Com s’aprofita l’ultra dreta dels youtubers?

Que l’extrema dreta s’aprofita d’Internet per a propagar-se ja no és cap secret. Però, com ho fa? I per què té tant d’èxit?

Els seus missatges simplistes es propaguen mitjançant humor gràfic, com els mems, i capten a milers de persones a la seua causa per l’èpica de les seues proclames. És tal el seu èxit que aconsegueixen radicalitzar a persones que són capaces d’assassinar per la supremacia blanca.

Vos sona la figura del “llop solitari“? Ja no és exclusiu de l’islamisme més radical, el terrorisme d’extrema-dreta utilitza les mateixes eines que l’ISIS. S’aprofiten de joves frustrats o inadaptats que són capaços de portar fins a les últimes conseqüències aquests ideals. L’últim cas ha sigut el de Brenton Tarrant a Nova Zelanda però abans va ser Anders Breivik a Noruega.

PewDiePie, el feminisme i els casos de l’Estat Espanyol

Els ultres s’aprofiten dels algoritmes de Youtube. Coneixen perfectament com funciona la plataforma i colen els seus vídeos junt amb els youtubers i les tendències del moment.

El youtuber amb més subscriptors del món, PewDiePie, és voluntàriament o involuntàriament un perfecte propagador d’aquestes idees a l’estar comentant setmanalment els mems que circulen per la xarxa, molts d’ells racistes, masclistes i homòfobs. I la croada dels seus fans contra T-Series -canal de sèries indi que prompte el superarà en subscriptors- és la gesta èpica perfecta que necessitaven els extremistes. “Recordeu subscriure-vos a PewDiePie“, així començava l’emissió en directe de Tarrant a Facebook abans de la matança. La defensa de la supremacia de l’home blanc contra els indis que li volen disputar el tron.

Un dels altres fronts de l’ultradreta a escala mundial, i també estatal és l’antifeminisme. I PewDiePie torna a ser el perfecte acompanyant per a difondre propaganda misògina. Fa uns mesos criticant que la protagonista del conegut videojoc Battlefield V fora una dona o més recentment criticant l’actriu de Capitana Marvel i les seues declaracions encoratjant les dones.


*Rush Smith explica el cas Capitana Marvel, els masclistes i Youtube.

A casa nostra també tenim youtubers amb cada vegada millors números que defensen idees masclistes i misògines, i aquestos voluntàriament. És el cas de Joan Planes o Un Tio Blanco Hetero. Aconseguiran gràcies als algoritmes clavar-se entre el contingut de coneguts youtubers com el Rubius, Wismichu o Auronplay i propagar les seues idees a milions de persones?

Caldrà estar atentes i mobilitzades perquè no entren ni a les nostres llars ni a les nostres institucions.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €