Nadales valencianes per a escoltar estes festes

Ho, ho, ho! Ja és Nadal al País Valencià i a tolomón i la música, com sempre, acompanya estes festes tan familiars. Hi haurà qui estarà fart o farta d’escoltar a la Mariah Carey, el Justin Bieber, el Michael Bublé o l’Ariana Grande als temes pop nadalencs. Unes cançons importades dels EUA. En poques paraules, hi haurà qui estarà del “All I want for Christmas” fins a la coroneta. Don’t worry, hi ha una alternativa: les nadales valencianes. I no, no són sinònim d’excessiu folklore i sonoritat infantil. Al cançoner en valencià hi ha nadalenques pop que ben bé s’anotarien un punt front a Mariah Carey. De fet, el canadenc Justin Bieber ja ha fet cas d’estes recomanacions, no Justin?

El xiquet o xiqueta que no ha escoltat mai el grup Carraixet deu no tenir infància. Són moltes les nadales interpretades per este grup de música popular valenciana.

CARRAIXET – ‘Camina Maria’

El Festivern és una cita nadalenca ineludible per a molts joves valencians. Enguany, Auxili, amb col·laboracions de Txarango, Train to Roots i La Raíz, s’han encarregat de fer la ja tradicional cançó oficial del Festivern 16-17.

AUXILI – ‘Foc i vent’ (2016)

Babalà no sabem per on para, potser ha emigrat i no tornarà fins d’ací una temporadeta. Almenys tenim esta cançó que ens recorda que al Nadal ens ho passarem bomba.

BABACLUB – ‘Bon Nadal’ (2009)

Prepara una bona tongada d’annous perquè per a cantar esta nadala et caldrà molta memòria. I tot, per voler comprar un xiulet.

‘A Betlem me’n vull anar’

Paco Muñoz també està a l’imaginari col·lectiu de molts valencians, xiquets i no tan xiquets. El de València ha posat veu a moltes cançons populars valencianes (com no oblidar ‘Serra de Mariola’), per això les nadales no s’escapen del seu repertori.

PACO MUÑOZ – ‘La Nit de Nadal’

PACO MUÑOZ – Fum, Fum, Fum!

Des de fa un any, la Diputació de València tracta de difondre la música nadalenca valenciana a través de la Unitat de Normalització Lingüística. Es tracta de discos recopilatoris que cada any es reparteixen per tota la geografia valenciana amb la finalitat de difondre la cultura nadalenca pròpia. El darrer d’ells, Ara ve Nadal (Mésdemil, 2016), és d’allò més innovador ja que Josep Vicent Frechina, compilador de les cançons, ha encarregat les versions a grups pop-rock de l’escena en valencià. Tardor, Mox, Arthur Caravan, Sva-ters, DJ Elko, Feliu Ventura, Herba Negra, Gent del desert, Pau Alabajos, Lilit i Dionís, Borja Penalba, Mireia Vives i El Diluvi. Com sonarà una nadala a ritme pop-rock i cantades per ells i elles?

VVAA – Done’m l’asguinaldo (Mésdemil, 2015)

VVAA – ‘Ara ve Nadal’ (Mésdemil, 2016)

Dir Al Tall i pensar en ‘Tio Canya’. Però, ara que és Nadal, cal enrecordar-se del ‘Pastorets i pastoretes’, una cançó que sona a folk i a bandúrria gràcies al mític grup d’arrel tradicional. I per mencionar “tradicional”, el definit per Feliu Ventura com “la fonoteca que camina”, Pep Gimeno Botifarra, també ha portat al seu terreny el ‘Pastorets i pastoretes’.

AL TALL – ‘Pastorets i pastoretes’

Després de cada sopar familiar, eixim rodolant de les cases. No hi ha dubte. Però què millor que una Olla de Nadal per a omplir la panxa? Ni mariscos, ni embotits. Abans que un festiverner donara la recepta de l’olla típica de la Font, el grup Al Tall ja musicà el llibre d’ingredients.

AL TALL – ‘L’olla de Nadal’

Dani Miquel ha estat, i és, un fenomen de la música infantil. El Nadal 2013-2014 ja ens va sorprendre amb el llibre/disc A Nadal un pas de pardal (Andana Editorial,  2013).

DANI MIQUEL – ‘A Nadal, un pas de pardal’ (2013)

Dotze nadales de dotze pobles diferents del País Valencià. Vilallonga, Llocnou d’en Fenollet, Massamagrell, Bocairent i huit més. Una bona forma d’aprendre, no només de geografia, sinó de la cultura popular valenciana és escoltar els 40 minuts d’este treball nadalenc del cantaor de Xàtiva.

PEP GIMENO BOTIFARRA – ‘Ja ve Nadal’ (2014)

Que acabe el Nadal no significa tampoc que abandones acobardà les seues llistes de reproducció. Lluís el Sifoner posa veu i so a una sensació que tots i totes, o almenys la majoria, hem tingut en acabar les vacances cristianes: “Estes festes de Nadal les hem passades molt bé”.

LLUÍS EL SIFONER – ‘Estes festes de nadal’

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €