«La Guàrdia Civil em tallà la polsera del Viña per parlar valencià»

Un nou cas d’abús per part de les autoritats contra el valencià. Un grup de 3 amics d’Ontinyent denuncien que uns agents de la Guàrdia Civil van tallar la polsera del Viñarock a un d’ells. Tot va succeir la mitjanit del passat dilluns poc abans del concert de La Raíz al festival de Villarrobledo. Segons ens conta el xic que va sofrir la retirada de la polsera, tot començà al primer control de seguretat.

Guàrdia Civil

Accés al Viña Rock

«Cap a les 00:15 ens dirigíem al concert de La Raíz. Quan vam arribar al primer control de seguretat jo vaig passar primer. Els dos amics es van quedar darrere. Jo li vaig dir al membre de seguretat del festival, “per favor deixeu esperar-me un moment que els perdré”».

No sabia en eixe moment que parlar en valencià anava a portar-li tants problemes. «Al control no hi havia bàsicament ningú. Estava sonant La Raíz i tot el món estava dins ja. Després de tornar-los a dir que em deixaren esperar-me allí un minut, es va apropar un Guàrdia Civil. Va començar a cridar-me amb que no m’entenien i que era un desobedient.»

La destrucció de la polsera

Tot i canviar ràpidament al castellà per fer-se entendre, els agents ja havien pres la decisió. «En castellà els vaig preguntar, “¿por qué me tenéis que gritar cuando yo no os he faltado el respeto?”. No podia dialogar amb ells. Em van tallar la polsera mentre em deien que si em resistia me n’anava al calabós.»

Llavors va arribar un dels dos amics als quals estava esperant. «El meu amic estava davant veient el que estava passant. Els va intentar explicar que no tenien ningun dret a llevar-nos una entrada sense cap motiu. Li van dir que si no es callava també li la llevaven.»

Per desgràcia, no és la primera vegada que passen aquests excessos d’autoritat per part de la benemèrita. Els propis protagonistes de la història van conéixer altres víctimes d’abusos i intolerància. «Vam eixir fora, i casualitat, ens vam trobar amb uns xics catalans. Ells es queixaven perquè els havien llevat la polsera per dir “Visca Catalunya”».

Guàrdia Civil

Instant del concert de La Raíz

Per sort, la seguretat del Viñarock va entendre al protagonista d’aquesta hitòria. Una vegada explica’t el cas d’abús, van col·laborar amb el jove. «Ens vam dirigir al cos de seguretat, ho vaig explicar i em van deixar entrar. Dins vaig parlar amb gent de l’organització, els vaig mostrar que no tenia polsera i el que m’havia passat. Em van dir que ho denunciara a la pròpia Guàrdia Civil, però que no es podria fer gran cosa. Em van recomanar que no isquera més fora del recinte de concerts i ja està.»

Aquest cas no ha passat al País Valencià com li va passar a Laura a l’Arenal Sound. Però sí que és veritat que la multiculturalitat i plurinacionalitat de l’Estat espanyol queda en entredit quan succeeixen casos d’abús com aquest.

Un altre cas al mateix festival

Poc després de tancar la notícia, un altre jove ens va dir que també va sofrir una agressió per part de la Guàrdia Civil. Us deixem el testimoni complet

«El tercer dia del Viña Rock vaig ser agredit per 5 guàrdies civils per opinar i defensar lliurement unes noies. Els fets van començar després d’un concert de les 11. Unes noies estaven orinant al costat dels lavabos i un membre de la seguretat del festival va anar allà a fer-les fora i, tot seguit, els hi va dir: “Aquí no se mea, luego os quejáis que os violan“.

Com veieu un comentari totalment masclista i fora de lloc per part de la seguretat del mateix festival. Jo vaig anar a dir-li que ho trobava totalment fora de lloc i més en l’espai on estàvem. Ell creia que no i vaig acabar dient-li “puto machista de mierda”. Tot seguit, ell em va intentar treure la polsera però jo me la vaig tapar dient-li que no havia fet res malament. Em va agafar i se’m va endur fora per una porta d’emergència que, en teoria, ell tampoc podia sortir-hi.

Tot seguit va avisar a la Guàrdia Civil. En van venir cinc, per preguntar pels fets succeïts. Ell va explicar el que creia i quan jo tenia la intenció de parlar un agent em va dir: “Tú cállate la boca”. Aquest mateix em va tirar al terra i em van agafar pel coll per treure’m la polsera. Després em van dir que em poses contra la paret per registrar-me i em van demanar el DNI. Jo els hi vaig donar i em van dir que me n’anés.

Els hi vaig demanar que primer em tornessin el DNI i que marxava, però un em va agafar pel braç i l’altre pel darrere em van fer cops de porra a les cames. Al final me’l van tornar i em van dir que me n’anés. El més lamentable i que encara tinc de record és la seva cara d’odi cap a la meva persona, sobretot quan els hi vaig dir que era de Lleida i que estava participant en un festival on, segurament, ells no hi compartien la ideologia que manté el mateix.

Està clar que continuem vivint en un estat espanyol on no dubta d’utilitzar la violència feixista, homòfoba i masclista per neutralitzar qualsevol persona que no pensa com ells. A mi em va tocar rebre, però segurament podria haver sigut qualsevol altra persona.»

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €