Qui ha dit que les dones no fan rap?

Machete en boca és un grup de dones que fan rap

La Prima i San Reggaeislife

El 19 de juny el raper i free-styler, Arkano, va publicar, en el seu canal de Youtube, un vídeo en el qual plantejava una pregunta als seus subscriptors: «Qui va dir que les xiques no feien rap?». En ell, el jove d’Alacant volia compartir una iniciativa que feia poc va engegar amb un primer audiovisual titolat «Xiques, vos necessitem». El free-styler reclamava més presència femenina en el rap i, després d’eixa crida a les xiques, Arkano assegura que ha rebut més de 100 correus sobre la dona dins del gènere novaiorqués: «cada dia recomanaré una rapera, a través de l’etiqueta #RapFemWeek», anuncia.

La llista d’Arkano

Dit i fet, el campió mundial del free-style en castellà ha visibilitzat algunes de les dones del rhythm and poetry. Un tuit del 29 de juny donà a conéixer a MCKea, valenciana de 25 anys que començà a escoltar rap i fer poesia als 12. Es va refugiar en la música pel seu entorn familiar i als 16 anys publicà la seua primera maqueta. Una altra de les dones que ha destacat Arkano ha estat Yun y Gisa, un duet valencià, però, afincades a Madrid. D’elles diu que li ha agradat «les lletres profundes i la musicalitat de les cançons». Des de Mataró (Barcelona), l’americana Mayesty Lady també es féu ressò de la crida al talent femení d’Arkano. De la rapera dominicana en destaca un dels seus temes, ‘Se lo que es’, amb una lletra força autobiogràfica que palesa les dificultats personals de l’autora. A través de Twitter, Arkano també mencionà la barcelonina, Niña Marmota, rapera des del 2007. Per a donar-la a conéixer, adjuntà el videoclip del seu tema ‘Placebo’, primer tema que publicà del treball Monstruos. Deixem la península i ens movem a Tenerife: amb ‘Por eso digo’, aOna deixa clar a colp de rap que la dona no és el sexe dèbil.

La llista de dones raperes continua, i és ben llarga: Leiza, Mala Rodríguez, Pupil·les Dilatives, Tesa, Arianna Puello, Hispana, Mestiza, Bengalí, HolyNaight, Anita Tijoux, JD Stanford, Gabylonia, Machete en boca, Neblinna, Danay Suarez, Ximbo i un fum més que mereixerien també un espai entre estes limitades línies.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €