Entrevistem Àngel Cambra, de la cooperativa organitzadora del Festival Diània

Darrere de l’organització d’un festival hi ha mesos de treball i desenes de persones implicades que ho fan possible. Les encarregades poden ser empreses, associacions civils, assemblees de joves i col·lectius diversos els quals han d’encarregar-se d’acomplir la legalitat i uns mínims de seguretat, perquè són esdeveniments multitudinaris. És el cas de festivals com el Feslloch, el Festivern, el Meruts o el Diània que l’organitzen, Escola Valenciana, la cooperativa Cercavil·la, l’Assemblea de Joves Meruts i Sinèrgies, respectivament. A un mes de la tercera edició del Diània, entrevistem un dels organitzadors, l’historiador i gestor cultural Àngel Cambra qui, junt amb Casimir Romero i Adrià Llin han decidit constituir la cooperativa cultural Sinèrgies per a coordinar el festival. Porten anys en l’Assemblea de Joves Meruts, l’organitzadora de les dues anteriors edicions del Diània i, ara, des de la cooperativa planegen altres projectes, no només musicals, sinó també històrics i culturals. De moment, amb el Festival Diània 2016, esperen arribar als 5.000 assistents i hi haurà actuacions gratuïtes a l’escenari del Llombo. Han disposat d’entrades tant online com a diferents punts de venda de Catalunya i del País Valencià.

angel_dianiaCèlia Cerezo: Abans el Diània s’organitzava des de l’Assemblea de Joves Meruts i, ara, la cooperativa cultural Sinèrgies passa a organitzar-la. Per què?

Àngel Cambra: Tant en l’assemblea de Joves Meruts com per part de la resta de col·lectius no hi havia ànims d’organitzar el Diània. Però 3 dels membres de l’Assemblea de Joves Meruts vam decidir fer una empresa cooperativa de treball social per gestionar el festival, que servirà, en un futur, per a gestionar altres esdeveniments i serveis. Nosaltres 3, Àngel Cambra, Adrià Llin i Casimir Romero, ho vam proposar a l’Assemblea i ho vam votar a favor. Després d’un parell de reunions amb la resta de col·lectius, finalment també ens van deixar i col·laboraran, per exemple, en la fira d’entitats. Cap al desembre vam començar els tràmits de constitució de la cooperativa cultural Sinèrgies i encara estem en tràmits per acabar de constituir-nos. He d’afegir que tots els diners que vam guanyar al segon Diània, l’Assemblea de Joves Meruts els ha donat a la resta de col·lectius que van participar en la organització, perquè ells tenen pensat fer unes jornades no tant relacionades amb la música. Els guanys de l’any anterior han anat a parar a altres col·lectius per organitzar un altre festival que esdevinga un aplec de les comarques centrals valencianes.

Què canvia gestionar-ho des d’una empresa?

Hem de filar més prim a l’hora d’organitzar coses, sobretot en qüestions de legalitat i impostos. Però no està clar que tinguem més beneficis, perquè en fer una inversió gran, correm un risc econòmic. Al festival hi haurà també pocs voluntaris. Tota la gent que treballe de cambrers, en la venda de tickets i qui faça el menjar per als músics, estaran contractats, hi haurà menys voluntaris. Tenim més complexitat en el procés d’organització del festival, i hem de mirar més a l’hora de complir amb la legalitat. 

Heu tingut o teniu més entrebancs?

No ho veig tant com tenir entrebancs, sinó com un procediment pel qual has de passar sí o sí. Tenim la sort de comptar amb la coorganització de l’Ajuntament d’Ontinyent, el qual es fa càrrec de disposar-nos de la infraestructura i del projecte tècnic, que defineix l’aforament, la situació de l’escenari, la barra, la taquilla, les eixides de seguretat. El projecte tècnic el costeja l’Ajuntament, així com les assegurances de responsabilitat civil. Nosaltres, en canvi, ens encarregarem de l’assegurança de pluja. Si no contractes l’assegurança corres el risc que ploga i hages de suspendre concerts i perdre molts diners. Al Meruts Festival de l’any passat, però, sí que vam decidir contractar assegurança de pluja i ens va ploure a mitjan concert. Com que la clàusula deia que passats uns minuts de l’inici dels concerts no ens ho cobriria, igualment vam perdre diners i no va servir de res. Nosaltres també ens encarreguem de costejar la contractació de grups, de so i llums i tot l’equip tècnic, així com de les tasques de cartelleria, difusió i comunicació en les xarxes. Ara mateix estem buscant la col·laboració d’altres entitats com la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, la Diputació de València o amb la Coordinadora per la defensa i ús del valencià de la Vall d’Albaida d’Escola Valenciana. Però eixes col·laboracions no les tenim encara molt clares.

El Diània d’enguany es torna a fer a Ontinyent, però, també pot ocupar altres pobles del territori diànic (Vall d’Albaida, el Comtat, la Costera, la Safor, la Marina Alta i l’Alcoià). Teniu pensat traslladar el festival a una altra localitat?

Ho farem en funció de com vaja el Diània d’enguany i les prediccions per a l’any que ve. Ací a Ontinyent, per sort, tenim un bon recinte i una actitud favorable per part de l’Ajuntament. El consistori renovarà la pista d’atletisme i aprofitarem per fer el Diània la setmana anterior a què comencen les obres, per tant, podem “destruir” la pista. Ens han deixat fer el festival en eixe lloc precisament per això. 

Quines són les novetats de la tercera edició del Diània?

Ja el primer any vam tenir la fira d’entitats i actuacions de teatre. L’any passat també vam afegir-hi algunes xerrades, taules rodones de col·lectius, tallers i també les paelles populars en les quals col·labora el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent. En l’edició d’enguany incloem noves xarrades, continuem amb la fira d’entitats i actuarà Eugeni Alemany amb l’espectacle ‘En persona, guanye’. Anunciarem els horaris de les activitats més endavant (esdeveniment Facebook). 

Quina previsió d’assistents feu?

Esperem arribar al voltant d’unes 5.000 persones, o almenys això ens agradaria. Després de les primeres promocions ja vam vendre uns quants centenars d’entrades però després el ritme ha afluixat un poc. De fet, la tercera edició del Diània és la primera, entre tots els Meruts i Diània que hem organitzat, on més entrades anticipades hem venut fins el moment. Nosaltres, però, no ens encarregarem d’organitzar el Meruts Festival, això ho continuarà fent l’Assemblea de Joves Meruts. A partir d’ara, ens encarregarem només de l’organització del Diània i altres projectes que també tenim entre mans.

Ser ara una empresa implica continuïtat en la organització d’actes.

Sí, volem convertir açò en l’ofici de la nostra vida. Ens agradaria poder créixer com a cooperativa. Amb Sinèrgies voldrem fer altres coses com projectes de recuperació de la memòria històrica, rutes culturals, tallers participatius i projectes comunitaris i d’interés social.

Preveus que este tipus d’empreses cooperatives culturals funcionen molts anys i siguen viables a llarg termini?

Tindrem èxit en tant que sapiguem cooperar i fer arribar l’interés tant a les institucions com a nivell col·lectiu. No ens sustentarem només de festivals, que és un poc complicat ara que en són abundants, ens implicarem en altres tipus de projectes: Casimir en el tema participatiu, Adrià amb el management i promoció de grups musicals i jo amb el tema històric. Volem diversificar-nos amb el suport d’associacions, particulars, ajuntaments i altres empreses per tirar endavant tot tipus d’iniciatives. Estem en un bon punt. S’ha acabat l’època fosca, sobretot ací a València.

La Diputació de València, de fet, és l’entitat local que disposa de més recursos.

Hauran de revisar comptes. Rus i companyia han fet un espoli important. Ara que s’ha acabat l’etapa del PP, esperem tenir més oportunitats. Però, no només de les institucions, sinó també de la ciutadania, que el poble sàpiga valorar i potenciar la cultura.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
25%
11
DIES
112,00 €
aconseguit de 450,00 €