Ximo Puig marca el ritme i avança les eleccions, el vot per correu serà determinant

Després que Pedro Sánchez convoqués fa unes setmanes les eleccions generals per al pròxim 28 d’abril, Ximo Puig també ha donat hui la sorpresa. El 26 de maig teníem un combo triple d’eleccions: autonòmiques, municipals i europees, però hui el President de la Generalitat Valenciana ha avançat les autonòmiques definitivament al 28 d’abril coincidint amb les generals. A més aquestes seran les primeres eleccions en les quals van ha votar persones nascudes al segle XXI. Informa’t bé, llegeix i si no pots acudir al teu col·legi electoral, vota per correu. Si no ho tens clar pots ajudar-te de tests que hi han online com aquest.

Avançament d’eleccions

El president es va donar el cap de setmana per a reflexionar i pensar sobre els avantatges i desavantatges de mantindre la data dels comicis per al 26 de maig o, per contra, avançar-la al 28 d’abril. Al final, el que busca el president és aconseguir la màxima participació en les eleccions. Aquest diumenge, però, Puig va assenyalar que decidiria la data definitiva “pensant en els interessos de la ciutadania”.

Ximo Puig Eleccions Autonòmiques Vot per Correu

Ximo Puig, a la Trencada de l’Hora a l’Alcora | Flickr Presidència de la Generalitat

Localitats en festa

Aquesta nova data pot deixar tremolant la participació a moltes localitats. Entre les festivitats de Setmana Santa, les celebracions de Sant Jordi i de Sant Vicent Ferrer, tal vegada et siga difícil acostar-te a depositar el teu vot a l’urna. Per això et deixem aquesta guia per votar per correu.

Són moltes les localitats que han escollit el 29 d’abril com a dia festiu local, Sant Vicent Ferrer. Encara que molts pobles no tindran actes englobats dins de festes locals o patronals, com les de Cullera o Benissa, segur que molta gent haurà apostat per viatjar eixe cap de setmana “llarg”. També altres localitats com Banyeres o Alcoi immerses en les celebracions de Moros i Cristians, hi pode tindre algun acte que caiga eixe diumenge.

Pel que fa a les eleccions del 26 de maig, també hi poden caure alguns actes de les localitats que celebren Sant Isidre (15 de maig) o Sant Pasqual (17 de maig). A altres pobles les eleccions cauran enmig de les festes com els Moros i Cristians de Petrer,  Santa Quitèria a Almassora o les festes majors de Piles.

Vot per correu

Pots trobar impresos de sol·licitud de vot per correu a totes les oficines postals espanyoles. Així que el primer que has de fer és acudir a qualsevol oficina de Correus.

Un cop allà:

  • Expressa al funcionari la teua intenció de votar per correu. Assegura’t de tenir amb tu l’original del teu DNI, passaport o carnet de conduir per obtenir l’imprès de sol·licitud d’inscripció en el cens corresponent que hauràs de completar. Si pateixes d’alguna discapacitat, el teu representant legal pot fer aquesta sol·licitud sempre que aporte la documentació necessària.
  • Uns dies després de completar aquest imprès, la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral (INE) t’enviarà per correu certificat i amb avís de rebut, la documentació necessària per votar. Aquests document se’t lliuraran en persona i en la direcció que hagis indicat a la sol·licitud.
  • Amb aquesta documentació ja pots enviar el teu vot. Assegura’t que el sobre model oficial està dirigit a la mesa electoral corresponent i que inclogui el certificat d’inscripció en el cens electoral i el de votació que apareix a la papereta.
  • Has d’enviar el vot com la documentació per correu certificat urgent. Si estàs preguntant quant costa el vot per correu, tenim bones notícies. És totalment gratuït!

Vota des de l’estranger

Si vius a l’estranger o estaràs fora de l’Estat durant el període per tramitar el vot per correu, el procediment és diferent. El Ministeri d’Exteriors explica al seu web que existeixen dues situacions diferents: residents a l’estranger i residents temporalment fora del país.

  • En el cas de tenir el teu domicili habitual ací, cal que et dones d’alta com a no resident. Després has d’omplir l’imprès de sol·licitud de documentació electoral i enviar-la a través de l’oficina insular.
  • Un cop rebes al teu domicili la documentació electoral per correu postal, podràs remetre-ho a través del consolat general perquè sigui enviat a la mesa electoral corresponent a Espanya.

En el cas de ser resident a l’estranger el procés és més complex:

  • El primer pas és comprovar si estàs donat d’alta al Consolat i gestionar l’alta en cas contrari. Depenent de la data d’alta, apareixeràs o no en el cens. Per comprovar-ho, cal consultar les llistes exposades a l’oficina consular de la setmana següent a la convocatòria d’eleccions. Les dates serien, previsiblement, de l’11 al 18 de març. En aquest període es poden realitzar reclamacions contra l’exclusió o per a la correcció d’errors.
  • Si estàs al cens electoral, pots fer la sol·licitud de vot a través de l’imprès corresponent i rebre al domicili la documentació electoral. Ja només hauràs de triar entre votar per correu remetent el vot a l’oficina consular o presentar-te allà per exercir el dret a l’urna habilitada.

Eleccions generals i autonòmiques – 28 d’abril

Els terminis per al procés de Vot per Correu per a les eleccions del 28 d’abril 2019 encara no han estat establerts per la Junta Electoral. Quan estiguen disponibles, la informació estarà publicada al web de Correus. Segons la LOREG, s’estableix que 54 dies abans dels comicis es deuen dissoldre les Cambres. A partir d’aquest dia, previsiblement el 5 de març, s’obriria el termini per sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals. El termini conclouria el desè dia anterior a la votació. Pe tant, del 5 de març al 18 d’abril seria el termini per votar per correu.

És previsible que les dates de recepció de la documentació necessària se situen entre el 8 d’abril i el 21 d’abril. Finalment, has de remetre la documentació per correu. El termini estableix que es pot enviar fins al tercer dia previ a la celebració d’eleccions. La data límit seria el 24 d’abril. De qualsevol forma, totes aquestes dates són provisionals. Els terminis definitius es confirmaran quan se signe el decret de convocatòria d’eleccions.

Per a les autonòmiques serà un plaç semblant. Davant del dubte t’informaran a qualsevol oficina de Correus.

Eleccions municipals – 26 de maig

Les eleccions municipals se celebraran el dia 26 de maig de 2019 coincidint amb les eleccions al Parlament Europeu. El calendari previst per a les eleccions municipals és:

  • Sol·licitud de vot per correu: del 25 de març al 14 de maig
  • Enviaments de la documentació per al vot per correu des de l’Oficina del Cens Electoral: del 3 al 18 de maig
  • Remissió per electors del vot per correu: del 4 al 22 de maig

Eleccions europees – 26 de maig

Al vídeo podeu veure l’opinió del politòleg Pablo Simón sobre la importància de votar a les eleccions europees. Per a votar per correu a les Eleccions Europees (26 de maig) hauràs d’enviar una sol·licitud prèvia a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral. L’imprès per votar per correu el pots sol·licitar en qualsevol Oficina de Correus des del dia en què es van convocar les eleccions fins al desè dia abans de la votació (16 de maig). És obligatori anar en persona a l’oficina de correus amb el DNI (original, no es permet fotocòpia).

Un cop hages realitzat la sol·licitud, rebràs per correu certificat, una papereta de cadascuna de les formacions polítiques que es presenten a les eleccions i un sobre de votació. Juntament amb el certificat d’inscripció al cens i un sobre amb l’adreça de la mesa on et correspondria votar.

Una vegada hages escollit la papereta de vot, la introduiràs en el sobre de votació i el tancaràs. Inclouràs el sobre o els sobres de votació (on prèviament haurà inclòs la papereta corresponent) i el certificat en el sobre dirigit a la mesa i el remetràs per correu certificat en tot cas abans del tercer dia previ (23 de maig) al de la celebració de les eleccions. Aquest sobre no necessita franqueig.

Com consultar el Cens Electoral

Si vols consultar el cens electoral, pots fer-ho a la pàgina web oficial de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Consulta la pestanya de Cens Electoral, punxa en “Consulta de datos de inscripción en el censo electoral “. Cal posseir un certificat electrònic reconegut.

Fonts: Europa Press, Parlament europeu, El Código Postal, Las Provincias, Diari la Veu.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €