Músics que tornen a casa per Santa Cecilia

CIBM ValènciaEl 22 de Novembre, com sabreu, el dia dels músics i músiques. El final d’aquest mes sempre està ple de concerts, d’actes, de cercaviles, d’arreplegar els nous músics, sopars, festes de disfresses, desfilar, dinars, etc. Lluny d’altres festivitats, l’important és la música i els que la fan sonar. No sé com es celebra a altres llocs, però a la meua banda, aquestes setmanes hi ha un ambient únic. De fet, és el concert on normalment més músics participen de tot l’any. Alguna cosa haurà de tindre aquesta festivitat quan els que no estan al dia a dia, fan el possible per estar-ho. No posem en valor aquestos dies fins que no els vivim de ple. Al cap em venen músics que per diverses qüestions no estan i, de segur, ho trobaran a faltar. Com hem dit alguna volta anteriorment, els músics i les músiques valencianes són un del grup poblacional que més ha emigrat des de fa anys. No sé el que podran sentir, tot i que em queda a prop algun exemple. Tot i això, de segur trobaran a faltar les i els companys, peces que tocarem, actuacions, etc. Però sobretot, el que més troben a faltar és la seua terra.

Aquestos dies, anem a tindre al llarg del país un bon exemple de l’Aspra Diàspora Musical. Amb el nom de “Música en temps de Jorge Juan”, tot un seguit de músics valencians exiliats, tornen per a retre-li un homenatge a Jorge Juan conegut humanista, científic i enginyer valencià de Novelda. L’espectacle destaca per dos fets. D’una banda, el ja anomenat component de músics exiliats que toquen a orquestres d’arreu del mon. I tornen, hauria de ser un motiu de notícia que apareguera als grans mitjans. Ja sabeu que la cultura d’aquest país queda en un pla invisible i, si parlem de música, encara més. Què passaria si uns músics japonesos, no tinc res en contra d’ells, vingueren a fer el mateix concert? De segur que ixiria a totes les portades perquè uns japonesos venen a fer música d’un valencià! Ara, ho fa una orquestra d’exiliats valencians i… D’alta banda, el segon aspecte que destacaria és la posada en escena amb instruments del segle XVIII i XIX.

oles

L’orquestra, anomenada València Orginal Art, està especialitzada en l’estil de música d’aquestos segles i, a més, intenten tocar-la segons els canons de l’època. Una ocasió únic per escoltar les obres de Handel o Haydn amb instruments i les característiques de com es tocaria quan el van estrenar. Una experiència que mitjançant la sonoritat dels instruments i les peces, ens traslladarà a temps passats.

No dubteu, si podeu estar a qualsevol dels concerts que faran al llarg del país aneu. Gaudireu de música amb unes característiques úniques, però sobretot, podreu vore la qualitat musical que tenim els valencians i valencianes.

Foto: CIBM Valencia

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €