‘El Pulmón’ skatalític d’El Chamuyo

El Chamuyo són un grup de Castelló que acaben de treure el seu segon disc amb el segell discogràfic Kasba, El pulmón. Són una colla d’argentins instal·lats a Castelló mesclats amb planencs que ja fa uns anys que van voltant de concert en concert sense haver donat encara el gran salt.

Les referències musicals que tenen són ben clares i des dels primers compassos del disc la comparació és òbvia: els grups de Ska llatins, sobretot Los Fabulosos Cadillacs, però també altres grups menys coneguts a casa nostra com Karamelo Santo, Los Auténticos Decadentes, Desorden Público o Trece tiros. De fet estes referències no tenen cap problema en mostrar-les ja que la masterització del disc l’ha fet el teclista de Los Fabulosos, i el cantant de Karamelo Santo hi fa una col·laboració. No podem oblidar el fàcil paral·lelisme que podem fer amb Che Sudaka o Microguagua que també són grups formats per argentins vinguts a esta banda del Atlàntic.

Ska-rock marca de la casa mare-pàtria, lletres universals que igual poden entendre’s a Rosario que a Vila-real, un poc de cúmbia i un poc de tango. Si escoltant-lo a cegues em diuen que este disc és d’una gent de Castelló no m’ho crec. Segurament els hi falta una cançó que porte tot el pes del disc, com els hi ha passat a Txarango, Bongo Botrako o Son de la Chama per llençar-los a la fama. La que més s’hi acosta és precisament Papelito on canta Uri Giné, cantant de Bongo Botrako, amb un ritme in crescendo acompanyat de percussions. No és per res que el grup ha decidit fer el videoclip amb esta cançó.

Fotografia de Pepe Girona.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €