Faries reviews de drogues per a Youtube?

Són tres joves neerlandesos, s’anomenen Bastiaan, Nellie i Rens i tenen un canal de Youtube. Fins ací tot més o menys normal, però si el canal té el nom de Drugslab ja comences a sospitar. Si l’estètica s’assembla a l’aclamada sèrie Breaking Bad, ja ho confirmes.

Cada divendres a les 17:00 hores publiquen un vídeo on tasten drogues i mostren els efectes. «Fem açò en nom de la ciència per indagar quins efectes tenen les drogues en el cos humà». Assegura Nellie al vídeo de benvinguda. I no és cap ximpleria. En cada vídeo, mentre estan intoxicats, tenen controlats diversos aspectes físics i psíquics. El ritme cardíac, la temperatura corporal, habilitats motrius, capacitat de pensar, els sentits, la velocitat de reacció i el comportament. Et veuries al seu lloc fent una cosa semblant?

Accepten peticions, així que, quina droga tens curiositat de que tasten? Fes una ullada als vídeos, perquè qualsevol droga que imagines, segurament ells ja la hagen provada. Èxtasi, cocaïna, LSD, MDMA, DMT (ayahuasca), ketamina, 2C-B (fentilamina), bolets al·lucinògens, sàlvia i haixix. Aquestes drogues copen el top-10 dels vídeos més vists al seu canal. Canal que compta amb més de 600.000 subscriptors i acumula quasi 28 milions de visualitzacions. Per cert, els vídeos estan gravats en neerlandès, però tens activats els subtítols en anglès i la possibilitat de traduir-los a l’idioma que preferisques.

Projecte educatiu

A la descripció informen de que es tracta d’un canal educatiu. Avisen que es prendran drogues baix el seu consentiment i en nom de la ciència. Conviden als usuaris a suggerir qualsevol tipus de fàrmac indicant-ho als comentaris dels vídeos utilitzant el hashtag #drugslab. A banda de les reviews també ofereixen mètodes d’ús segurs, dosis segures, els efectes, els riscos i els usos de les drogues. Uns autèntics Drugtubers, si se’ns permet inventar-nos l’expressió.

De fet, els vídeos comencen amb un missatge d’advertència on avisen de que es tracta d’un xou educatiu i que en cap cas animen a la gent a drogar-se. Tal vegada influeix que el programa està finançat amb fons públics, està produït per BNN, l’organització pública de ràdio i televisió dels Països Baixos. Com imagineu, aquest fet ha alçat polseguera entre els espectres més conservadors de la societat i ha sigut benvingut des de capes més progressistes. Sobretot per la qüestió de la puresa de les drogues i el desconeixement que tenen els joves que tasten una droga per primera vegada. De fet, també mostren a la fi de cada vídeo, una xicoteta reflexió del dia després, de la ressaca.

Bilbao i el lema «Pica bien tu raya»

Drogues

La targeta que es repartia a les festes de Bilbao

En setembre de l’any passat també va saltar una iniciativa pública que tampoc va ser del tot ben rebuda. L’Ajuntament de Bilbao va promoure l’ús d’unes targetes que s’oferien en punts d’informació durant les festes de la capital basca. Les tarjetes tenien el lema «Pica bien tu raya» i en lletra més menuda es podia llegir “si no està ben picada, pots danyar les teues foses nasals”.

També es van distribuir fullets demanant als joves que «rulen solo con su rulo». Convidant a emprar personalment un rulo a l’hora de consumir cocaïna perquè redueix danys i constitueix un consum més segur.

Què en penseu? Les administracions públiques deuen finançar aquestes campanyes d’ús i consum segur? O penseu que deuen continuar amb les campanyes de prevenció i prohibició del consum?

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €