Pobles valencians esborrats del mapa, la memòria del silenci

Allà per 2013 Agustí Hernández aconseguia mitjançant Verkami, traure endavant el seu projecte. Un llibre anomenat Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci. Un llibre amb el qual pretenia rescatar la memòria d’alguns pobles que han sigut esborrats del mapa. Alguns destruïts, altres simplement abandonats per la seua població, o inclús submergits baix embassaments. Actualment es troba molt actiu a les xarxes Facebook i Twitter on continua compartint fotografies sobre pobles deshabitats i patrimoni cultural i natural valencià. Hui et contem la història d’alguns d’aquests pobles.

l’Atzuvieta (la Vall d’Alcalà – Marina Alta)

Al terme d’Alcalà de la Jovada (un dels dos pobles que conformen la Vall d’Alcalà), es troba l’Atzuvieta. Es tracta d’un dels despoblats moriscos més importants de la zona i millor conservats, en el qual encara es poden veure les deixalles de les antigues almàsseres, d’on extreien l’oli de les olives cultivades. Està protegit com a BIC (Bé d’interés cultural) també com altres nuclis del terme com la Roca, els Benialins i la Cairola, tots ells són fàcils d’accedir i bé mereixen una visita.

los Mores (Lludient – Alt Millars)

Despoblat al 1974, a Los Mores van arribar a viure més de 100 habitants a principis del segle XX. Al llibre d’Hernàndez hi han testimonis dels últims xiquets que anaren a l’escola (2a foto). Segons diferents estudis, sembla que el tancament de l’escola, en acabar el curs escolar 1966-1967, accelerà la marxa dels veïns.

Guadasséquies (Vall d’Albaida)

Segons el cens de 2018, aquesta menuda població compta amb 444 habitants. Però una part de Guadasséquies va ser enderrocada com a conseqüència de la construcció de l’embassament de Bellús a la dècada dels 90. L’església de la Verge de l’Esperança a la 1a foto, és l’únic edifici que no es va enderrocar. Podeu observar al gravat com era el centre de Guadasséquies amb l’església al fons abans de l’enderroc de part del seu nucli històric.

Domenyo (Serrans)

Domenyo Vell es troba a la riba de la capçalera de l’embassament de Loriguilla i actualment ja no existeix el poble antic, ja que va ser derruït entre el 15 i el 20 de març de 2001. A la 1a foto es pot veure on va estar el nucli històric de Domenyo fins 2001. Les altres dues fotos són anteriors però de quan el nucli històric del poble ja estava despoblat.

Mas de la Torreta de Foios (Llucena – Alcalatén)

Un dels masos de Llucena és el de la Torreta de Foios. Malgrat estar situat relativament prop de la carretera Llucena-Castillo de Villamalefa, està deshabitat. A la 1a foto el podeu veure a peus del Penyagolosa.

Sant Francesc d’Assís (Elx – Baix Vinalopó)

Del llogaret de Sant Francesc d’Assís, l’únic testimoni físic que queda és l’església. El lloc va ser abandonat cap a 1884, i els seus pobladors marxaren a l’actual nucli de la Marina, també a Elx. El motiu pels qual s’abandonà el lloc és el mal drenatge d’aigües, el que provocava que la zona s’empantanara contínuament. L’església, d’estil neoclàssic, ara es troba reconvertida en un corral de bestiar.

*Totes les fotos i informació extretes del Facebook i del portal web de Pobles Valencians Abandonats

Participa Participa

Dessuadora A Tornallom
Dessuadora d'edició limitada "A Tornallom" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. Dissenyat per Bram S...
Preu 24 €
Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €