5 de Pego: Reacció actualitza l’himne de La Gossa Sorda

Els pegolins Reacció han publicat hui el videoclip de “5 de Pego”, la nova versió de la mítica “Tres de Pego”. La cançó de La Gossa Sorda va ser un himne en honor de tres veïns de Pego que van morir en lamentables condicions al camp de concentració de Gusen, dependent de Mauthausen. Però recentment s’ha descobert que van ser cinc els pegolins que hi van morir. A Vicente Sendra Escrivà, Andrés Sendra Morell i Carlos Sendra Sendra se sumaren els noms de Pascual Franqueza Alentado i José Cerver Morell.

La història de cinc republicans com tants d’altres, que van haver d’exiliar-se després de perdre la batalla contra el feixisme. Baix la impossibilitat de tornar a casa, els historiadors apunten que van enrolar-se a l’exercit francès. Però malauradament van acabar a Mauthausen i més tard derivats al camp de concentració de Gusen, més dur si cap. Aquesta història va ser recuperada al 2008 mitjançant Josep Nadal i va remoure tota la societat civil pegolina.

La versió de Reacció: 5 de Pego

Una de les capes remogudes a la societat de Pego va ser el jovent. Reacció, un grup local que barreja ska, reagge, rock folk i punk, s’implicà en un projecte al seu institut que forma part de la Xarxa Mai Més. Els propis Reacció defineixen com ha estat: «Aquest projecte surt en abril de 2017. Des de l’institut Enric Valor i l’Ajuntament de Pego, ens comuniquen que troben documents de dos veïns més de Pego. Aleshores ens van preposar aquest projecte, el qual ens va suposar una gran responsabilitat i un gran repte.»

I com a bons pegolins i músics, no dissimulen la seua idolatria cap a la mítica banda. «Nosaltres com a fans de La Gossa Sorda i per la memòria històrica del nostre poble vam acceptar encantats. Hem fet la nostra pròpia versió respectant sempre la versió original.»

El passat divendres no cabia una agulla a la casa de cultura de Pego, arran la presentació del videoclip.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €