Per què no t’arregles? El projecte que subverteix els cànons de bellesa

Quantes vegades has escoltat l’expressió «Per què no t’arregles?» I no perquè estigues desbaratada o estropejada. D’aquesta idea parteix la fotògrafa valenciana Gema González, la qual està buscant dones valencianes per un projecte fotogràfic diferent. Vol trencar el mite tan estés per la publicitat, cinema i més mitjans, de la intimitat irreal de les dones a casa. Vestides amb la roba interior més sexy i incòmoda, recolzades subtilment a la finestra, esquena recta i cul en pompa.

Per què no t'arregles

5 de les dones que formen part del projecte

¿Por qué no te arreglas?

El projecte es titula ¿Por qué no te arreglas? i en ell Gema retrata dones amb una cara i un cos perfectament vàlids, independentment de la seua bellesa. Les retrata al moment del desdejuni, soles, a casa. L’únic moment del dia en que no tenen la pressió d’estar perfectes, solament d’estar còmodes. A una recent entrevista, la fotògrafa assegura que ja ha aconseguit 70 dones de les 100 a les qual pretén fer els retrats. A la següent captura pots veure la proposta i el correu de contacte si vols participar al projecte.

Per què no t'arregles

Instagram de Gema González

Gema González

Per què no t'arrgles

La pròpia Gema forma part del projecte

Gema González és una polifacètica fotògrafa valenciana, que ha passat pel departament de Cirurgia Bucal de la Universitat de València, diversos mitjans locals, el laboratori Carmencita Film Lab i revistes de moda. Aquesta experiència li ha fet apreciar la manera estereotipada que tenen els mitjans a l’hora de representar les dones, la feminitat i la figura femenina.

«Aquest no és un treball més sobre dones reals, ja que no existeixen les dones irreals» assegura Gema. Es tracta d’un rentat de cara de l’antic cànon. «Ara per exemple se’ns “permet” estar grosses, sempre que estiguem proporcionades i amb un rostre dins dels estàndards estètics tradicionals». Unes normes altra vegada imposades i dictades per altres, per a incitar al consumisme. Encara que canvie el cànon de bellesa la idea continua sent la mateixa.

L’objectiu final del projecte és restar-li importància al mite de la bellesa. Posar en valor altres aspectes de la dona, com l’autonomia i l’autoestima i així anar edificant una societat més igualitària. «Aquest és un al·legat a favor del nostre dret a no ser ni estar guapes. Perquè nosaltres, fins i tot en el nostre moment més lleig, seguim sent nosaltres, i també ho valem».

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €