10 raons per no perdre’t el 25é aniversari del Rototom

El festival internacional reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim ja ha obert les seues portes. Des d’ahir dijous 16, fins el pròxim dimecres 22 d’agost, durant 17 hores ininterrompudes per jornada. La cita reggae més gran d’Europa compleix 25 anys al costat del Mediterrani. Una efemèride especial. Així que, ací tens 10 raons de pes per no perdre’t una edició amb la qual el festival, i la comunitat reggae, segueixen caminant i sumant anys. El 25 Years Walking Together s’obre pas.

1. Un aniversari especial

25 anys separen el primer Rototom Sunsplash d’aquesta imminent edició 2018. Dels 14 artistes en cartell i un menut escenari al jardí d’una discoteca de Gaio di Spilimbergo, al nord d’Itàlia, als més de 200 noms en 9 escenaris de Benicàssim. Una xifra especial, la qual ja és motiu de celebració. Pel públic més veterà, pels retrobaments, i pel public amb ganes de descobrir la primera experiència Rototom.

2. Ple d’evocacions especials

El certamen celebra el seu quart de segle de vida amb 9 xous especials. El guitarrista californià Ben Harper & The Innocent Criminals estrenaren ahir el rànquing amb un espectacle en format reggae dissenyat en exclusiva per a aquesta efemèride.

Hui li prenen el relleu Sly & Robbie junt a Yellowman -en el seu únic concert a tot l’Estat-, Johny Osbourne i Bitty McLean. The Skatalites -junt a Derrick Morgan, Doreen Shafer i Vin Gordon– i el concert de David Rodigan al costat d’una orquestra clàssica de 25 músics per celebrar els seus 40 anys en el reggae amplien la llista els dies 18 i 19, respectivament.

Més aniversaris pel 20 d’agost: els 25 anys de trajectòria de Alborosie & Shengen Clan, en concert amb membres de The Wailers, i els 30 de Zion Train. Italian Reggae All Stars, el tribut del festival als seus orígens italians (21 d’agost), amplia els xous especials sobre el Main Stage.

3. Més cartell, nou escenaris

Al Rototom Sunsplash els capvespres, les nits i les matinades són 100% musicals, amb 9 escenaris i més de 200 artistes per triar. L’estrena dels cubans Orishas i dels neozelandesos Fat Freddy’s Drop; Beres Hammond; Julian Marley, fill de la llegenda jamaicana; l’ivorià Tiken Jah Fakoly -un dels gegants del reggae africà-; el tribut a Peter Tosh, exmembre dels Wailers, de la mà del seu fill Andrew; la referent del dancehall jamaicà Spice; o exponents del reggae estatal com Green Valley i Morodo enriqueixen el Main Stage.

Però hi ha més: el trident més nocturn, integrat pel Lion Stage i els escenaris Dancehall i Dub Academy; les propostes de l’African Stage; les sessions de DJ a la Sunbeach del Solé i els clubs Jamping, Caribbean uptempo i Roots Yard per explorar nous gèneres fins a la matinada.

4. Debat i aprenentatge

Aquest any les vesprades del Fòrum Social acostaran realitats de vegades invisibles com el fenomen del top manta. El drama dels refugiats i el dilema judicial en què es veuen immersos els que intenten salvar les vides de les persones que fugen de l’horror per mar. L’amenaça del plàstic per als oceans; les mirades alternatives sobre l’educació; i els consums i conseqüències del cànnabis recreatiu salten al Fòrum Social.

Un altre espai de debat del festival tindrà com a epicentre African Village. Amb xerrades guiades per les veus d’africans i afrodescendents, com la diputada de Podem, Rita Bosaho o el guanyador de Got Talent, el poeta César Brandon.

5. Gastronomia planetària

El restaurant a l’aire lliure del recinte s’obri a cuines de quatre continents amb 40 propostes diferents per delectar a tota mena de paladars. D’Etiòpia, Senegal, Marroc o Costa d’Ivori, al Perú, Cuba, Jamaica i Argentina. La gastronomia asiàtica viatjarà per Tailàndia, el Japó i l’Índia. D’Europa arriben les propostes d’Itàlia, Alemanya, Grècia i diferents ciutats de la geografia espanyola.

6. En família

Rototom Sunsplash és una experiència per viure en família. Certificat com a festival familiar i amb un recinte lliure d’aglomeracions i una acampada còmoda, el certamen oferta programació diària per a públic infantil en àrees com Magicomundo o Rototom Circus. La xicalla també pot gaudir de les sessions de ball africà tradicional i modern a African Village, dels tallers del Mercat ArteSano o dels animats cercaviles cap al Main Stage per anunciar l’inici dels concerts.

7. Solé: el festival es viu a la platja

Aquest any la Sunbeach del Rototom Sunsplash es diu Solé. El xiringuito oficial del festival a la platja del Gurugú de Castelló és una extensió al costat de la mar on gaudir de la bona música i la millor companyia. Una alternativa per relaxar-se i reposar forces entre jornada i jornada festivalera al ritme de Ràdio Rototom, classes de dancehall gratuïtes obertes al públic, sessions de DJ, zona chill out i una oferta gastronòmica variada i saludable.

8. Valors: festival verd i social

Mobilitat sostenible, reciclatge i una aposta ferma per reduir el consum de plàstic defineixen part de la filosofia verda del festiva. Una aposta que el públic sempre fa seua durant el seu pas per Benicàssim. Per minimitzar el plàstic, s’augmenten les fonts d’aigua a preu assequible per eliminar fins a 180.000 ampolles d’aquest material i es torna a activar un sistema de gots reutilitzables amb fi social. Aquest any qui done el seu got i el diposite en els contenidors habilitats en el recinte aportarà l’euro de la seva compra a l’ONG Proactiva Open Arms.

9. Inclusiu i plural: un festival per a tothom

El festival activa un sistema d’entrades gratuïtes per a menors de 13 anys, majors de 65 i persones amb discapacitat superior al 65%, amb un acompanyant. Compta, a més, amb instal·lacions adaptades: rampes en els accessos; tarimes davant de l’escenari principal; lavabos accessibles, banys i dutxes adaptades al càmping i una àrea d’aparcament específica per a les persones amb mobilitat reduïda. També disposen d’una finestreta especial a les taquilles per accedir al recinte de forma més ràpida i còmoda. Les persones empadronades a Benicàssim tenen 50% de descompte en els tiquets. I aquelles en situació d’atur podran accedir al recinte el 21 d’agost per 5 euros.

10. Oci segur. Ambient de respecte

Garantir l’accés a l’oci segur per a tothom i un festival lliure de comportaments i agressions sexistes o de LGTBIfobia és l’objectiu del Respect Point. L’estrena enguany el Rototom Sunsplash en el seu recinte, al costat de la carpa del Fòrum Social. Estarà actiu del 16 al 22 d’agost entre les 19.00 i les 6.00 hores.

*Foto de portada de Tato Richieri

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €