Eden, l’últim xiquet de Xodos és el símbol contra el despoblament

El passat 22 d’octubre el programa d’À Punt Inoblidables, el seu capítol ambientat a Xodos, la menuda localitat de l’Alcalatén. Inoblidables és un programa que retrata la vida de pobles que no superen els mil habitants, com Penàguila, Carrícola o Herbers. Conta la història de persones que hi viuen, treballen i reivindiquen un món en què la modernitat i la tradició caminen juntes. Al programa de Xodos hi va destacar el testimoni d’Eden, un jove de 15 anys que reivindica la seua vida al poble i que defuig de les modernitats i els luxes de les ciutats. Ràpidament, el seu testimoni va esdevenir viral a YouTube, Twitter i Facebook. Ací podeu veure els fragments extrets amb les seues intervencions. I ací el programa sencer.

L’usuari de Twitter Escanyat el dia següent a l’emissió del programa va compartir a Twitter el vídeo d’Eden i ràpidament va despertar les admiracions de la xarxa social. Uns dies més tard el propi Escanyat compartia el gran èxit d’audiència que havia aconseguit el programa i els vídeos sobre Eden a les xarxes.

Més enllà del missatge reivindicatiu d’Eden, els comentaris també es posa en valor la gran qualitat tècnica i estètica del programa. A més, molta gent també ha reparat en el valencià que empra Eden, diferent al que està acostumada. Escoltar les diferents variants dialectals del País Valencià vertebra i desperta curiositat. A més, si s’escolten les diferents variants del castellonenc properes al valencià de transició poden ajudar a trencar el mite del secessionisme.

Participa Participa

Bossa “Jo per tu, tu per mi”
Bossa estil tote bag d'edició limitada "Jo per tu, tu per mi" posada a la venda per finançar els III Premis Tresdeu a joves creadors/es valencianes. D...
Preu 4.80 €
Fanzín Foguera
Foguera és una proposta en paper que aborda en les seues 68 pàgines reflexions entorn a quatre temàtiques: Internet, cultura, precarietat i noves ideo...
Preu 7 €