Instagram es converteix en territori de cantants

Instagram covers

Instagram és una mar d’imatges. Centenars de milers de publicacions, què centenars de milers? Milions de publicacions que busquen un m’agrada com un peix ho fa amb l’ham. D’entre este oceà audiovisual, s’hi troben xicotetes peces breus en forma de covers. Què, què és una cover? Es tracta ja d’un habitual d’internet. Són versions musicals. Anònims, i no tan anònims, es posen guitarra o piano en mà a versionar o cantar a capella cançons conegudes, ja siguen de l’escena comercial com de l’alternativa. En este món aquàticoaudiovisual d’Instagram, hi ha una parcel·la, la valenciana, que està ben present.

De l’aplicació de les fotos per excel·lència, hem trobat, d’entre molts altres, dues joves valencianes que publiquen periòdicament les seues covers: Irene Ricart (@abismescovers o @abisme13) i Laura Rambla (@ramblalala). Als seus perfils trobem versions amb tanta qualitat vocal com aquesta d’Irene:

O aquesta de Laura Rambla:

La hoguera de los continentes ? versió monyas ??✌? rt x final hinesperado

Una publicación compartida de Laura Rambla Aguilar (@ramblalalala) el

DE BENIMACLET AL MÓN

Però, qui són aquestes dues joves promeses del cant? @abismescovers, Irene Ricart, té 15 anys i viu a Benimaclet (València). Actualment estudia 4rt d’ESO i li agradaria fer el grau de Ciències Polítiques, però també dedicar-se a la música.

Què li agrada a Irene Ricart, a banda de cantar? «M’agrada molt llegir, escoltar música i tocar el piano i el clarinet. De la música, m’agraden pràcticament tots els gèneres». Els artistes preferits d’@abismescovers són La Gossa Sorda, Obrint Pas, Bruno Mars, Michael Jackson, Amy Winehouse i Beyoncé.

‘Tal vez sea por las maneras de tu risa, o por la exclusividad de tus ojos chinos,’

Una publicación compartida de irene ? (@abisme13) el

En el cas d’Irene, la música és una passió quasi congènita: «En la meua família som tots músics, o siga que la música sempre ha sigut una part important en la meua vida. Pel que fa al cant, vaig començar a fer classe fa dos anys». Irene Ricart passà a visiblitzar el seu talent a Instagram farà poc més de 3 mesos, amb el compte @abismescovers. Abans, però, ja pujava covers, de tant en tant, al seu compte personal.

Instagram li ha servit, no només per a enregistrar-se i mostrar-se, sinó per a apreciar la seua millora tècnica: «Pense que sempre hi ha alguna cosa que millorar, per això vaig a classes de cant. De fet, mirant enrere, en les meues covers he experimentat millores tècniques».

Si a Irene Ricart se li presentara l’oportunitat de pujar als escenaris, li agradaria més ser solista: «m ‘agradaria més cantar en solitari, però, pense que els instrumentalistes són essencials en qualsevol tipus de formació, siga un grup o un solista».

En quins estils veu Irene que la seua veu s’adequa més? «Per a la meua veu van millor estils com el pop o el soul, però m’agraden tots i no em tanque portes». De moment, qui sí li encisa és un dels seus referents musicals, Bruno Mars, a qui fa pocs dies va anar a vore en un concert: «Bruno és un cantant que m’agrada moltíssim i el seguisc des de fa bastants anys. M’inspira molt a nivell artístic i trobe que és molt bon músic».

ESTUDIANT DE MEDICINA DE DIA, CANTANT DE NIT

Tothom sap que ser estudiant de medicina implica ser-ho tant de dia com de nit. I cantant? Bo, qui canta, els mals espanta. Per què no espantar-los les 24 hores del dia també? Apanyat el dubte de l’avanttítol «Estudiant de medicina de dia, cantant de nit», proseguim amb la presentació de Laura Rambla Aguilar, @ramblalala per als instagrammers.

Laura Rambla té vora 19 anys i és de Vilanova d’Alcolea (Plana Alta), estudia medicina a la Universitat de València i la seua gran afició, òbviament, és cantar. També toca la guitarra i el piano i li agrada eixir amb els amics, jugar a bàsquet, muntar a cavall i fer riure als demés.

??

Una publicación compartida de Laura Rambla Aguilar (@ramblalalala) el

Els artistes que li agraden són també La Gossa Sorda, Obrint Pas, Atupa, el pop català, el rock nacional i l’internacional. No obstant això, ací on veuen una cover dels saforins La Raíz, a Laura Rambla li encisen artistes com Michael Jackson (el seu ídol) i els Back Street Boys. També els temes de High School Musical, les bandes sonores de Disney i altres referents de la seua infància. I ho hem pogut comprovar al seu canal de Youtube.

Laura assegura que canta, pràcticament, des de que va nàixer, de fet, son pare tocava la guitarra quan ella tenia només dos o tres anys: «crec que la primera cançó que vaig cantar va ser la del ‘Faro de Lisboa’, de Revolver». Laura Rambla no podia evitar cantar, ni tan sols, a l’escola: «al col·legi, amb les amigues, ens imprimíem les lletres de les cançons de High School Musical i ens passàvem hores cantant i fent demostracions als professors. A poc a poc, he notat milloria en la meua veu, m’ha anat canviant fins a avui, que seguisc cantant a la dutxa (riu)».

Gràcies a penjar les covers, a @ramblalala li han sorgit oportunitats: «fa temps vaig formar part d’un grup valencià, Talps, i vaig fer uns quants concerts amb ells com a corista. La veritat que va ser una experiència al·lucinant, vaig cantar a festivals com el Feslloch i m’encantaria tornar a repetir eixa experiència. Algunes orquestres també m’han cridat per les meues covers, però ara estic estudiant medicina i dedicar-se plenament a una orquestra requereix molt de temps…».

En quin estil es veu més còmoda Laura Rambla? «M’agraden tots els estils, però, sent franca, el millor estil per al timbre de la meua veu és el pop i les cançonetes més acústiques, per això faig covers de cançons de rock que m’encanten i les versione d’una manera més ‘molleta’ i adaptable a la meua veu. Estarem davant de les pròximes Sílvia Pérez Cruz i Gemma Humet valencianes? Al temps!

 

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €