L’escena dub europea es dona cita al festival IDG

Barcelona es prepara per a rebre una vegada més els sons del International Dub Gathering, el festival que ha aconseguit en el seu segon any unir als noms més destacats de l’escena dub internacional, obrint fronteres fins a països com Japó, Estats Units o Jamaica.

El cartell definitiu presenta una precisa combinació entre els grans precursors de l’escena dub dels anys 70 i 80, com King Jammys -que oferirà per primera vegada a l’estat espanyol el seu live dub xou-, Mad Professor o Zion Train, al costat de la llarga llista d’artistes, productors i sound systems més rellevants dins de l’estil reggae-dub actual com Iration Steppas, Stand High Patrol o OBF entre molts altres.

La proposta de sound systems és un altre dels grans al·licients amb els quals explica el festival, per a totes aquelles persones que es deixen portar per les profundes vibracions que ofereixen aquests característics equips de so. Un total de 9 sound systems arribats des de diferents punts del continent van a ressonar durant els tres dies i tres nits de durada del festival.

Per a la nit del divendres s’espera un dels grans meetings del festival, el que oferiran els sound systems de Jah Tubbys i Word Sound & Power, que s’encarregaren de traslladar fins a l’amfiteatre de la Illa Fantasia la més pura essència del UK Dub. Però abans serà el torn de gaudir en els 3 escenaris diürns amb els equips de Legal Shot, Watts Attack, Bomb Bass HiFi i Green Light (que sonoritzaran durant els tres dies), cadascun d’ells operats per diferents artistes entre els quals destaquen Coxsone Sound, Dub Files junt Mellow Mood i companyia, o Dubkasm celebrant la seua 20 aniversari.

El dissabte, un dels plats principals serà l’actuació de Mad Professor, considerat com un dels enginyers més brillants de tots els temps i que va portar el dub cap a una nova era digital ja en la dècada dels 80. Estarà acompanyat per Aisha, una de les cantants que va encastellar el propi professor produint el seu primer àlbum High Priestess (1988, Ariwa). Li segueix en el cartell una altra de les actuacions més esperades del dissabte, Stand High Patrol al complet incloent el seu sound system. Les seues sessions han aconseguit distingir-se de la resta gràcies a l’estil que ells denominen com “dubadub”, la mescla de produccions dub, dubstep i digital reggae, creant un espai en el qual conviuen amants del dub, hip-hop o la música electrònica. Al llarg del dia també trobem noms que mereixen destacar-se, com el de Fermin Muguruza, que presentarà al costat de Chalart 58 el seu recent projecte Black is Beltza (Kasba, 2017) a través d’un directe dub; així com les actuacions de OBF al costat de Charlie P o Iseo & DodoSound que repeteixen un any més demostrant que tenen dub i reggae per a estona.

El International Dub Gathering acomiadarà la segona edició amb magnificència. Començant pel jamaicà King Jammys, que porta des dels 70 produint música a un ritme frenètic. El seu archiconocido ritme “Sleng Teng” va obrir les portes sonores del reggae cap a l’evolució del dancehall a través de la producció digital. Presentarà i barrejarà en directe la seua àmplia varietat de produccions des dels seus inicis fins a l’actualitat. Però açò no és tot, perquè un altre dels principals noms del diumenge també serà el de Iration Steppas, actuant en el main stage sonorizado pel potent Black Board Jungle. Completen el cartell Panda Dub, -que oferiran també un live dub xou-, o l’actuació especial dels anglesos YT i Solo Banton, que s’encarregaren ells mateixos de la selecció musical a més de cantar.

Una altra de les novetats d’enguany és el sound clash entre Fire Warriors i Chalice Sound. Una batalla musical que porten més d’un any esperant els incondicionals a aquest tipus d’esdeveniments, que també intenta trobar el seu espai en el International Dub Gathering. En les pròximes setmanes estan previstes anunciar les activitats extra-musicals que completaran l’oferta del festival. Actualment les entrades per dies, així com l’abonament per a tot el festival ja estan a la venda en la pàgina web de l’esdeveniment.IDG dub barcelonaFoto: Laia Biura

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €