Quins són els grups valencians més seguits a Facebook?

Fa alguns mesos l’associació cívica valenciana Tirant lo Blanc organitzava una jornada de debat sobre el paradigma 2.0 al voltant de la importància de les xarxes socials per a portar endavant nous projectes de comunicació en valencià. Jo hi vaig assistir com a representant del projecte de Tresdeu.com, però també hi eren els companys de Pilotaveu i #PaellaEmoji entre d’altres. Si bé és veritat que la taula rodona no va generar massa debat, de camí a casa em van vindre al cap diverses preguntes. Quins seran els artistes valencians més seguits a xarxes com Facebook? Quina dimensió té aquesta xarxa concreta per al panorama musical valencià? De quins números estem parlant?

La recerca és tediosa però senzilla, i en una hora tinc davant meu una sort de llistat de cent artistes valencians, pam amunt pam avall són els que ostenten més “m’agrada” a les seues pàgines de Facebook. Poc més de 3.000 seguidors són suficients per a entrar en aquesta llista, tot i que coronar-la és prou més difícil. L’alacantí Ignacio Fornés, més conegut com a Nach i una de les grans figures del Hip Hop hispà, és qui encapçala aquest particular rànking, fregant els dos milions de fans. No sorprèn trobar en la segona posició (un milió de seguidors) a un dels reis de la cançó lleugera espanyola, l’alcoià Camilo Blanes, que es presenta amb el nom artístic de Camilo Sesto des de 1970, i que enguany ha realitzat vora vint concerts. En tercer lloc es situa un dels artistes més volguts pels valencians: Nino Bravo. El d’Aielo de Malferit és el primer cantant inactiu de la llista (mort en accident de trànsit el 1973), amb vora 400.000 “m’agrada”.

Tot seguit trobem els primers representants de Castelló, els borrianencs El Último ke Zierre. Més de 165.000 persones segueixen aquesta banda de punk rock des de la xarxa de Mark Zuckerberg. Un dels nostres DJs més internacionals és el següent, amb 134.000 likes, Edu Imbernon recull seguidors de tota Europa. Pràcticament empatats en la sisena posició (113.000) trobem dos grups mítics de l’escena alternativa valenciana: La Raíz i Obrint Pas, expressió musical de la joventut més contestatària. Revolució i relleu d’una manera d’entendre la música. Per darrere venen el col·lectiu DJ i d’animació Space Elephants, una banda nadiua de les xarxes socials i que ha basat en elles i les seues boges sessions la seua estratègia de creixement (vora 100.000 elefantets tenen darrere). Al número nou trobem un altre raper alacantí. Es tracta d’Arkano, guanyador de la Batalla de Galls de Redbull en 2008 i 2015, que abasta fama internacional.

La llista dels deu grups o cantants valencians més seguits a Facebook la tanquen els referents de l’indie rock valencià als festivals estiuencs: La Habitación Roja. Després segueixen altres, com Los Chikos del Maíz, l’ex-cantant de l’orquestra La Tribu José Montoro (que triomfa a Amèrica Llatina), Presuntos Implicados, Lorey Money, Aspencat, La Gossa Sorda, Seguridad Social, ZOO, però això són històries per un altre dia. Ens ballen al cap però diverses preguntes. Quina relació hi ha entre l’estil que practiquen, la llengua que empren, el públic al qual es dirigeixen i el tipus de xarxa social al que prestem atenció? Sembla que aquest pot ser només el primer d’una sèrie d’articles on pararem atenció als artistes, la seua música i els efectes de la utilització de les xarxes socials.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Noves veus (secció d’opinió)
Entre totes i tots som capaços d'impulsar noves veus dins del panorama mediàtic valencià. Calen noves idees i enfocaments per encarar aquesta dècada d...
26%
6
DIES
115,00 €
aconseguit de 450,00 €