El flamenc amb flow que arrasa a YouTube té protagonistes valencians

Fa uns dies repassàvem quins havien estat els videoclips valencians més vistos de 2018. Entre els tres primers destacaven Daviles de Novelda i Nyno Vargas. Dos artistes valencians que practiquen un estil que es mou entre el rap i el flamenc amb pinzellades trap i reggaeton. Milions de visualitzacions a YouTube, col·laboracions internacionals, legions de fans… Pot agradar-te més o menys però el que està clar és que arrasen al YouTube.

Nyno Vargas

Nyno Vargas presumeix de les seues arrels gitanes de Burjassot (Horta Nord). Nascut i criat al Barri de les 613, el seu principal referent musical era Camarón. Un dia li va llevar l’MP3 a un xavalet del barri i hi va descobrir un tipus de música que desconeixia, el rap. Amb Scorpion, qui és el seu productor actual, ja organitzava batalles de galls a l’institut. I poc a poc començava a créixer la seua fama de “raper gitano”.

Als seus inicis es dedicava en plena ànima al rap, i lluitava contra els clixés que impedien que un gitano rapejara. A mesura que ha anat guanyant fama ha anat incorporant al seu rap, ritmes llatins, reggaeton, flamenc i pop. El seu auge, si més no, potser tinga més mèrit si es veu amb perspectiva. Fa uns 10 anys encara no estaven tan assentades les xarxes socials com ho estan ara.

Als seus 25 anys es pot considerar tot un referent de la plataforma. Des de que publicara la seua primera demo en solitari allà pel 2010 “Desde las 613” no han parat d’augmentar els seus seguidors. De fet, va haver de deixar de treballar a a la paradeta ambulant de sabates de son pare. No paraven les contínues visites de fans que volien conèixer-lo.

El seu despuntament va arribar al 2014 amb “Dame una razón”. Un any després va firmar amb la multinacional Warner Music llançant el seu primer àlbum Efecto Nyno. Al 2016 va llançar els segon disc titulat Esa historia, abastant el número 2 de vendes en l’estat. El 2018 a Miami va gravar junt a Justin Quiles el hit “Donde estás” inclòs al disc Dicen de mí.

Nyno a la televisió

Entremig de la música, Nyno també ha tingut temps de protagonitzar diversos programes de televisió. Va donar el seu testimoni a Palabra de Gitano de Cuatro allà pel 2013. amb amics de les 613 un programa per a televisió. En 2016, el noticiari d’Antena 3 li va dedicar un reportatge de quasi 2 minuts. Més recent, també a Cuatro, es va emetre el passat 2018 Los Reyes del Barrio on ens contaven les peripècies de Nyno i la seua crew Burjassot Flow.

Però no tot son roses en la carrera de Nyno. L’any passat també va ser objectiu de polèmica degut al contingut sexista de les seues lletres. Podemos Utrera va criticar la seua contractació per part de l’Ajuntament de la localitat sevillana. Des de l’àrea de feminisme del partit morat denunciaven que el masclisme es cola a través de les seues lletres. Denunciaven actituds que inciten al control, les amenaces i els insults.

Daviles de Novelda

David Fernández, més conegut com Daviles de Novelda és encara més jove que Nyno. No arriba a 20 anys i tots els seus vídeos de YouTube a excepció d’un, superen el milió de visualitzacions. De fet el de Burjassot és un dels seus referents junt a Camarón i Canelita. 4 d’ells superen els 10 milions de reproduccions i un “Por volverme a ver” arriba als 20 milions.

El seu boom va arribar amb “My Gyal” el qual en sols un mes va acumular més d’un milió i mig de visites. Amb el primer tema que va pujar “Yo soy de los Fernández“, pur rap gravat dins d’un cotxe sonant la base al reproductor del mateix cotxe. Res li faria preveure el que viu actualment. A aquest vídeo demostra el seu flow que tira cap al flamenc però també té la capacitat de rapejar a ritme frenètic.

En poc més de dos anys el seu estil ha derivat cap al “flamencotón” terme encunyat per Nando Cruz, periodista d’El Periódico. Però les seues lletres continuen més intactes. Daviles fa contínues referències a les seues creences, com podeu escoltar a la seua cançó “Mi oración“. El seu pare és Pastor de l’església evangèlica, i assegura que sempre ha estat molt unit a Déu. També porta la seua localitat Novelda (Vinalopó Mitjà) allà on va i ha sigut escenari dels seus videoclips.

Tot i tenir una cançó que denuncia la violència masclista “No te trata bien“, peca del mateix problema que Nyno Vargas i molts artistes del mateix panorama. La gran part de lletres perpetuen tòpics masclistes arcaics, l’amor romàntic, les relacions possessives, dominants, paternalistes i condescendents. També deurien de recapacitar sobre l’ús de les dones que fan als videoclips. Únicament com objectes sexuals rodejats d’articles de luxe i ostentació com cotxes cars, joies i peces de roba de primeres marques.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €