Rototom 2019, primeres confirmacions amb Ziggy Marley, Iseo & Dodosound i més

El festival internacional reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim estrena el cartell de 2019 amb 23 artistes que posen la directa a la seua pròxima cita, del 16 al 22 d’agost. Veterania, joventut, talent i shows especials defineixen la primera carta de presentació de la 26a edició. Tres asos musicals jamaicans, començant pel vuit vegades guanyador del Grammy i fill de Bob, Ziggy Marley. Amb set àlbums com a solista a l’esquena i hits com “Love is my religion” o “Tomorrow People”, visitarà el festival en plena gira de l’eclèctic Rebellion Rises.

El segueixen l’hereu de la corona del reggae modern Chronixx i l’incombustible del dancehall Busy Signal. L’aposta musical del Rototom Sunsplash puja pulsacions amb Babylon Soundtrack, un projecte especial del britànic Brinsley Forde (exveu d’Aswad) i el guitarrista i productor de Barbados Dennis Bovell (exMatumbi). Reuniran els èxits de les dues mítiques formacions i la banda sonora de Babylon, un clàssic del cinema reggae dirigit per Franco Rosso i protagonitzat per Forde. Entre els músics destaca la secció de vents original d’Aswad.

Des de Jamaica

Des de Jamaica s’incorporen l’harmonia del reggae rastafari que simbolitza Israel Vibration i tres generacions de veus femenines. Marcia Griffiths, reina indiscutible del reggae celebrarà amb un xou especial els seus 55 anys de trajectòria. Queen Ifrica, filla del rei de l’ska Derrick Morgan, amb el seu còctel reggae-dancehall i les seues lletres de fort contingut social. I la jove artista de veu vellutada Lila Iké, la nova estrella del segell In.Digg.Nation.

Reggae estatal

Per la seua banda, el reggae estatal suma tres exponents per a aquesta avançada de la 26a edició. El duo navarrès Iseo & Dodosound, al costat de The Mousehunters tornen al País Valencià després de deixar bon sabor de boca allà on van.  També la barreja de punk, cúmbia, reggae i ska, marca de la casa dels barcelonins Itaca Band. Per últim els madrilenys Emeterians & Forward Ever Band.

Escena eureopea

La llista d’artistes s’amplia amb un elenc que aglutina els noms més rellevants de l’escena reggae francesa. La veu trencada de Naaman; Tairō, que irromp al costat de The Family Band; i el duo L’Entourloop, acompanyat per l’MC de Bermudes Troy Berkley i el trompetista N’Zeng. Des del món del dub l’equip de producció gal OBF promet un espectacle d’alta intensitat. Un combat líric amb l’anglès Charlie P, el català Sr. Wilson i el francès Shanti D. Completant el ventall de referents de l’escena reggae francesa està Stand High Patrol, en un projecte conjunt amb la italiana Marina P.

Una ocasió única per als addictes a la cultura sound system serà l’actuació del pes pesat britànic Iration Steppas. Des del Regne Unit arribaran també la banda de Leeds Gentleman’s Dub Club; i el jamaicà-britànic Stylo G, 1ui ha col·laborat recentment amb La Mala Rodríguez.

Els al·licients per al Rototom Sunsplash 2019 es completen amb New York Ska-Jazz Ensemble i la seva animada i rítmica barreja de clàssics de jazz i ska; l’energia femenina rastafari de Reemah; el dub psicodèlic dels porto-riquenys International Dub Ambassadors; i amb el dancehall de Jazzy T.

*Foto de portada de Patrick Albertini

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €