‘Un poble de cançons’, el nou treball de Komfusió

Komfusió

El grup de la Marina Baixa Komfusió ha presentat recentment el seu segon treball, Un poble de cançons. Tres anys després de la publicació del seu primer disc, Retrobem el orígens (Mésdemil, 2012), el conjunt musical ha enregistrat a l’Atomic Studio un treball que es fonamenta en el concepte wagnerià d’obra total, ja que el composen un disc, un DVD i un llibre.

Komfusió va nàixer l’any 2011 de la fusió dels grups Gatxull i Inseminació, dels pobles de Sella i Callosa d’En Sarrià respectivament. Des d’aleshores fins l’actualitat alguns dels seus membres han variat, com ara la veu femenina interpretada ara per Alba Asensi, però no ha perdut en cap moment la seua essència. El grup es va presentar al públic amb Retrobem els orígens l’any 2012, tot centrant la major part de la seua activitat en les comarques de la Marina Baixa i l’Alacantí. Tres anys després, Komfusió, conformat per músics formats a les bandes i als conservatoris de la zona, ha reaparegut amb un nou treball: Un poble de cançons, presentat el passat 23 de maig al poble de Sella, punt de trobada del grup des del seu inici.

El segon treball dels de la Marina presenta una innegable evolució respecte al primer. Tot i que manté com a base les versions de músics com ara Ovidi Montllor, Paco Muñoz o Al Tall, aquesta vegada destaca per musicar els poetes del territori de parla catalana com ara Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol o Vicent Andrés Estellés, i d’altres menys coneguts com Agustí Pastor, antic membre del grup, o Antonio Pérez, ciutadà del poble de Sella. El CD inclou deu temes que presenten una major maduresa que el primer treball, passant per estils com els ritmes jamaicans i el punk-rock, les composicions de banda, el jazz llatí i la música popular valenciana. El segon tall que porta per títol el nom del disc, s’erigeix com el tema estrella de la nova proposta. Amb lletra i música del cantant del grup, Miquel Morales, fa un repàs pels diferents elements del poble valencià en l’imaginari de Komfusió: la pilota, les bandes, la muixeranga, la senyera, la lluita, les il·lusions i, per suposat, les cançons.

Però la originalitat del projecte que presenta el conjunt musical resideix en l’explotació d’una dimensió creativa que va més enllà de les notes. La nova proposta combina la literatura amb la música, la fotografia amb el dibuix i el documentalisme amb la ficció. Utilitzant el concepte de ‘poble’ com a fil conductor del treball, s’hi reflecteix el paisatge natural i urbà dels pobles valencians i es reflexiona sobre la quotidianitat i les identitats nacionals oprimides, entre altres.

Un disc amb DVD i llibre

A banda del disc, també presenten un DVD i un llibre. El reportatge audiovisual consisteix en un recorregut a través dels pobles del sud on hi trobem entrevistes a músics reconeguts com ara Manolo Miralles (Al Tall), Gaspar López (Sant Gatxo) o Ximo Guardiola (Owix), els quals ens parlen de la idiosincràsia dels pobles valencians i de l’evolució de la música al País Valencià i concretament a la Marina Baixa en les últimes dècades. D’altra banda, el llibre, escrit pel filòleg Josep Vicent Garcia, representa un viatge pels diferents espais que conformen un poble a través de les reflexions fictícies d’una jove blocaire, acompanyades per fotografies i dibuixos.

El grup ha actuat recentment al concert organitzat per La Gira d’Escola Valenciana a Alacant amb motiu de les Fogueres, el Fes Foc, i el podrem veure també a l’escenari del Feslloch la nit del dissabte 8 de juliol. Per aquest estiu ja tenen tancat un calendari d’actuacions centrat als pobles d’Alacant. Un treball que ja es pot escoltar a la xarxa.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €