Galarza i la Cala Mundina, per a després continuar per diverses cales amagades i la platja del Serradal, que posseeix una característica superfície de pedres blanques. A més, inclou una visita a la Cala Cubanita i la Cala Argilaga, fins a acabar en la Font de la Parra.

El trajecte té una longitud total de 9 quilòmetres, incloent-hi l’anada i tornada.

2. La Vía Verde del Mar

La Vía Verde de Benicàssim i Orpesa, a Castelló, també coneguda com a Vía Verde del Mar, constitueix un recorregut de nivell de dificultat baix, ideal per a gaudir en família, fins i tot amb xiquets xicotets. A més, aquesta ruta pot ser completada íntegrament amb bicicleta.

El punt de partida oficial de la Vía Verde del Mar és el quilòmetre 0, situat a Benicàssim, concretament en l’àrea de descans al costat de l’antic baixador de las Villas. A més, és possible començar la ruta des d’Orpesa. En aquest cas, l’accés a l’inici es troba en el punt mitjà del passeig marítim que voreja la Platja de la Petxina.

Encara que la distància de la ruta ronda els 11 quilòmetres, pots optar per realitzar una xicoteta variant que aconsegueix aproximadament els 13 quilòmetres en total, amb uns 6 quilòmetres d’anada i altres 6 de tornada, en un temps estimat de 3 hores. Aquest canvi té l’objectiu d’explorar algunes cales, com la Cala del Retor, Cala Orpesa la Vella o el conjunt de Cales de la Renegà, totes elles situades dins del terme municipal d’Orpesa.

3. Ruta a la Cala d’Aigua Dolç

Per a accedir a aquesta cala, has de caminar des de la Cala de Les Arenetes, també coneguda com a Cala Les Rotes. La sendera ascendeix des del restaurant Ca Nano, un lloc gastronòmic situat en la part final de Les Rotes, prop de l’extrem de la carretera del Barranc del Monyo en el número 148 (prop del xalet d’Aigua Blava).

Si consideres arribar en vehicle fins a la cala, és important tindre en compte que el camí està tancat al trànsit i està senyalitzat com a carrer sense eixida i només per a residents. En el seu lloc, es recomana estacionar en la zona molt abans i seguir a peu. Continua caminant i ascendint fins que trobes unes escales que condueixen a la cala en l’extrem del camí.

Aquesta Cala és naturista, és a dir, està permés banyar-se nu.

4. Ruta per les rutes entre la punta del Mascarat i el Morro de Toix

Aquest itinerari recorre les següents cales: Cala del Corb, Cala Barra Grande, Cala Mascarat i una xicoteta cala en el costat sud de la Punta Mascarat (Cala Panorama). També inclou una visita a la Punta Mascarat, des d’on es poden gaudir de vistes excepcionals de l’entorn.

Cala del Corb: És una platja de cudols amb una afluència de persones relativament baixa, encara que està guanyant popularitat. L’accés a aquesta cala pot ser complicat a causa dels forts pendents en alguns punts. Per a arribar, es descendeix per una sendera entre pins amb pendent pronunciada, per la qual cosa és recomanable portar calçat adequat. Es troba al peu del Morro de Toix, en el límit municipal d’Altea.

Cala Barra Grande: Aquesta platja de cudols té pedres de diverses grandàries, la qual cosa limita aproximadament a 1/3 de la seua extensió per a posar la tovallola. No és especialment còmoda per a passar molt de temps, però val la pena baixar i donar-se un bany per a conéixer-la. El descens és més senzill des de la Cala del Corb, i hi ha una cadena que ajuda en la baixada i pujada.

Cala Mascarat: És una platja de cudols de grandària més reduïda que les altres dues, però d’accés més fàcil. Encara que no és molt ampla, és la més extensa en longitud.

Cala Panorama: A la dreta del descens cap a Cala Barra Grande, hi ha un accés amb cordes subjectes als arbres (com a baranes improvisades) que permeten baixar a una xicoteta cala. Ací es pot practicar el busseig i nadar de manera còmoda, ja que les aigües estan tranquil·les en aquesta zona protegida. Aquesta cala és un lloc popular per al fondeig de vaixells a causa de la seua tranquil·litat.

La ruta és de 4 km i d’aproximadament 2 hores.

5. Ruta de les senderes ecològiques de Calp i Benissa

Aquesta ruta és una senda que es pot dividir en trams, i és un recorregut molt ben mantingut i fàcil de fer, fins i tot amb xiquets. S’estén des de Calp fins a Benissa, o viceversa, encara que generalment la gent comença en el límit de Calp amb Benissa, en el Club Nàutic Les Bassetes i el Restaurant Coral Beach Les Basetes, i arriba fins a la Cala Pinets a Benissa. Això permet cobrir dos dels tres trams de la ruta en una sola caminada.

La sendera està equipada amb nombrosos punts d’accés, àrees amb ombra (algunes d’elles amb taules) i bancs per a descansar. A més, connecta amb diverses cales al llarg del camí. És important esmentar que els accessos no estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i que la sendera, a causa dels escalons, tampoc és accessible per a ells.

Per a aquells interessats a realitzar una caminada més extensa i contínua per a explorar més cales, és possible prolongar aquesta ruta des d’una etapa anterior, a Calp. D’aquesta manera, podran visitar cales addicionals com El Mallorquí o la Calalga abans d’arribar al tram que s’esmentava prèviament, que s’estén fins a la Cala Pinets a Benissa.

Són 11 km, anada i tornada i 3 hores.

6. Ruta fins Cala del Penyal

A la Cala del Penyal es pot accedir a través d’una sendera xicoteta situada en la cara nord del Penyal d’Ifach, encara que és important tindre en compte que el camí no està marcat clarament. És rellevant destacar que en un punt del recorregut serà necessari realitzar un descens acurat per a arribar a aquest racó costaner i rocós.

L’accés a peu a la cala s’inicia des de les coordenades geogràfiques 38°38’23.8″N 0°04’26.7″E, o en format decimal 38.639931, 0.074074. No obstant això, és important destacar que des d’aquestes coordenades no hi ha disponibilitat d’estacionament per a vehicles (de fet, hi ha zones on l’estacionament està prohibit). Per tant, es recomana començar la ruta des de llocs com l’àrea assenyalada en Google Maps com a “Pàrquing Gratuït” (a l’estiu, Calpe sol tindre moltes àrees d’estacionament amb tarifa de zona blava, per la qual cosa és aconsellable aparcar en llocs com l’esmentat si es desitja evitar pagar per l’estacionament).

Són quasi 3 km i 20-30 minuts.

7. Ruta dels Penya-segats

La Ruta dels Penya-Segats (SL-CV 50), també coneguda com la Ruta dels Penya-segats del Poble Nou de Benitatxell, és un recorregut que transcorre pels penya-segats marins del Puig de Llorença.

La caminada comença prop de l’aparcament de la Cala del Moraig (situat en les coordenades 38°42’43.9″N 0°10’02.9″E o 38.712193, 0.167484). Des d’allí, es dirigeix primer cap al Mirador dels Testos. No obstant això, es recomana encaridament no descendir a la Cala dels Testos a causa de la seua perillositat, especialment preferible accedir a ella des de la mar.

Després, la ruta continua cap a la Cala del Moraig, però abans de visitar-la, se segueix una xicoteta senda o ruta de la Falla del Moraig per a observar una interessant formació geològica. Després, es torna sobre els passos per a caminar per la Cala del Moraig i la pròxima Cova dels Arcs.

A continuació, la sendera puja de nou cap al punt de partida, recorrent uns 100 metres per la carretera de pujada. Després, es pren una sendera senyalitzada a l’esquerra. Durant aquest tram, es camina prop dels penya-segats i es visiten coves al llarg de la sendera. Finalment, s’arriba a la Cala Llebeig, on es pot optar per tornar al punt de partida o continuar cap al Portet de Moraira, o fins i tot realitzar el barranc de la Vídua.

Ruta fàcil de menys de 8 km i 3-4 hores.

8. Ruta per les cales de Xàbia

Visita diverses cales de Xàbia, com Cala Blanca, Cala del Francés, Cala Sardinera, Platja del Portitxol o Platja de Pedra del Portitxol, i Cala Barraca, on podràs gaudir d’una caminada que combina senderes de muntanya i penya-segats per a explorar algunes de les cales més pintoresques del municipi de Xàbia, a més de donar-te l’oportunitat de prendre un bany refrescant.

La ruta s’inicia en la glorieta Guillermo Pons, situada just al costat de Cala Blanca. No obstant això, és essencial tindre molta cura durant aquesta caminada, ja que no és recomanable per a realitzar-la amb xiquets ni tampoc amb gossos. Les sendes de muntanya i els penya-segats poden presentar desafiaments en termes de seguretat, per la qual cosa és important estar preparat, portar calçat adequat i seguir totes les indicacions de seguretat.

Són 9 km i en un temps de 3 hores.

9. Ruta a Cala Les Pesqueres

L’única manera d’accedir a Cala Les Pesqueres per terra és des del mirador d’Ambolo. El mirador està localitzat en un carrer sense eixida amb molt poc espai per a aparcar, així que és important no obstruir la circulació i respectar l’espai dels residents, especialment l’últim xalet, conegut com a Torre Ambolo.

Des del mirador, la senda comença prop de les coordenades 38°43’47.6″N 0°12’56.5″E (38.729887, 0.215706 en coordenades decimals). Ací trobaràs un banc amb vista a un barranc i a la mar. Just a la seua esquerra, veuràs l’accés a un empinat camí d’escales amb una barana de fusta.

Abans d’arribar a la cala, hi ha un tram on hauràs de descendir amb precaució. Una vegada en la cala, mantingues l’atenció en les roques per a evitar ensopegades o caigudes. Ara podràs gaudir de les aigües cristal·lines de la cala, nadar o fer tub respirador en el seu fons, sempre amb responsabilitat.

És important esmentar que mai s’ha d’intentar nadar des d’aquesta cala fins a la pròxima Cova del Llop Marí, que està a uns minuts de nade. Pot ser molt perillós.

Són 1,2 km i 15 minuts.

1o. Ruta pel Cap Prim i Cala Sardinera

Aquesta és curta, fàcil i una opció perfecta per a gaudir amb xiquets. Per a arribar al punt d’inici de la ruta, dirigeix-te a la Creu del Portixol, situada just en la corba de la carretera de Portixol.

Ací es troba el Mirador de la Creu del Portitxol, un lloc amb una vista espectacular que et prepararà per a la caminada. Des d’aquest punt, veuràs els cartells de dues senderes locals: l’SL-CV97, que condueix a la Cala Barraca, i l’SL-CV98, que és el que has de seguir ja que et portarà al Cap Prim i a la bella Cala Sardinera.

La sendera transcorre a través d’escalons i xicotetes zones de pins. Al llarg del recorregut, et trobaràs amb diverses senderes que podrien semblar confusos, però és recomanable ignorar-los i seguir les marques verd-i-blanques que indiquen el camí. En avançar, arribaràs a un encreuament on veuràs a l’esquerra la Cala Sardinera.

Per a descendir cap a aquesta platja verge, és necessari fer-ho amb precaució, ja que la sendera descendeix i no hi ha suports sòlids. A més, el descens és per roques, la qual cosa podria tornar-se esvarós. Ací és on l’ús de sabatilles esportives i realitzar la caminada durant l’estiu, quan la sendera està seca, és crucial.

A mesura que descendeixes, podràs gaudir de la vegetació i les vistes impressionants que ofereix la Cala i els seus voltants. En uns certs trams del camí, caminaràs al costat del penya-segat, fins que la senda es tanca amb una tanca de fusta, des d’on podràs veure l’Illa del Portitxol i el Cap Negre.

Una mica més endavant, dins de la mar, podràs albirar unes roques que emergeixen de l’aigua, conegudes com Els Pallers. Després, arribaràs a un pal que indica que has aconseguit la zona més alta del Cap Prim (59 metres).

Des d’aquest punt, no és recomanable seguir avant, ja que podria ser perillós. En el seu lloc, dona la volta i torna pel mateix camí que has recorregut.

3 km en total, anada i tornada, i normalment es completa en 2 hores i 30 minuts.

Recorda gaudir al màxim d’aquestes rutes per a fer senderisme, però també de cuidar la naturalesa pel camí.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €