Arranjament i estructura, 3a entrega del curs d’Eugeni Aguilar

Seguint amb el que vam veure en l’anterior entrega un dels majors problemes al que es veuen enfrontats els productors, que produeix la major part de cançons òrfenes, és el fet de crear uns quants compassos emocionants i addictius en la part de la descàrrega de l’energia o del descans i no poder avançar cap a una cançó completa i coherent i per tant, ben arranjada.

logicoverviewNo comencem però la casa per la teulada, parlem de l’estructura d’una cançó.

En la seua forma més simple, això no és res més de com la seua cançó progressa de principi a fi. Quins elements estan sonant a la vegada, quan pren part cada so, quant de temps necessita per desenvolupar-se, etc. Es tracta de com l’energia de la cançó es presenta en relació amb la durada de la cançó, que és una de les raons que ajuda a tenir una bona idea de com volem que la nostra cançó s’estructure en començar a arranjar.

Parlem del típic bucle amb el qual comencem en la part de descàrrega d’energia de la cançó. Amb tota probabilitat, s’està jugant tots els elements del bucle, a la vegada, i és el que més energia té en la cançó. Podem també dir que aquesta part de la cançó coincideix amb el punt més alt d’energia de tot el tema. Si comencem per la construcció d’aquest bucle, definirem la resta de la cançó prenent distància d’aquest i reduirem l’energia en les parts de descans, introducció i final.

Però pel bé de l’educació, diguem que volem crear una melodia que s’acumula gradualment fins aquest pic durant la major part de la cançó, i després s’esvaeix amb força rapidesa al final.

Markers-in-TrackSi esbossem un gràfic de l’energia de la cançó podem veure que la cançó comença ben dòcil, s’acumula en els primers minuts, gairebé pics, entra en una secció de descàrrega i després surt de la descàrrega per arribar al descans, després de la qual cosa ens porta lentament de tornada al nivell d’energia alt del tema. I a més a més, tot açò d’una manera prou interessant per a què la cançó siga escoltada una i una altra vegada.

El següent pas és traduir aquest gràfic d’energia en les parts de la nostra cançó que ja hem escrit. Com es va esmentar anteriorment, ja sabem que el pic de la cançó serà quan totes les parts estan jugant, de manera que la secció de la cançó ja està fet! Vegem el principi de la cançó següent, perquè ja sabem que aquí és on molt poc estarà succeint en relació amb el bec. Això vol dir que no tindrem massa parts d’àudio que juguen al mateix temps, així que escolliu un parell de parts dels elements de bucle que són interessants, però no les peces centrals de la cançó. Potser una part de percussió, alguns coixins o els sons d’ambient, alguna cosa per cridar l’atenció de la gent, però no revelar la trama encara del tema.

Amb aquesta idea gràfica d’una cançó a continuació us presente diverses maneres de plantar cara a l’arranjament d’una cançó per eixir ràpidament del mal de la “loopitis”.

Arranjament per seqüenciació substractiva : comencem amb tots els elements “dibuixats” i anem creant les parts eliminant elements.

Per començar jo sempre recomane agafar una cançó de l’estil que estem component o produint i carregar-la al nostre programa de producció escollit. Una vegada tenim aquesta en una pista d’àudio, ens crearem una segona pista midi i crearem tantes regions consecutives i pintades amb colors per diferenciar les diferents parts de la producció.

Una idea bona a seguir és posar seccions de cançó en múltiples de 8 barres (és a dir, 16, 24, 32, 48, etc.), ja que és el que la majoria de les persones se senten còmodes amb el fet d’escoltar, que és on s’esperen canvis succeïsquen.

arranjament0Bé, una vegada disposem d’eixes parts marcades podem procedir a copiar tots els elements del loop inicial que tenim construït arreu de tota la cançó, de manera que tindrem un conjunt de blocs repetits per tota l’estructura del tema.

Seguint amb els parts de baixa energia de la cançó per ara (i perquè és més fàcil per donar forma a aquestes parts inicialment), donem una ullada a la secció de caiguda pròxima. Un cop més, el punt aquí és portar l’energia de la cançó cap avall, perquè quan sortim de la gota i al pic de la cançó, és súper emocionant i realment crida l’atenció de la gent. Així que eliminar totes menys unes poques parts d’àudio per al descens per ara, jugar amb diferents combinacions de peces, utilitzant els botons de silenci en la seua aplicació d’àudio per ajudar a realitzar l’audició de peces que treballen millor junts que altres.

De la mateixa manera deixarem pocs elements percussius i potser algun so de sintetitzador o línia de baix al per a la part del final del tema i en la part de la introducció, fins i tot menys elements que aniran progressant cada 16 barres per ficar-nos en la matèria de la primera secció de descans del tema.

arranjament1Podríem dir que en aquest moment disposaríem d’una estructura més o menys bàsica en la que seguir treballant i sobre la que haurem d’afegir altres elements i tècniques, que ens conduiran cap a una peça memorable:

  • Variacions de ritmes de bateria i farcits. A les parts més baixes de la cançó, no tingueu por d’usar diferents variacions en els seus principals sons de bateria. Menys notes en el patró és una manera, com també ho és l’ús de cops de tambor més tranquil·les.
  • Nous efectes. Utilitzeu algun efecte sobre el sintetitzador, esvaint en el volum sobre una mesura o dos per ordenar les persones condueixen a una nova secció. Gravar un tambor colpejat amb molta reverberació, després revertir de manera que el so de les onades de reverberació fins a la transició.
  • Automatitzar alguna cosa com el tall del filtre. És una cosa molt estereotipada, però funciona bé quan s’obre a poc a poc fins al punt de tall de filtre per afegir interés com avança la cançó. Se sent tot el temps que surt de gotes i en la part de bec d’una melodia, és una forma senzilla d’anar de feble a emocionant, literalment.
  • Automatització del volum. Utilitzeu el volum de cada part al vostre avantatge. Fins i tot petits canvis en el volum poden ajudar a assenyalar un canvi que està per vindre.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €