22 fets clau en la història de la Muixeranga

El mitjà de comunicació de referència en el mon muixeranguer Temps de Muixeranga, ha elaborat una atractiva i completa infografia. En dita imatge apareixen resumits els 22 fets rellevants en la història de la muixeranga en els darrers 45 anys.

El primer gran fet rellevant va tindre lloc el 1973 a la capital de la Muixeranga al País Valencià, Algemesí. L’Associació d’Antics Alumnes Maristes varen fundar Amics de la Muixeranga amb l’honesta intenció de reviscolar aquesta tradició d’alçar torres humanes. En aquells temps solament es deixaven veure torres humanes al Forcall, Peníscola i Titaigües. A dos altres ciutats com L’Alcúdia i Carcaixent ja havien deixat de veure’s des de feia anys.

Tres campanes simultànies dels Negrets de l’Alcúdia

El següent pas destacable es dona al 1984 quan reapareixen els Negrets de lAlcúdia. Una colla muixeranguera eminentment tradicional. És a dir, només eixia una vegada a l’any i no actuava fora de la seua localitat. A més, només assajava en jornades prèvies a la cita anual i feia una única figura anomenada la Campana. No és fins 1996 quan trobem a tornar una fita històrica i ressenyable. El Ball dels Locos de l’Olleria són la primera muixeranga que incorpora les dones.

Un gran pas avant que moltes muixerangues varen imitar i la dona es va incorporar a la tradició amb ple dret i total normalitat. Paper fonamental tant en la formació de figures com en tasques de gestió i direcció de la colla. Una d’aquestes colles va ser la Nova Muixeranga d’Algemesí que naixia el 1997 i es va proposar, entre d’altres coses, difondre aquesta activitat i traure-la dels límits de la localitat.

Història de la Muixeranga

Muixeranga de dones de La Safor

Ja de ple al segle XXI, entre el 2002 i 2008 sorgeixen noves formacions. Construcció de la Safor (actualment La Muixeranga de la Safor),  Muixeranga de Sueca, Muixeranga de València, Muixeranga de Pego (ara Muixeranga de la Marina Alta) i Muixeranga de Carcaixent.Una gran eclosió del moviment muixeranguer que coincideix amb Declaració de Bé d’Interès Cultural de les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.A banda també es creen la Federació de Muixerangues i l’Entitat Promotora de Muixerangues.

I viatgem fins 2011 quan les festes de la Mare de Déu de la Salut van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Per extensió, les dues muixerangues d’Algemesí també varen ser declarades amb aquest reconeixement.

Entre 2011 i l’actualitat esdevé el segon gran repunt del mon muixeranguer. El nombre de colles quasi es triplica en 6 anys, naixent ni més ni menys que 16 noves colles. Destaca també el fet insòlit de la creació de la Muixeranga de Barcelona, la primera fora del País Valencià, integrada tant per catalans i valencians.

Temps de Muixeranga vincula aquest boom de la cultura muixeranguera amb el boom casteller viscut a Catalunya. A 2005, la Televisió de Catalunya va emetre per primera vegada Castells, quan encara arribava la senyal a terres valencianes. Això va fer també en part que somoguera el sentiment muixeranguer al País Valencià. Tornant als Castells, cal remarcar també que el 2016, Red Bull hi va prendre interès. La marca de beguda energètica va emetre en directe des de la plataforma Red Bull TV el concurs de Castells de Tarragona.

La infografia de la història de la muixeranga

Ací podeu veure a simple colp d’ull la infografia realitzada pel portal especialitzat.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Samarreta A Tornallom
Samarreta d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram St...
Preu 12 €