La TV tradicional a la caça del públic juvenil, el boom del streaming

És evident i notori que el consum de televisió està baixant i molt entre el públic juvenil. La gent jove ja està acostumada a triar què veu, com ho veu i quan ho veu. I això la televisió tradicional no ho permet. Obviant casos aïllats com el fenomen Operación Triunfo i altres similars, la joventut opta per les plataformes de YouTube, i altres de pagament com HBO, Netflix, Filmin, etc.

A més Apple ha anunciat per a aquesta tardor, el llançament Apple TV+ amb pel·lícules i sèries exclusives. Del mateix mode que Disney també llançarà Disney+ coincidint amb l’expiració de l’acord que tenia Disney amb Netflix. Disney+ oferirà el contingut de Walt Disney Studios, Marvel i Star Wars entre d’altres.

Davant aquest relleu generacional de teleespectadors, els tres grans operadors televisius tradicionals de l’Estat s’estan posant les piles. Tant la pública RTVE, com les privades Mediaset i Atresmedia ja tenen el seu YouTube particular. I han entés sobretot dos coses: contingut gratuït, de curta o mitja durada i consumible des de qualsevol dispositiu.

Playz

Playz s’autodenomina com el canal digital de contingut jove de RTVE. La plataforma compta amb una gran varietat de websèries originals, programes de no ficció, concerts, podcasts… Actualment compten amb un variat contingut entre el qual destaquem:

 • Antes de perder. 7 capítols d’uns 15 minuts conta la història de Diana i Jana, dues desconegudes que estableixen una amistat quan es troben fugint de les seues vides.
 • Cam on! 6 capítols d’uns 12 minuts. Talentshow de fotografia on 5 joves han de competir per veure qui fa la millor fotografia. En cada capítol la temàtica la determina un dels hashtags amb més èxit d’Instagram. Aquests són Art, Happy, Fashion, Nature, Love i l’últim que encara queda per emetre.
 • Neverfilms. Aquesta websèrie ja compta amb més de 20 capítols i dues temporades. Es tracta de parodiar mitjançant tràilers d’uns 4 minuts pel·lícules i sèries superconegudes. Amb altes dosis d’humor negre, àcid i sense cap tipus de filtre.
 • Proyecto Arkano. També s’emet en televisió, i us vam parlar en aquest article.
 • Señoras Fetén. Un programa sobre les coses de la vida amb perspectiva de gènere. El presenta la youtuber Abi Power amb col·laboradores com RoEnLaRed i Penny Jay. Actualment hi han disponibles 7 capítols, els quals es troben en format vídeo i podcast. El format es radiofònic, amb entrevista i conversa amb les dones convidades en clau d’humor i reivindicatiu.
 • Playzound. Entrevistes i actuacions de diferents grups. Tenen un especial de trap on apareixen entre d’altres Mueveloreina.
 • Playz Lab. Documentals interactius on s’experimenta molt més enllà de seure a un sofà i donar-li al play. Es troba per exemple En la brecha, del qual ja us vam parlar o PlayzCast, un apartat amb històries de ficció sonora binaural.

Flooxer

El grup mediàtic Atresmedia va fundar ja en 2015 aquesta plataforma de continguts. Flooxer es fa servir d’antinc i nou contingut de Youtubers estrella com Auronplay, Wismichu, Soy una pringada, Forfast WTF, Malviviendo, Videopatas… També compten amb peces d’humoristes com Vengamonjas o Mongolia i professionals de la televisió com Pepe Colubi i Álvaro Carmona. Per visualitzar algun contingut has d’estar registrat a la web d’Atresmedia. Algun del contingut que es pot veure:

 • Chernobyl, la serie. 3 youtubers (Shooter, Logan G i Salva) reben un misteriós vídeo dient-los que trobaran la veritat a Txernòbil. Els tres viatjaran a la ciutat devastada el 1986 per una accident nuclear a fer vídeos de misteri i aventura.
 • Gente hablando. La sèrie del guionista, humorista i actor Álvaro Carmona va precisament d’això. Dos persones parlant durant uns 10 minuts. Dos veïns, una parella, un retor i una feligresa al confessionari… L’agilitat dels diàlegs i les interpretacions fan d’aquestes peces de 10 minuts, una bona alternativa d’entreteniment.
 • Más de 100 mentiras. És un thriller que té lloc a un institut on a banda dels protagonistes, cobren una gran rellevància els seus mòbils i els secrets que hi amaguen. Flooxer va crear un univers al voltant d’aquesta ficció amb perfils en xarxes, grups de Whatsapp exclusius per a fans i un fals documental.
 • Vosotros sois mi película. El 31 de març Flooxer estrenarà la pel·lícula del youtuber Wismichu, dirigida per Carlo Padial. Un film esperat, ja que explica tota la història darrere la polèmica de la pel·lícula Bocadillo, estrenada al festival de Sitges.

Mtmad

Per la seua banda Mediaset, passa olímpicament de la ficció. La seua plataforma sols mostra vídeos d’influencers i vloggers que té en nòmina Mtmad. És un pur i dur reflex del contingut de Telecinco però en línia. Al final aquests influencers i vloggers es dediquen a mostrar la seua vida privada i donar consells de bellesa, i sobretot fer confessions. El canal compta amb Crazy Trip Tailandia, una sèrie a l’estil Gandia Shore i Milenio Live, amb menudes càpsules del programa de misteri d’Iker Jiménez.

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €