Òpera amb texans? Sí, i tot un fenòmen a TV3

operaentexansParlar d’òpera sempre ha sigut una feina difícil. Es tracta d’un gènere musical que sempre s’ha associat a les altes esferes o elitsde les societats i on els seus preus abusius han fet que la majoria de la població la deixara de costat. Però no tot el món pensa així, Ramon Gener i tot el seu equip han dissenyat un format televisiu per demostrar que l’òpera pot ser escoltada i entesa per tothom i, per descomptat, estimada; es tracta de dirigir el gènere cap a una direcció més casual i quotidiana on tothom hi té cabuda. L’òpera és per gaudir-la i no sols per parlar d’ella com si d’un freak es tractara i ningú et poguera entendre.

Aquest gènere amaga al seu darrere una infinitat de melodies i harmonies que sovint les escoltem en anuncis o pel·lícules, però en desconeixem la procedència; la nostra vida n’està totalment relacionada i ha sigut font d’inspiració per a milers de persones. Els prejudicis de la societat han comportat que en moltes ocasions despreciem aquest gènere meravellós que ara té una nova oportunitat d’arribar a tota la societat gràcies a Òpera en texans.

La televisió escollida per a emetre aquest programa durant tres temporades fou el Canal 33 de TV3. Durant 30 minuts, el seu presentador i ànima del format, ens proposa endinsar-nos en el fabulós món d’una de les òperes més importants de la història, com Turandot, de Pucini, o La flauta màgica, de Mozart. Ramon Gener, un dels millor comunicadors que he tingut el plaer de veure a la televisió, fa que el programa funcione sense cap distracció i que ens deixem atrapar per les històries més increïbles que es troben amagades darrere de cadascuna de les òperes. A més, podem gaudir dels seus dots com a baríton i músic en cada una de les explicacions sobre els termes i melodies de les peces musicals.

1364295063614

Com diu Alex Rufí, un dels guionistes del programa, en una entrevista concedida al diari El País: “es tracta de crear una espècie d’ham perquè la gent se senta atreta per les històries i emocions que conté cada òpera”. L’equip del programa, exceptuant Ramon Gener, elabora els guions sense tindre’n cap idea; d’aquesta manera, arriben directament als espectadors, es descobreixen coses junt amb l’audiència, es crea, en definitiva, un format participatiu on totes les parts aprenen programa a programa. Segons el mateix Gener, Òpera amb texans va començar sense audiència i fou el boca a boca qui va fer despertar l’interés de la gent pel format, amb la qual cosa es va arribar a audiències de més del 3,4% de quota de pantalla. En aquest punt, també cal recordar el gran èxit que el programa ha tingut a la xarxa, on compta amb una pàgina amb milers de fans i centenars de visites diàries, fenomen que es va repetir amb la sèrie de música i moderns Pop Ràpid.

Ara per ara, podem gaudir de tres esplèndides temporades a través del web oficial del programa en les quals ens podem deixar endinsar en el fantàstic món de Wagner i la seua tetralogia o escoltar els hits de l’òpera a través de la selecció personal de Ramón Gener. Estem davant d’un programa fantàstic, cultural i molt divertit, cosa que a hores d’ara és quasi un miracle. Així que no us ho penseu més i comenceu a gaudir de l’òpera que, per primera vegada, obri les seues portes per a poder anar amb texans i sense moure’ns del sofà.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €